Кога бременността се определя като рискова и изисква наблюдение от специалист?

4 юли 2012 16:00 / д-р Петя Стефанова | Коментари: 1
Кога бременността се определя като рискова и изисква наблюдение от специалист?
/ © visualphotos.com

Бременността не е болест, а физиологично състояние, през което всяка жена преминава веднъж или повече пъти. Има много случаи, при които жените прекарват бременността си, без да се налага да променят начина си на живот и ежедневните си занимания, и които продължават да работят до момента на раждането. Малко са, но има и жени, които дори веднъж не посещават лекар по време на бременността си, а деветте месеца минават леко, както и раждането.

Въпреки това се препоръчва на всяка бременна жена да посещава редовно акушер-гинеколог, който да я наблюдава и консултира по всички вълнуващи я въпроси на бременността, раждането и майчинството. Особено важно е проследяването на бременността от лекар-специалист, когато се касае за рискова бременност. Какво означава този медицински термин и кои бременни се отнасят към тази група?

Рискова бременност е тази бременност, при която са налице един или няколко рискови фактора (засягащи здравето на майката както преди, така и по време на бременността, или създаващи риск за плода). Бременността се определя като рискова преди всичко за да се предвиди вероятността от усложнения по време на бременността или раждането и да могат те да бъдат предотвратени. Рискова бременност не е болест, а бременност, към която се подхожда с повишено внимание и грижи, за да завърши с раждането на здрав плод от здрава майка.

Като рискови фактори се обособяват:

  • Възраст на бременната над 34 години;
  • Възраст на бременната под 20 години;
  • Кръвногрупова несъвместимост с биологичния баща (по АБО или Резус);
  • Бременни с риск от развитие на диабет (при предишно раждане на едър плод, предишно мъртвораждане, семейна обремененост с диабет, предходящо нарушение на въглехидратния толеранс, раждане на дете с аномалии, наличие на глюкозурия, възраст над 25 години, повишена кръвна захар над 6,5 ммол/л);
  • Бременност с друг риск, произтичащ от външни фактори (обезитас, недохранване, фамилна обремененост, обременена акушерска анамнеза, проблеми от социално естество, работа с йонизиращи лъчи, вибрации, медикаменти, контакт с причинители на инфекциозни заболявания, тежка работа и др.).

Бременността в риск е отделна единица в медицинската документация и бременните имат право на редица допълнителни изследвания и прегледи, които в България се покриват изцяло от здравната каса.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Диана Богданова  |  Дата: 1.10.2018 11:35

Добър вечер момичета преди една седмица че съм бременна и вчера доктора при който бях ми каза че съм извън матачна бременност болката е голяма незнам дали ме разбирате.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Пътеводител на проследяването на бременност по гестационни седмици

16.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 4)

Проследяване на бременността по гестационни седмици

» Прочети

Съвети за бременни жени по време на празниците

24.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Бременността през ноември, декември и януари прави празниците още по-специални. » Прочети

Разберете пола на бебето си

24.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Разбира се, можете да изчакате до 20-тата седмица за ултразвуково изследване, но трябва да сте от търпеливите бъдещи майки. » Прочети

Правете упражнения по време на бременност!

19.07.2013 (Коментари: 0)

Жените, които се упражняват по време на бременността, е по-малко вероятно да изпитват затруднения по време на раждането, които да принудят лекарите да извадят бебето чрез секцио.

» Прочети

Учени откриха нов начин за определяне пола на бебето

Повечето бременни жени предсказват пола на бебето си по формата на корема, но специалисти откриха нов начин да определите дали ще имате момче или момиче, предаде БГНЕС.

» Прочети

Бременността увеличава размера на стъпалата

Изследователи от Университета на Айова установили връзка между бременността и размера обувки, който носят жените, предаде БГНЕС.

» Прочети

Нов метод открива Синдрома на Даун още по време на бременността

21.12.2012 (Коментари: 4)

Учени откриха нов метод, който открива с близо 100 % точност наличието на Синдром на Даун в майчината кръв.

» Прочети

Нов контрацептив ще предпазва от бременност до 3 години

Нов контрацептив за жени, който може да възпрепятства бременността до три години, започва да произвежда фармацевтичният концерн „Байер“, след като получи „зелена светлина“ от Европейския съюз, съобщиха от компанията.

» Прочети

Татковците на бъдещите бебета ги е страх повече от майките

22.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Много рядко се случва в акушеро-гинекологичния кабинет да влезе бъдещ татко, който да е спокоен и да се чувства подготвен за бременността, раждането и гледането на бебето.

» Прочети

Кога бебето се обръща в утробата с главата надолу?

14.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 8)

Според специалистите обикновено до 32-рата седмица на бременността бебето се обръща и застава в главично предлежание – позата за нормално раждане.

» Прочети