ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ИНТЕРЕСНО

Най-доброто работно място за вашето здраве

7 ноември 2012 14:00 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 0
Най-доброто работно място за вашето здраве
/ © romania-insider.com

Все повече хора работят в офис, прекарвайки часове наред пред компютъра. Като всяко друго работно място и работата на бюро има своите предимства и недостатъци, но има неща, които трябва да знаете, да съобразявате и по възможност да промените така, че работата ви да е възможно най-приятна и в най-здравословната среда.

Бюро. Срещу врата или прозорец седите? Независимо дали сте сами в собствен кабинет или работите на бюро в голямо помещение с много хора, най-добре е вашето бюро да гледа към вратата. Така до известна степен имате контрол над движението в офиса, което е важно от психологическа гледна точка. Достатъчната осветеност на работното ви място е от голямо значение както за зрението, така и за умората, концентрацията, мисловната дейност, реакциите. От друга страна, важно е да няма отблясъци върху бурото или монитора на компютъра ви. Всичко това предполага, че най-добре е прозорецът на стаята да е в близост до бюрото ви, но странично и пряка слънчева светлина да не попада върху работната ви повърхност.

Стол. Все по-съвършени претендират да бъдат модерните офис столове. Всъщност и един по-обикновен офис стол може да бъде отличен, ако го регулирате и използвате правилно. Важни са няколко основни неща: по време на работа коленете ви да са под 90-градусов ъгъл, когато стъпалата ви са стабилно опрени в земята. Столът трябва да осигурява стабилна опора за гръбначния стълб, особено в кръста, с което се разпределя създаваното напрежение при продължително седене. Подлакътниците трябва да са на ниво на бюрото, така че ръцете да имат опора, с което се осигурява минимално напрежение в ръцете, лактите и раменете при работа с клавиатура, мишка и други устройства. Но независимо от стола, не забравяйте да ставате и да правите малки разходки често. Продължителното седене е не само изморяващо, то е опасно за здравето ви.

Монитор. Мониторът ви трябва да е на нивото на очите, така че да гледате напред, а не надолу или нагоре, което създава напрежение в мускулите и костно-ставния апарат на врата. Настройките на монитора са важни и ако имате често главоболие или лесно се изморявате, или чувствате дискомфорт, то твърде вероятно е резолюцията, контрастът или друга настройка на монитора ви да не е подходяща за вас.

Съществува цяла наредба за това какви да бъдат условията на работа и те се съблюдават стриктно от контролните органи. Но всяко работно място е различно, както различен е и всеки човек. Ето защо е важно да обърнете внимание на своето работно място, на своите задължения и всичко, което ви е необходимо, за да ги изпълнявате най-лесно и най-пълноценно, като едновременно с това запазите здравето си.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРЕСНО:

Романтични поверия за осми март

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Съществуват много поверия, свързани с най-женския празник - осми март. » Прочети

От колко сън се нуждаем в зависимост от годините ни

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Разбира се, кой не иска да знае?! » Прочети

Защо някои пушачи не могат да спрат цигарите?

23.11.2016 (Коментари: 7)

Широко разпространеното мнение, че прекратяването на вредния навик зависи от волята, беше развенчано с новото изследване на американски учени от Северна Каролина.

» Прочети

Ходенето е по-полезно от тичането

10.04.2013 (Коментари: 0)

Добра новина за тези, които предпочитат дългите разходки пред изморителното тичане.

» Прочети

Оплешивяването издава риск за сърцето

Мъжете с оредяваща на темето коса, изглежда, са по-застрашени от сърдечни болести в сравнение със своите връстници с младежки гъста прическа. » Прочети

Колко калории горим в чистене?

27.03.2013 (Коментари: 0)

Повечето жени не си представят, че почистването на дома може да им осигури не само чистота, но и стройна фигура.

» Прочети

Кръвното вреди на зъбите

26.03.2013 (Коментари: 2)

Екип от изследователи от Швеция откриха още една лоша последица от високото кръвно налягане и сърдечните болести – увреждането на зъбите.

» Прочети

Полезно ли е обезмасленото мляко за децата?

25.03.2013 (Коментари: 0)

Преди се смяташе, че обезмасленото мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване разкри, че помага за напълняване.

» Прочети

Диня и домати за вечна младост

22.03.2013 (Коментари: 3)

Американски диетолози препоръчват да добавите червените хранителни продукти към ежедневното си меню, за да съхраните младостта си, предаде БГНЕС.

» Прочети

Приспивателните подобряват паметта

16.03.2013 (Коментари: 0)

Приспивателните таблетки могат да помогнат за подобряването на паметта и да открият път към намирането на лекарство срещу деменция, предаде БГНЕС.

» Прочети