Консумацията на плодове и храни богани на протеини предпазва от левкемия
Според изследване, проведено от учени от Калифорнийския университет, жените, които ядат повече плодове и поемат много протеини преди да забременеят, могат да намалят риска техните деца да се разболеят от левкемия.
В изследването са взели участие 276 майки от Северна Калифорния, попълвайки въпросник със 76 точки касаещи храненето им преди бременността. Децата на половината от жените са били с диагноза Остра лимфобластична левкемия, а останалите - напълно здрави. След сравняване на отговорите се оказва, че приемът на зеленчуци, плодове и храни, съдържащи протеини, понижава риска от развитие на това заболяване.
Определени храни, включително моркови, боб и пъпеш, имат отношение към намаляване на риска от заболяване от рак на кръвта. Протеините, съдържащи се в червеното и пилешкото месо и в бобовите растения, вероятно също играят предпазваща роля. Протеинът глутатион в тези храни, е и антиоксидант и подпомага синтеза и възстановяването на ДНК, а също детоксифицира опасни за клетките съединения.
Всяка година в САЩ страшната диагноза се поставя на 2000-2500 деца. Причината за болестта, при която костния мозък започва да произвежда твърде много кръвни клетки, е все още неизвестна.
В заглавието не трябва ли да пише богаТи вместо богаНи?