НОВИНИ

Един разказ за живота на сперматозоидите

12 ноември 2012 13:19 / ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ | Коментари: 0
Един разказ за живота на сперматозоидите

Един разказ за живота на сперматозоидите

Сперматозоидите – толкова миниатюрни, но толкова много на едно място и в същото време толкова различни и важни всеки сам за себе си. Ще ви разкажа за една изключително интересна среща – с ембриолога Светла Джунева и какво тя сподели с екипа ни за интимния свят на сперматозоидите и тайните на оплождането ин витро.

Светла всеки ден изследва и изучава сперматозоидите. През ръцете й в лабораторията преминават стотици сперматозоиди ежедневно, които тя изучава и оценява внимателно. За да даде категорична оценка за способността на един мъж да има деца по естествен или „ин витро“ метод, ембриологът трябва да изследва неговата сперма. В Клиника „Маринов“ разполагат със специален софтуер за анализ на сперматозоидите. С негова помощ с изключителна точност се получава информация за формата, размерите, скоростта и посоката на движение на сперматозоидите. В една проба от един мъж има сперматозоиди с голяма разлика в показателите – едни са бързи, други неподвижни; едни са с правилна форма, други имат липсващи части, но това е нормално при нормален мъж. Най-общо казано, добрата прогноза зависи от съвкупността от количествени и качествени комплексни показатели.

20 милиона в един милилитър сперма е най-малкото количество сперматозоиди, което се счита за нормално. За да има оплодителна способност (и съответно да вярваме, че ще настъпи нормално оплождане), 32% от сперматозоидите трябва да са прогресивно подвижни, а поне 15% от сперматозоидите да са с нормална морфология (т.е. да имат нормална форма, големина и т.н.). Необходим е анализ на поне 200 сперматозоида, за да се даде оценка на оплодителната способност на спермата и да се прецени дали при конкретния пациент има нужда от лечение или не.

Апаратът за оплождане в Клиника „Малинов“ е 89-ият подобен апарат в света. Модерната машина позволява да се види сперматозоид с увеличение 16 000 пъти (докато при повечето подобни апарати в България увеличението е до 400 пъти!!!). Това дава възможност днес да се наблюдава процесът на оплождането в невероятни подробности. И ако преди години сме знаели нещо за особеностите на яйцеклетката и сперматозоида, то днес модерната техника ни дава възможност да открием миниатюрни дефекти и морфологични особености, които са били причина за инфертилитет и многократни несполучливи ин витро опити.

А самото оплождане под микроскопа, следващо избора на най-добрия морфологично сперматозоид, за Светла е най-бързата и лесна част от целия процес – протича за броени минути на новия апарат (колкото по-бързо и от по-опитен специалист, толкова по-добре, поради невъзможността на клетките да запазват жизнеспособността си дълго време при стайна температура).

Уникално е как Светла се грижи за ембрионите във всеки един момент и дори и от разстояние. Модерната техника засича 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата условията на средата в инкубаторите – pH и температура, от които зависи дали ще започне и как ще се развие животът. При най-малка промяна в зададените параметри Светла е известявана автоматично по телефона и незабавната й реакция и връщане в лабораторията често позволява да се предотврати загиването на ембрионите.

Автор: Д-р Петя Стефанова

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Пет билки за по-дбра памет

23.07.2024 (Коментари: 0)

Пет билки, които дават обещаващи резултати в научни изследвания, подобряват функционирането на мозъка и паметта, съобщава изданието "Таймс ъв Индия", цитирано от БТА. » Прочети

7 фрази, които никога не бива да изричате във връзката

23.07.2024 (Коментари: 0)

Когато току-що започвате да се срещате с някой, естествено показвате само добрата си страна. » Прочети

Какво лекуват полускъпоценните камъни?

23.07.2024 (Коментари: 0)

Широко разпространена в древността и през по-късните епохи е вярата в лечебните свойства на минералите. » Прочети

5 разпространени заблуди за секса

23.07.2024 (Коментари: 0)

Има много стереотипи за секса, които за известни почти на всички и много от нас вярват на тях. » Прочети

Сексолог посочи най-честите желания на мъжете за интимност

22.07.2024 (Коментари: 0)

Британският сексолог и експерт по връзките Трейси Кокс изброи сексуалните усещания, които всеки мъж тайно мечтае да изпита. » Прочети

Запечатани бутилки с мастило за татуировки и перманентен грим гъмжат от милиони бактерии

22.07.2024 (Коментари: 0)

Запечатани бутилки с мастило за татуировки и перманентен грим, включително някои, обозначени като стерилни, съдържат милиони потенциално опасни бактерии, сочи ново изследване на Американската агенция по храните и лекарствата. » Прочети

Седмичен ТАРО хороскоп до 28 юли

22.07.2024 (Коментари: 0)

Овен - Седмица камъниПоражениеПериод, в който управление, власт, авторитети и всякакви теми, свързани с правната страна на нещата, ще имат превес в нашия живот. » Прочети

Аватарът на Вишну ще спаси света в края на Тъмната епоха

21.07.2024 (Коментари: 0)

Според хиндуистките писания светът в момента се намира в най-ниската точка на духовно съзнание и морални добродетели. » Прочети

Как да премахнем лошата миризма в хладилника

21.07.2024 (Коментари: 0)

Най-честият източник на неприятна миризма е недобре затворен съд с храна, развален плод или зеленчук в задната част на хладилника. » Прочети