Добавена захар – нови факти около проблема
/ © recipes.howstuffworks.com
С храната и напитките най-вероятно приемате много повече захар, отколкото предполагате. А захарта означава повече калории и е сред причините за наддаване на тегло.
Всяка захар, независимо дали е натурална или преработена, е въглехидрат по своята химична същност. Плодове, зеленчуци и млечни продукти – всички те съдържат захар, която организмът използва за производството на енергия.
Под „добавена захар“ се разбира захар, която е била добавена към хранителните продукти по време на преработката им. Приемаме я с десерти, сладка, сиропи, газирани и енергийни напитки.
Освен за подслаждане захарта се използва при производството на хранителни продукти и за подобряване на редица други качества като поддържане на консистенцията, за цвят, за удължаване срока на годност на продуктите.
Защо добавената захар е вредна?
Според специалистите по диететика и хранене, както всяка друга храна, захарта е вредна само когато е в по-голямо от необходимото на организма количество. Ето защо няма нищо вредно в това да изядете един десерт след обяда или да замените десерта с чаша газирана напитка. Но като цяло препоръчителният дневен прием за добавена захар трябва да отговаря на 5% от приетите калории (или това е около 100 ккал при 2000 ккал/ден, или по-лесно за представяне – около 6 чаени лъжички).
10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети
8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети
27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети
15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Обичате ли кафе? » Прочети
24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети
6.01.2017 ()
Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.
» Прочети
28.12.2016 ()
Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.
» Прочети
25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg ()
Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.
» Прочети
13.12.2016 ()
Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.
» Прочети
29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg ()
Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети