Защо се образува ушна кал


Ушната кал, или церумен, е плътна субстанция, която се произвежда от жлези, разположени в ухото. Нейната функция е да предпазва вътрешната част на ухото от възможни увреди, причинени от прах, микроорганизми и мръсотия.
За повечето от нас ушната кал е единствено мръсна жълтеникава субстанция, която трябва да се премахне възможно най-скоро. Медицинският термин за ушна кал е церумен.
Съществуват два основни типа церумен – сух и мокър, които се различават по цвят.
Ушната кал се произвежда от жлези, разположени в ушния канал при бозайниците и човека. Произведеният воднист секрет има овлажняващо, антибактериално и противофунгицидно действие. Главна функция на ушната кал е да предпазва вътрешната част на ухото от замърсявания и патогенни причинители. Тази леплива субстанция задържа навлезлите частици в ухото, като по този начин предотвратява проникването им по-надълбоко в ушния канал и предпазва от раздразнения и възникване на инфекции.
Ушната кал поглъща всички частици, попаднали в ушния канал. С помощта на тънките косъмчета, които покриват ушния канал, тя и задържаните в нея частици се придвижват в посока навън. При някои хора се забелязва натрупване на ушна кал в началото на ушния канал.
Натрупването на ушна кал нарушава нормалното функциониране на ухото – слуха. Друга причина за намаление на слуха е наличието на по-дълги косъмчета в ушите, които задържат повече ушна кал в ухото. Структурните аномалии в ушния канал (изкривяване) също пречат на физиологичното движение на ушната кал в посока навън и водят до натрупването й в ухото.
Хората, които често използват слушалки, поставящи се в ухото, много по-често натрупват церумен.
Често натрупването на ушна кал се асоциира с болка, звънене и чувство за запълнен ушен канал. При по-голямо количество се намалява слухът. В такива случаи се препоръчва да не се правят опити за почистване на вътрешните чати на ухото с клечки за уши (което може да е опасно), а да се обърнете към лекар.
