БРЕМЕННОСТ И МАЙЧИНСТВО  |  КЪРМЕНЕ & ЗАХРАНВАНЕ

Успешното кърмене зависи от изцеждането на гърдите

21 юни 2012 12:00 / д-р Петя Стефанова | Коментари: 3
Успешното кърмене зависи от изцеждането на гърдите
/ © topnews.net.nz

Много майки се изправят пред трудностите и дилемите, свързани с естественото хранене. Тук има само едно 100% сигурно нещо и то е, че кърменето е най-доброто и най-важното нещо за вашето бебе през първата му година (освен ако детето няма алергии или заболявания).

При някои жени кърмата идва спонтанно и процесът на кърмене започва плавно през първите дни. При други майки кърмата в началото е малко и с недостатъчно количество, гърдите са силно болезнени, кърменето е трудно и болезнено, дори невъзможно. И в двата случая най-важното е жената да получи необходимата информация относно ситуацията, да й бъде показано как да се справи, за да може кърменето да започне и да продължи успешно и приятно.

Да, гърдите трябва да се изцеждат. Колкото по-рано, толкова по-бързо ще имате успех. В началото всяка жена има болезненост и това е нормално. След раждането в организма стават редица хормонални  промени и за броени часове те се отразяват на гърдите. Стимулирани от хормоните, гърдите трябва бързо да започнат отделянето на кърма и тези бързи промени не могат да се осъществят без придружаваща болка.

Изцеждането на ръка или с помпа през първите дни е от решаващо значение за започването на процеса на отделяне на кърма. Освен хормонално, гърдите трябва да се стимулират и механично, т.е. изцеждането стимулира отделянето на кърмата. Ако не се изцеждате, то кърмата се задържа в гърдите и така организмът получава сигнал, че не е необходимо да отделя кърма. Съответно секрецията на жлезите намалява и спира. Процесът е по-често необратим.

През първите дни детето приема няколко десетки грама кърма и постепенно увеличава количеството. За да поддържате отделянето на кърма в достатъчно количество, трябва да изцеждате гърдите напълно след всяко кърмене.

Много майки се притесняват да изцеждат кърмата си, защото на следващото кърмене тя може да не бъде достатъчна и детето да остане гладно. Консултирайте се с вашия педиатър дали детето получава достатъчно кърма. Повечето педиатри препоръчват на едно кърмене детето да суче от едната гърда. След като накърмите детето, изцедете напълно гърдата (изцеждайте, докато спре да отделя кърма). На следващото кърмене предложете на детето другата гърда. Така осигурявате оптимално време за възстановяване и работа на гърдите.

Съвременните помпи за кърма ви позволяват да изцедите и съхраните безопасно кърма за вашето дете. Това е голямо удобство, което трябва да имате предвид и можете да използвате винаги когато ви се налага да оставите детето при друг човек.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (3)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Калина  |  Дата: 18.02.2017 16:35

Няма такива глупости просто! А за хиперлактация да сте чували? Също така е много интересно какво е това "възстановяване" на гърдите??? Смях в залата!

Автор: Д-р Стефанова (редактор)  |  Дата: 7.07.2012 11:18

Всяка майка има правото да реши както дали да кърми детето си или не, така и дали да се цеди или не и никой няма право да й каже кое е правилно и кое не е. С тази статия се опитвам да изясня въпроса на всички майки, които не са сигурни дали цеденето на гърдите е полезно или вредно и какво изобщо е значението на цеденето на гърдите за лактацията като физиологичен процес.
Да, сучейки детето изцежда гърдите и така стимулира лактацията. Никъде не казвам, че гърдите се цедят, а детето не трябва да суче. Да, има особени случаи, които изискват да се прецени индивидуално какво да е поведението, за да бъде кърменето успешно. Но в повечето случаи майките търсят специалист по кърмене или лекар, когато детето не получава достатъчно кърма, когато вече са започнали да го дохранват с адаптирано мляко, когато гърдите са болезнени и отделянето на кърма е значително ограничено. В някои случаи е трудно да се възстанови лактацията и детето преминава на изкуствено хранене изцяло, въпреки че майката има желание да го кърми. За да предотвратим това да се случва (а то е доста чест проблем), най-добрия начин е да поддържаме лактацията с изцеждане на гърдата след всяко кърмене поне през първите месеци докато процесът се регулира и се установи равновесие между нуждата на детето и отделяното количество кърма.
Колкото до първите дни след раждането, да, възможно е коластрата да се отдели и лактацията да започне спонтанно само стимулирана от сученето на бебето. Но в повечето случаи гърдите се препълват, стават болезнени, майката изпитва дискомфорт, а бебето няма сила да засуче добре или изсуква малко количество. Най-доброто за облекчаване болката и дискомфорта на майката, а и за стимулиране и улесняване на започването на лактацията е гърдите да се изцеждат.

Автор: Майката, която не цеди  |  Дата: 5.07.2012 23:17

Глупости! Супер неадекватна статия! Има ситуации, в които, ако се напише приложеното, може да бъде много полезно. Но препоръки при специфични ситуации да се пробутват като задължителни за успех във ВСИЧКИ ситуации е меко казано непрофесионално.
Гърдите се изцеждат, да - изцежда ги детето, докато суче.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Кои храни да избягваме задължително при захранване на бебето

14.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Захранването трябва да е бавен и внимателен процес с точно подбрани храни за всеки етап от растежа на бебето, за да получава то нужните му хранителни съставки за правилен растеж, но и да не се натоварва с трудно усвоими храни, които незрялата храносмилателна система не може да обработи и има опасност да предизвикат алергии или стомашни разстройства. » Прочети

Подготовката на гръдните зърна за кърмене започва преди раждането

9.10.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

За всяка млада майка първите дни и дори първите няколко седмици са труден период на адаптация към кърменето.

» Прочети

9 причини да кърмим децата си

4.09.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Хранене на бебето. » Прочети

Кърмене до една година или ...?

23.08.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 2)

През последните няколко години се увеличава броят на майките, които кърмят своите бебета. » Прочети

Някои стари разбирания са наистина остарели

14.08.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 10)

Насоките за храненето на детето и възпитанието му са се променили значително през последните десетилетия. » Прочети

Злоядо дете – ще се справите

Когато вашето дете няма интерес към плодовете и зеленчуците и разнообразните ястия и отказва да ги яде, а времето за хранене се е превърнало в кошмарен момент за вас, може би има няколко стратегии, които могат да решат проблема.

» Прочети

Изцеждане и съхранение на кърмата

30.03.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

При някои обстоятелства ще ви се наложи да отложите кърменето или друг човек да храни бебето с кърма. » Прочети

Кърмените деца израстват спокойни възрастни

13.02.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 6)

Кърмените деца е по-малко вероятно да станат агресивни и раздразнителни възрастни, сравнено с хранените с адаптирано мляко деца, според резултатите от ново проучване.

» Прочети

Как да храним бебето – хитринки

9.02.2012 / Евелина Арнаутска (Коментари: 11)

Когато бебето навърши 6-месечна възраст, е време да започнете да го захранвате. » Прочети

Кърменето предпазва от затлъстяване

Кърмените бебета са изложени на много по-нисък риск от затлъстяване в по-късен етап от живота си, съобщават от БГНЕС.

» Прочети