НОВИНИ

Интервю с доц. д-р Цветин Генадиев, специалист в Ендоскопска урологична хирургия в МБАЛ „Вита”

1 март 2013 10:35 / ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ | Коментари: 1
Интервю с доц. д-р Цветин Генадиев, специалист в Ендоскопска урологична хирургия в МБАЛ „Вита”
  • Доц. Генадиев, рядко се говори за специфичните мъжки здравословни проблеми. Защо е така според Вас?

Преди всичко благодаря за възможността да кажа тези думи на читателите. Приемам критика за това, че през последните години не съм намерил достатъчно време да представя тези проблеми пред широк кръг читатели. Съгласен съм с Вас. Така е. Особено по темата рак на простатата рядко се среща дискусия в медиите. Темата за качеството на живот на мъжете също не се приема у нас по съвременен начин. Известно е, че урологичното или така нареченото мъжко здраве се нарушава във възрастта от 50 до 70 години. В тази възраст мъжете са най-активни в личния си живот и в обществото. Споделяне на проблемите с уринирането, с еректилната функция, дори и други здравословни проблеми, е по-трудно за представителите на силния пол. Не малко от тях приемат това за проява на слабост. Склонни са да съжителстват с тях и да ги решават само в краен случай, а тогава лечебните методи са по-тежки и с по-бавен ефект. В своята практика обръщам внимание на качеството на живот на пациентите. Не трябва да се пренебрегва социалната роля на всеки пациент, значението на неговото самочувствие както за най-близките му хора, така и за обществото като цяло. Задачата не е лека в наши дни.

  • Какво представлява простатната хиперплазия и как се развива тя?

Простатната жлеза е част от пикочно-половата система на мъжа. Отделя секрет за пренос на сперматозоидите. След 30–35-годишна възраст започва образуване на нови простатни клетки, което води до нарастване на обема на простатата. Най-често процесът се развива около пикочния канал – уретра, който преминава през простатата. Това води до притискане на пикочния канал и по-трудно отделяне на урината. Процесът се нарича доброкачествена хиперплазия на простатата. Популярно е и като аденом на простатата. При всеки мъж процесът се развива индивидуално според размерите на простатата и значението й за уринирането. Често в практиката се срещат мъже със значително увеличена простата, но с нормално уриниране и без задържане на урина. В други случаи пациенти с начално увеличена простатна жлеза са с изразени обструктивни симптоми. Съветвам пациентите да не пренебрегват трудното уриниране, защото се уврежда пикочният мехур. Пациентите уринират с пикочния мехур, докато простатата е само препятствие за урината. Двата органа са свързани анатомично и физиологично и увреждането на единия от тях често засяга и другия. В някои от случаите се налага да лекуваме и двата органа.

  • Кога трябва да се диагностицира един пациент?

Пациентите посещават уролог най-често при оплаквания от нарушено уриниране. Важно е да се знае, че карциномът (рак) на простатата произхожда най-често от периферната зона на жлезата, относително встрани от хода на урината, което не нарушава уринирането. Ето защо пациентите с карцином на простатата много често нямат оплаквания и откриването на проблема става случайно.

Необходимо е мъжете да започнат посещенията при уролог на 50-годишна възраст. Ако бащата на пациента е бил с доказан рак на простатата, то прегледите започват на 40-годишна възраст.

  • Какви са методите на лечение на простатата във „Вита Простата Център“?

МБАЛ „Вита” предлага възможност за комплексно лечение на простатните заболявания.

Диагностиката и лечението на простатната жлеза е водещ проблем в урологията. Не ми е известен друг урологичен проблем, толкова проучван и усъвършенстван. В болница „Вита” е възможна съвременна диагностика на простатата чрез лабораторни и апаратни изследвания, както и биопсия на простатата. Биопсията на простатата е прецизен и отговорен метод, резултатът от който е основа за лечението на пациента с рак на простатата. При доброкачествена простатна хиперплазия се прилага Трансуретрална резекция (ТУР) – с монополярен или биполярен метод. Нещо повече, болницата разполага с лазер от най-ново поколение, с който се извършват лазерни операции на простатата и на камъни в пикочните пътища.

При карцином – рак – на простатата при нас може да бъде извършена безкръвна операция (лапароскопска екстраперитонеална радикална простатектомия) с премахване и на лимфни възли, ако има показания за това. Нашият екип е въвел и утвърдил този тип операция в България. За целите на урологичната дейност многопрофилна болница „Вита“ е оборудвана с най-съвременната апаратура и медицински инструментариум.

  • Намаляване или увеличаване на случаите на рак на простатата наблюдавате в практиката си последните години?

В моята практика на уролог съм допринесъл за въвеждането и утвърждаването на лапароскопската простатектомия и на брахитерапията на простатната жлеза. През последните две години полагаме усилия и за утвърждаване на роботизираната радикална простатектомия. Тези методи са за пациентите с рак на простатата. По тази причина при нас за консултация, диагностика и лечение идват пациенти от цялата страна. Въпреки това не мога да приема, че се е увеличила заболеваемостта от простатен карцином. Ние живеем в така наречената ера на Простато-специфичния антиген (ПСА) – туморен маркер за простатна жлеза. Благодарение на този маркер стана възможна ранната диагностика на рака на простатата. Нещо повече – има и държавна програма за ранна диагностика на рака на простатата при мъжете над 50-годишна възраст, за което имат заслуги националният консултант по урология и Българското урологично дружество. Тези предпоставки доведоха до увеличаване броя на новооткритите случаи с простатен карцином. Рано открит, ракът на простатата е лечим и пациентът има избор на лечебен метод – радикална операция или друг метод.

  • Как се диагностицира доброкачествена простатна хиперплазия – ДПХ, популярна още като аденом на простатата?

Пациентът посещава урологичния кабинет. Урологът разпитва и изслушва разказа на пациента за неговите оплаквания от нарушено уриниране, както и за други заболявания.

Извършват се следните изследвания:

• Урина седимент за откриване на инфекция в урината;

• Вземане на венозна кръв за туморен маркер Простато-специфичен антиген (ПСА). Препоръчително е да се изследват две фракции на ПСА – тотален и свободен ПСА;

• Извършва се абдоминална ехография за общо изследване на пикочната система – бъбреци, пикочен мехур, обем на простатата. Необходимо е пикочният мехур да бъде изцяло изпълнен с урина, за да се отграничи от околните тъкани и да се определи повърхността на стената му. Пациентът уринира и отново се извършва ехография на пикочния мехур за остатъчна урина.

  • Кой е най-съвременният метод за оперативно лечение на доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ)?

Тулиевият лазер е най-ново поколение лазери за лечение на ДПХ и на конкременти – камъни – в пикочния мехур, уретер и бъбрек. МБАЛ „Вита“ е първата и единствена до този момент в България многопрофилна болница, която въведе в нашата практика тулиевия лазер – Cyber TM Thulium 150 Watt. Щастлив съм, че имам възможност да работя с него. Основно качество на лазера са неговите прецизност и мощност. Прецизността предпазва околните на простатата тъкани, а мощността позволява опериране на повече тъкан за по-кратко оперативно време. Лазерът прониква най-малко в дълбочина на тъканите в сравнение с другите лазери. Това предимство предпазва пациента от нежелани странични ефекти от операцията, възникнали по-късно – кървене, спиране на уринирането и други.

Поради малкия процент на усложнения и минималната загуба на кръв по време на вапорезекцията на простатата с тулиевия лазер, процедурата се оказва подходящ метод и за пациенти с придружаващи заболявания.

  • Какво е посланието Ви към нашите читатели?

Нека пациентите да знаят, че простатната жлеза е орган, който претърпява промени през живота на мъжа. За диагностиката и лечението на този орган е необходимо да се посещава уролог. Пациентите с нарушено уриниране да се диагностицират своевременно. Пациентите с наследственост от карцином на простатата да започнат прегледи на 40-годишна възраст независимо от оплакванията. Най-добрата диагностична и лечебна възможност за пациента е комплексната помощ от уролог, апаратура и болница.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: sunai  |  Дата: 7.06.2013 23:06

imam mnogo li4en vapros kam vas . ako moje da mi otgovorite 6te sum vi mnogo blagodaren !!!

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Топтреньорът Ричард Величков съветва как да влезем във форма за лятото

19.04.2024 (Коментари: 0)

Лятото винаги е добър момент да се върнем към тренировките, да свалим по някое излишно кило преди морето, да се стегнем малко, пък нека жените харесват яхти. » Прочети

Експерти съветват: Накисвайте зеленчуците във вода, оцет или сода за хляб

19.04.2024 (Коментари: 0)

Още от деца знаем, че всички плодове и зеленчуци трябва да бъдат добре изминавани преди да ги консумираме. » Прочети

Юпитер и Уран се срещат през уикенда: Съвпадът ще влияе върху нас и през майъ

19.04.2024 (Коментари: 0)

Грандиозен съвпад на Юпитер и Уран в знака Телец предстои на 20-21 април 2024 г. » Прочети

Печени тиквички с кашкавал и моцарела

18.04.2024 (Коментари: 0)

Пролетта е най-благоприятният сезон за разтоварване на организма. » Прочети

Има ли здравословна газирана напитка?

18.04.2024 (Коментари: 0)

Много хора виждат газираните напитки като вредни, но нови продукти по магазините - като Olipop и Poppi drinks, набират популярност като по-здравословната им алтернатива, разказват от Yahoo Life. » Прочети

Проучване: Необвързаните живеят най-добрия си живот - сами

18.04.2024 (Коментари: 0)

Луксозни партита, бляскави момичешки вечери и уикенди, прекарани в ресторанти из Ню Йорк, наслаждавайки се на богати мъже. » Прочети

Тлъсти пачки за тази късметлийска зодия до края на годината, според Тамара Глоба

18.04.2024 (Коментари: 0)

За хората, родени под знака на зодия Стрелец, 2024 година ще бъде специална, убедена е руската астроложка Тамара Глоба. » Прочети

Третата световна война в предсказанията на Баварския пророк Алоис Ирлмайер

17.04.2024 (Коментари: 0)

Пророчествата за Третата световна война са тема, която вълнува човечеството от векове. » Прочети

Постен гювеч с патладжан и бамя

17.04.2024 (Коментари: 0)

Необходими продукти:300 грама зелен боб300 грама бамя300 грама картофи3 броя моркови500 грама домати2 глави лук1 глава чесън3 броя чушки1 брой патладжан1 супена лъжица равна червен пипер6 супени лъжици олио Начин на приготвяне:Почистете и подгответе всичк » Прочети