Заслужава ли си да плащате повече за биопродукти?


В последно време все по-често виждате продукти, маркирани като „био“. Реално би трябвало зад този етикет да се крият плодове и зеленчуци (основно), отглеждани в екологично чисти региони, без пестициди. Биопродуктите са на цени 50-100% по-скъпи от масово предлаганите. Кога си заслужава да им обърнете внимание и кога разликата в двете групи продукти е малка и не си заслужава да плащаме двойно?
Според неправителствената американска организация The Environmental Working Group трябва да купуваме биопродукти, ако по своята същност плодовете и зеленчуците са чувствителни и задържат пестициди, както това е известно за праскови, нектарини, ябълки, ягоди, круши, грозде, листни зеленчуци, картофи и моркови, краставици.
Защо се препоръчва да купуваме биоябълки? За всички е известно, че ябълките са по-полезни, когато ги консумираме с обелката. Но именно тя е и мястото, където се задържат пестицидите.
От друга страна, спокойно можете да купувате масово предлаганите продукти, които не задържат или по принцип не изискват прилагането на пестициди. Това са манго и папая, зеле, броколи, банани, киви, ананас, аспержи, царевица, авокадо, лук.
По принцип се следи съдържанието на пестициди и производни съединения в продуктите, преди да достигнат до потребителите, и няма данни на пазара да има опасни продукти. Но пестицидите, с които се третират повечето плодове и зеленчуци, са отровни вещества. И ако за възрастния човек те може и да нямат токсично действие, то за децата, при които имунната система не е достатъчно зряла, дори и минимални количества от пестицидите могат да имат вредно действие. Затова бъдете с повишено внимание кога купувате за вас и кога за вашите деца, особено за децата до 3 години.
Ако не можете да си позволите да купувате биопродукти, то поне можете да предприемете някои елементарни действия, за да намалите до минимум съдържанието на пестициди в продуктите, които консумирате. Мийте всички плодове и зеленчуци с течаща вода и търкащи движения. Обелвайте плодовете и зеленчуците винаги когато е възможно – например ябълки, нектарини, праскови, краставици. Измивайте листните зеленчуци внимателно листо по листо, изхвърляйте най-външните листа. Не оставайте плодовете и зеленчуците да престояват продължително време у дома – с времето протичат химични процеси, получават се нови химични вещества, които може да са токсични.
По материали на WebMD

Много се съмнявам, че така наречените био зеленчуци и плодове не са третирани с различни химически средства защото ако се вгледате в тях те нямат признаци на някои от специфичните болести или неприятели. Всеки специалист по растителна защита ще разбере, че няма начин определени био растителни продукти да са така устойчиви. Производителите знаят, че много от предлаганите пестициди имат кратки карантинни срокове или концентрсцията им при третиране е много ниска и те немогат да бъдат определени. Освен това зеленчуците и плодовете старателно се мият, ако това позволява и тогава се предлагат на пазара.