Ябълките намаляват риска от развитие на рак на дебелото черво
Една ябълка на ден намалява риска от развитие на рак на дебелото черво с 33%. До този извод са стигнали група учени от Ягелонския университет в Краков след направени изследвания.
Те проучили 592 души с рак на дебелото черво. Доброволците трябвало да отговарят на въпроси, свързани с начина им на живот и на хранене. Получените резултати били сравнени с тези на 700-те доброволци без здравословни проблеми.
Авторите на проучването установили, че ябълките имат силен защитен механизъм срещу колоректалния рак. Добри резултати се наблюдавали и при хора, които не консумирали други плодове и зеленчуци освен ябълки.
Друго проучване, направено от японски учени, също доказва безспорния благотворен ефект на ябълките върху здравето. Редовното консумиране на този плод намалява количеството на мазнините в организма и помага за поддържането на добра форма.
Резултатите категорично показват, че яденето на ябълки понижава с 20% съдържанието на мастите в кръвта. Ябълковият полифенол несъмнено влияе върху наднорменото тегло, но реалният му ефект зависи и от количеството храна, хранителния и двигателния режим, уточняват учените.