Технологични добавки (адитиви)
/ © cfs.gov.hk
Технологичните добавки са вид хранителни вещества, добавени към храните по технически съображения за подобряване на органолептичните свойства и удължаване на трайността на продукта и запазване на външния му вид. Класифицирани са като Е и съответен трицифрен номер - например оцветителите са от Е100-Е180. Към тях се отнасят ароматизанти, подсладители, киселини и основи, обогатители, ензимни препарати, консерванти, антиоксиданти, емулгатори, стабилизатори, уплътнители и желиращи агенти.
Могат да бъдат естествени и изкуствени. Следва да се прилагат само в количества, които не надвишават определените максимални нива за тях в готовия за консумация продукт. Опоменават се на етикетите. Редица одобрени от Европейския съюз оцветители са считани за вредни и са забранени в някои страни. Например трябва да се избягват някои оцветители Е102, Е110, Е123 и Е151. Те се използват широко за оцветяване на снаксове, сосове, сухи супи, вино.
10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети
8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети
27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети
15.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Обичате ли кафе? » Прочети
24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg ()
Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети
6.01.2017 ()
Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.
» Прочети
28.12.2016 ()
Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.
» Прочети
25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg ()
Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.
» Прочети
13.12.2016 ()
Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.
» Прочети
29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg ()
Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети