БРЕМЕННОСТ И МАЙЧИНСТВО

Педиатърът – грижа и отговорност за детето

21 март 2012 17:00 / д-р Петя Стефанова | Коментари: 0
Педиатърът – грижа и отговорност за детето
Първата грижа за бебето
/ © DrMoralwar's site

Пред всяка бременна и всяка млада майка стои въпросът как да избере педиатър. Това би трябвало да е лекарят, който ще напътства семейството в грижите за малкия човек, ще отговори на всички въпроси на младите родители, ще успокои всички техни тревоги и ще бъде бъде първият човек и специалист, към когото ще се обръщат при нужда.

В България са малко родителите, които могат да се похвалят, че имат такъв педиатър до себе си. Браво на тези, които са го открили, а на останалите можем да помогнем.

В идеалния случай родителите се срещат с педиатъра при плануването на бременността и той може да ги насочи при нужда от специализирана генетична консултация, да ги посъветва по въпросите за бъдещото бебе и най-важното – да ги консултира как да се износи и роди здраво бебе.

Важно е бременната да се запознае и да поддържа връзка с педиатъра. Месеците преди раждането са времето, когато тя може на спокойствие да се подготви за появата на бебето. Често младите майки са объркани през първите дни, дори месец след раждането. Педиатърът е този, който може да ви подготви по въпросите на кърменето, повиването, нормалните реакции и нужди на бебето, ако не посещавате курсове за бременни.

В противен случай една неподготвена млада жена попада в изключително стресова ситуация, тя не си доспива, не е сигурна в действията си, изпада в депресия, вместо да се радва на бебето си, всеки коментар от близките буди у нея страхове. Често настъпват проблеми с кърменето, кърмата спира и е трудно да се възстанови. Педиатърът е този, който най-компетентно може да ви съветва дали бебето е добре, дали се развива и реагира добре, храни ли се и наддава ли нормално, кои са нещата, които трябва да следите и кога да търсите медицинска помощ.

През първата година детето се развива най-интензивно, грижите за него се променят непрекъснато и през този период у родителите непрестанно възникват нови въпроси. Педиатърът е този, който ще ви напътства, ще ви помага, за да се чувствате сигурни и да отглеждате здраво дете.

Добрият педиатър трябва да е добър специалист, спокоен и уравновесен човек, да има опит в работата с деца и подход както към малките пациенти, така и към родителите; да изслушва и предразполага към разговор и не на последно място, да стигате лесно до кабинета му, където атмосферата да е подходяща за деца. Ако той отговаря на тези изисквания, вероятността вие и детето ви да не го харесате и да се наложи да го смените е малка.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Защо децата родени с Цезарово сечение са по-склонни към затлъстяване

22.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 16)

Според изследване на Американската кардиологична асоциация децата родени с Цезарово сечение са с 40% по-склонни към развиване на метаболитни заболявания още от най-ранна детска възраст. » Прочети

Всяка седма жена страда от постродилна депресия

16.04.2013 (Коментари: 0)

От депресия през първите шест месеца след раждането страда всяка седма жена, показва ново изследване.

» Прочети

Грешки при храненето на детето в ранна детска възраст

12.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 49)

Като ранна детска възраст се приема периодът 1 до 3 години. » Прочети

Липса на апетит при децата. Как да стимулирате апетита?

8.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 9)

Много родители се притесняват, че децата им не се хранят достатъчно добре. » Прочети

Спина бифида – един проблем с много неизвестни

23.10.2012 (Коментари: 0)

В световен мащаб напредъкът в медицината и здравната грижа са подобрили значително качеството на живот на хората със спина бифида и хидроцефалия. » Прочети

Признаци на овулация

19.10.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Ако не сте се замисляли досега, може и да ви се стори странно, но да, овулацията е причина за редица промени в тялото и съзнанието ви.

» Прочети

Детски глисти – как да опазите детето си?

26.09.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Ascaris lumbricoides (или т. » Прочети

Една in vitro история

25.09.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Едно човешко създание започва своето съществуване на всяка четвърт от секундата някъде по света. » Прочети

Детски глисти – как се проявяват?

14.09.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Ascaris lumbricoides (или т. » Прочети

Анемия при младото момиче. Нужен ли е допълнителен прием на желязо по време на менструация?

27.08.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 5)

Препоръчва ли се на младото момиче да взема допълнително препарати, съдържащи желязо, когато е в менструация? » Прочети