БРЕМЕННОСТ И МАЙЧИНСТВО  |  КЪРМЕНЕ & ЗАХРАНВАНЕ

9 причини да кърмим децата си

4 септември 2012 12:00 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 0
9 причини да кърмим децата си

Хранене на бебето. Майчината кърма осигурява белтъци, въглехидрати и мазнини в най-добрата пропорция и под най-добре усвояемата за бебето форма. Кърмените бебета по-рядко страдат от респираторни заболявания, стомашно-чревни разтройства, уринарни инфекции.

Имунитет. В първите месеци, когато имунната система на детето не е достатънчо зряла, за да произвежда антитела самостоятелно, а антителата, преминали по време на бременността, се изчерпват, кърменето осигурява редица важни за имунитета на детето антитела и други вещества със защитна функция.

Емоционално единство. Кърмата е единственото мляко (и храна изобщо), която освен хранителни вещества носи и емоционален заряд. Кърменето е времето, когато майка и бебе са изцяло посветени един на друг. Това са моментите, през които те изграждат най-силна и най-интимна връзка помежду си, която ще стои в основата на отношенията им през целия им предстоящ съвместен живот. Кърменето създава една уникална връзка между бебето и майката, то е естествено продължение на връзката между майка и бебе, съществувала през бременността.

Хормонална стимулация. Механичното дразнене на зърната при кърмене води до стимулиране отделянето на пролактин и окситоцин, които наравно с физиологичното си значение за отделянето на кърма се свързват и с релаксиращото си действие и освобождаването на стреса.

Възстановяване от раждането. Отделяният хормон окситоцин стимулира инволютивните процеси в матката и така ускорява възстановителните процеси след раждането и скъсява периода на кървене от матката.

Профилактика на заболявания. Малко се говори за значението на кърменето като профилактика за майчиното здраве. Но статистически значими данни показват, че кърмещите майки страдат по-рядко от диабет тип 2, рак на гърдата и на яйчниците, ревматоиден артрит.

Забавяне на менструацията. Жените, които кърмят, получават първата си менструация след раждането по-късно от тези, които не кърмят. Смятало се също, че докато кърми, жената не може да забременее, но специалстите са категорични, че докато кърми, жената не е защитена от забременяване. Понастоящем имаме редица други начини на контрацепция, които осигуряват сигурна защита от бременност за кърмачката и са безвредни за бебето.

Ниска цена. Кърмещата майка има нужда от около 400-500 калории в повече на ден, за да има достатъчно мляко. Но това не е сравнимо със средствата, необходими за закупуването на адаптрирано мляко и всички необходими за изкуственото хранене принадлежности.

Улеснение. Кърменето е по-лесно, защото сте нужни вие и вашето бебе. Нямате нужда от шишета, биберони, кутии с мляко, стерилизатор и още много  други принадлежности за изкуствено хранене.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Кои храни да избягваме задължително при захранване на бебето

14.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Захранването трябва да е бавен и внимателен процес с точно подбрани храни за всеки етап от растежа на бебето, за да получава то нужните му хранителни съставки за правилен растеж, но и да не се натоварва с трудно усвоими храни, които незрялата храносмилателна система не може да обработи и има опасност да предизвикат алергии или стомашни разстройства. » Прочети

Подготовката на гръдните зърна за кърмене започва преди раждането

9.10.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

За всяка млада майка първите дни и дори първите няколко седмици са труден период на адаптация към кърменето.

» Прочети

Кърмене до една година или ...?

23.08.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 2)

През последните няколко години се увеличава броят на майките, които кърмят своите бебета. » Прочети

Някои стари разбирания са наистина остарели

14.08.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 10)

Насоките за храненето на детето и възпитанието му са се променили значително през последните десетилетия. » Прочети

Успешното кърмене зависи от изцеждането на гърдите

21.06.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 3)

Много майки се изправят пред трудностите и дилемите, свързани с естественото хранене. » Прочети

Злоядо дете – ще се справите

Когато вашето дете няма интерес към плодовете и зеленчуците и разнообразните ястия и отказва да ги яде, а времето за хранене се е превърнало в кошмарен момент за вас, може би има няколко стратегии, които могат да решат проблема.

» Прочети

Изцеждане и съхранение на кърмата

30.03.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

При някои обстоятелства ще ви се наложи да отложите кърменето или друг човек да храни бебето с кърма. » Прочети

Кърмените деца израстват спокойни възрастни

13.02.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 6)

Кърмените деца е по-малко вероятно да станат агресивни и раздразнителни възрастни, сравнено с хранените с адаптирано мляко деца, според резултатите от ново проучване.

» Прочети

Как да храним бебето – хитринки

9.02.2012 / Евелина Арнаутска (Коментари: 11)

Когато бебето навърши 6-месечна възраст, е време да започнете да го захранвате. » Прочети

Кърменето предпазва от затлъстяване

Кърмените бебета са изложени на много по-нисък риск от затлъстяване в по-късен етап от живота си, съобщават от БГНЕС.

» Прочети