Биохимичен скрининг и амниоцентеза – защо и кога?

28 март 2012 14:00 / д-р Петя Стефанова | Коментари: 8
Биохимичен скрининг и амниоцентеза – защо и кога?
/ © uclahealth.org

Всяка година в България се раждат около 200 деца с вродени аномалии, деформации и хромозомни аберации (по данни на НСИ). Това са нашите деца, част от които умират при или скоро след раждането, а други остават инвалиди за цял живот. Голяма част имат пороци в развитието, които могат да бъдат диагностицирани по време на бременността. В тази насока голям напредък има медицината със създаването на ПРЕНАТАЛНА ДИАГНОСТИКА. Тя позволява диагностика в ранните срокове на бременността и прекъсването й с минимален риск за здравето на майката. Ние можем и имаме право да създаваме здрави деца – нека да научим повече за достиженията на медицината и да ги използваме!

Още преди зачеването като отговорни за бъдещето на семейството си трябва да се замислим има ли риск бъдещото ни дете да се роди с малформация. Повечето хора не искат да мислят за опасността и предпочитат да оставят нещата „както им е писано“. Но когато се случи, едва тогава си дават сметка колко голямо е нещастието.

Когато в семейството има кръвни роднини със заболявания, можем да потърсим консултация дали има риск за бъдещото бебе. Т.нар. СЕМЕЙНО ПЛАНИРАНЕ ще отговори на въпросите ни предава ли се заболяването и колко процента е рискът в нашия случай, можем ли да предотвратим наследствеността и как. Понякога се налага провеждането на генетични изследвания на двамата бъдещи родители, на техни родители и други роднини, за да се проследи предаването на заболяването и да се даде отговор и прогноза.

След като установи бременността, вашият лекар ще ви обясни за БИОХИМИЧНИЯ СКРИНИНГ. Това е незадължително изследване в България, но препоръчително за всички отговорни родители и силно препоръчително за родители с висок риск (майки над 35 г., бащи над 50 г., работещи във вредна среда, генетично обременени). Каква е целта? Да получим отговор на въпроса ще има ли нашето дете генетично заболяване като Синдром на Даун, Синдром на Едвардс, Синдром на Патау и други. Какво представлява? В специализирана лаборатория ще ви вземат кръв за изследване от вената както при рутинното изследване на кръвна картина, която всеки е правил, и акушер-гинеколог ще ви направи ехографски преглед през коремната стена за определяне срока на бременността. Чрез анализ на хормоналните нива от пробата, ехографските данни и срока на бременността, изчислена с точност до дни, ще се установи рискът за развитие на генетично заболявание. Опитни генетици ще ви обяснят резултата и ще ви консултират по всички въпроси. От значение е срокът на бременността, в който се прави изследването, и тук най-важно е вашият лекар да бъде добре запознат и да ви насочи навреме.

При бременни с висок риск от раждане на дете с генетично заболяване най-сигурните методи за пренатална диагностика са ХОРИОН БИОПСИЯ и АМНИОЦЕНТЕЗА. Те са инвазивни изследвания и се правят след генетичния скрининг при определени показания и от опитни специалисти. Същността е получаване на клетки от ембриона и изследване на генотипа му, т.е. резултатът ще ни даде 100% отговор има ли бебето генетичен дефект. Ако отговорът е „да“, то остава на родителите решението да направят аборт и да имат следваща успешна бременност с раждане на здраво дете или да запазят бременността с раждане на болно дете и всички последствия за бъдещето на семейството. В случая решението е сложно и изисква специализирана консултация.

Всяка желана нова бременност е едно светло ново начало в живота на жената и мъжа, изпълнено с много надежди, радости и вълнения. Никой не иска да мисли за най-лошото, но то се случва и ако можем да го предотвратим, длъжни сме пред бъдещите си деца да ги защитим. Нека в България се раждат повече здрави деца!

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (8)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Futurehealth  |  Дата: 26.10.2018 01:52

Благодаря за информацията!

Автор: byqbhocuke  |  Дата: 5.06.2012 02:47

oq3CJm , [url=http://dcapgsqvqozw.com/]dcapgsqvqozw[/url], [link=http://ygoabbpebpwf.com/]ygoabbpebpwf[/link], http://ncmejaakpmau.com/

Автор: tvrpli  |  Дата: 4.06.2012 20:36

9YESpq <a href="http://oflxbyfvekqz.com/">oflxbyfvekqz</a>

Автор: mhkzvzoyv  |  Дата: 4.06.2012 14:57

m8EyDz , [url=http://xshvkmqiquul.com/]xshvkmqiquul[/url], [link=http://lmprvynipxow.com/]lmprvynipxow[/link], http://lfexsavqwspo.com/

Автор: iprwcdno  |  Дата: 3.06.2012 21:37

LnOS1j <a href="http://tjxxlkhcegnm.com/">tjxxlkhcegnm</a>

Автор: hvumluazhpx  |  Дата: 3.06.2012 17:12

vyDMKu <a href="http://ynvzmpdevjqg.com/">ynvzmpdevjqg</a>

Автор: zbnbei  |  Дата: 3.06.2012 14:55

FmhkUk <a href="http://dgzankdqcbqz.com/">dgzankdqcbqz</a>

Автор: Marco  |  Дата: 3.06.2012 03:02

All of these articles have saved me a lot of hdeaaches.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Пътеводител на проследяването на бременност по гестационни седмици

16.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 4)

Проследяване на бременността по гестационни седмици

» Прочети

Съвети за бременни жени по време на празниците

24.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Бременността през ноември, декември и януари прави празниците още по-специални. » Прочети

Разберете пола на бебето си

24.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Разбира се, можете да изчакате до 20-тата седмица за ултразвуково изследване, но трябва да сте от търпеливите бъдещи майки. » Прочети

Правете упражнения по време на бременност!

19.07.2013 (Коментари: 0)

Жените, които се упражняват по време на бременността, е по-малко вероятно да изпитват затруднения по време на раждането, които да принудят лекарите да извадят бебето чрез секцио.

» Прочети

Учени откриха нов начин за определяне пола на бебето

Повечето бременни жени предсказват пола на бебето си по формата на корема, но специалисти откриха нов начин да определите дали ще имате момче или момиче, предаде БГНЕС.

» Прочети

Бременността увеличава размера на стъпалата

Изследователи от Университета на Айова установили връзка между бременността и размера обувки, който носят жените, предаде БГНЕС.

» Прочети

Нов метод открива Синдрома на Даун още по време на бременността

21.12.2012 (Коментари: 4)

Учени откриха нов метод, който открива с близо 100 % точност наличието на Синдром на Даун в майчината кръв.

» Прочети

Нов контрацептив ще предпазва от бременност до 3 години

Нов контрацептив за жени, който може да възпрепятства бременността до три години, започва да произвежда фармацевтичният концерн „Байер“, след като получи „зелена светлина“ от Европейския съюз, съобщиха от компанията.

» Прочети

Татковците на бъдещите бебета ги е страх повече от майките

22.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Много рядко се случва в акушеро-гинекологичния кабинет да влезе бъдещ татко, който да е спокоен и да се чувства подготвен за бременността, раждането и гледането на бебето.

» Прочети

Кога бебето се обръща в утробата с главата надолу?

14.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 8)

Според специалистите обикновено до 32-рата седмица на бременността бебето се обръща и застава в главично предлежание – позата за нормално раждане.

» Прочети