Медът помага срещу махмурлук
Британски учени твърдят, че медът помага идеално на тялото да се освободи от токсичния ефект на препиването, съобщи в. „Дейли телеграф“. Британското Кралско дружество по химия обясни, че фруктозата в меда е много важна за разграждането на алкохола в безвредни продукти.
„Махмурлукът е толкова неприятен, защото алкохолът първо се разгражда на ацеталдехид, който е токсичен за тялото и предизвиква главоболие, гадене, повръщане“, казва д-р Джон Емсли от Кралското дружество. С помощта на фруктозата той се преобразува в оцетна киселина, а тя с нормалните метаболитни процеси се изгаря до въглероден двуокис, който се издишва.
Учените препоръчват към празничната трапеза да се добавят препечени филийки с мед. Така тялото ни по-лесно ще се справи с алкохола, пише БТА. Срещу махмурлук е полезно също, преди да седнем на празничната трапеза, да изпием чаша мляко, а преди лягане да изпием половин литър вода.
Млякото забавя усвояването на алкохола, което означава, че тялото трябва да се справи с по-малко ацеталдехид в даден момент. Водата е необходима, защото алкохолът предизвиква дехидратация, а тя влошава махмурлука. Затова е добре да се пият и безалкохолни, а накрая вечерта да завърши с две чаши вода.