НОВИНИ

Положителните мисли потискат хората с ниско самочувствие

3 март 2010 13:28 | Коментари: 5
Положителните мисли потискат хората с ниско самочувствие

Повтарянето на положителни изявления от рода на "Аз съм успял и привлекателен човек" кара някои хора да се чувстват по-зле вместо да повиши самочувствието им. Това показва изследване публикувано нeотдавна в интернет пространството.

"Медиите често пропагандират да си казваме хубави неща", твърди Джоан Ууд от университета във Ватерло. Оказва се обаче, че съвет в стил: "Опитвайте се да си повтаряте, че сте могъщ, силен и нищо в този свят не може да ви спре", не работи при всеки.

"Положителните изявления по свой адрес карат хората, които имат ниско самочувствие, по-скоро да се почувстват зле, отколкото добре", допълва и Илейн Перунович от Университета в Ню Брунзуик, съавтор на проучването.

За целите на изследването психолозите накарали хора с ниска самооценка и хора с високо самочувствие да си повтарят фразата: "Аз съм успял и привлекателен човек" и след това оценявали настроенията на участниците и чувствата им по отношение на самите тях.

Така било установено, че хората, които са с ниско самочувствие се почувствали по-зле след повтарянето на положителното изявление по свой адрес. "Мисля че това, което се случва е, че когато човек с ниска самооценка си повтаря положителни мисли, по всяка вероятност те водят до противоречиви възприятия", посочва Ууд.

Въпреки че позитивното мислене изглежда ефективно като част от по-широка програма за терапия, само по себе си то води до противоположния ефект на очаквания, изтъква изследователката, призовавайки книгите, списанията и ТВ предаванията за самопомощ да престанат да изпращат посланието, че само с повтаряне на позитивна мантра ще повишим самооценката си. "Объркващо е когато хората опитват това и то не оказва очаквания ефект върху тях", предупреждава Джоан Ууд.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (5)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: drug pe6o  |  Дата: 8.03.2010 03:26

А тея дето са провеждали "изследването" да са се замисляли, че може би този резултат идва от фактът, че хората с ниска самооценка биват наблюдавани докато си повтарят тези фрази, а не фактът, че си ги повтарят... Искам да кажа, че "насасме" резултатите биха били различни вероятно ;)

Автор: Еми  |  Дата: 3.03.2010 22:19

Неотдавна една репортерка в централна телевизия обясняваше нещо за ПУРТОФЕЙЛА на българите, а една друга, пак от голяма телевизия, съобщаваше за дете в ДЕТСКАТА ПЕДИАТРИЯ на "Пирогов"... Така че според мен в този сайт информацията е адекватно поднесена, независимо от малките грешки, които апропо ги има навсякъде. Друг е въпросът, че има комплексари, които се обиждат от подобни текстове... Но това си е техен проблем.

Автор: Румяна  |  Дата: 3.03.2010 18:55

Моля всички "Пешовци" да четат други сайтове... по-подходящи за тяхното интелектуално ниво!!! Ние простаците ще си четем този :):):)

Автор: superpe6o  |  Дата: 3.03.2010 18:51

А вие виждали ли сте колко по-неграмотно се пише на други сайтове... дори в печатни издания, където си имат армия от коректори. А колко неграмотно се говори по телевизиите? Айде комплексарите да не се засягат... Ходете да си повтаряте колко сте велики и да се депресирате, че всъщност не сте :)

Автор: antipe6o  |  Дата: 3.03.2010 18:17

Оправете си правописа. Или по-добре, върнете се в училище. Няма да ви кажа къде са ви грешките, защото още от заглавието почват.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Eксперт: внорите бракове со по-щастливи

26.04.2024 (Коментари: 0)

Малко под половината от първите бракове, 45%, завършват с развод, но само 31% от вторите бракове се провалят. » Прочети

Министърът на образованието: Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3%

26.04.2024 (Коментари: 0)

Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3 процента за цялата страна и са по-малко от 100, работим много добре съвместно с Министерството на здравеопазването. » Прочети

Как да се справим със сенната хрема?

26.04.2024 (Коментари: 0)

Алергичният ринит, известен още като сенна хрема, е много повече от обикновено сезонно неразположение. » Прочети

Пролетна диета за всеки

26.04.2024 (Коментари: 0)

По това време на годината започваме да обръщаме особено внимание на фигурата си. » Прочети

Ето кои са късметлийските дни през май за всяка зодия

26.04.2024 (Коментари: 0)

Овен (21 март-20 април)Енергията на този месец благоприятства добрите дела, така че намерете възможност да помогнете на тези, които се нуждаят от вашата подкрепа. » Прочети

Какви са разликите между лимона и лайма?

25.04.2024 (Коментари: 0)

В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. » Прочети

Мравчено дърво: Чаят от лапачо - витаменинен микс и панацея за много болести

25.04.2024 (Коментари: 0)

Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди. » Прочети

Месец май - успешен за всички зодии, но носи огроччно щастие и успехи на тези зодии

25.04.2024 (Коментари: 0)

Месец май е ласкав и добър месец за всеки един зодиакален знак по волята на небесното подреждане, твърдят астролозите и, разбира се, веднага правят уговорки и броят изключения. » Прочети

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети