9-те най-добри храни против стареене
Едва ли има човек, който да не се интересува как да се чувства и да изглежда по-добре повече години от живота си. Храненето е основният фактор за здравословен живот, кои обаче са най-добрите храни, които ни запазват млади и жизнени?
-
Вода. Банално, но наистина водата е най-важният компонент на здравословното хранене, на отслабването и забавянето на процесите на стареене. Цялото ни тяло е изградено основно от вода, тя е средата на живот на всички клетки в организма ни. Колкото по-добре хидратирано е тялото ни, толкова по-комфортно се чувства. Това важи с пълна сила за кожата ни, а добрата хидратация е най-добрата превенция на стареенето.
-
Дребни плодове. Всички малки червени горски плодове влизат в тази категория – ягоди, къпини, малини, боровинки, френско грозде. Те са богати на витамини и антиоксиданти и бедни на захар. Червената боровинка се смята за най-полезния плод сред всички.
-
Кръстоцветни зеленчуци. Ако се чудите кои точно са тези зеленчуци, това са броколите, зелето, брюкселското зеле и карфиолът. Те съдържат големи количества витамини, минерали и фитонутриенти, които повишават капацитета на чернодробната функция. По този начин тялото ни се пречиства и детоксикира по-добре, изхвърля увреждащите и карциногенните компоненти.
-
Ядки. Те са отличен източник на „добри“ мазнини, които са изключително полезни за сърцето и кожата. Освен това съдържат антиоксидантите селен и витамин Е. За най-полезни се смятат суровите орехи и бадеми, които понижават нивата на лошия холестерол, пречистват кръвта, запазват младежкия вид на кожата.
-
Авокадо. Макар и доста калорично за плод, авокадото е много полезно. Подобно на ядките понижава нивата на холестерола, грижи се красивата ни кожа и подобрява обмяната на веществата.
-
Джинджифил. Ползите му са били познати сред повечето древни култури. Днес той е наричан „суперхрана“. С богатите му антиоксидантни и пречистващи свойства, той прави чудеса за тялото ни. Маслото от джинджифил е един от най-мощните продукти в борбата против стареенето на кожата.
-
Риба. Отличен източник на протеини и мазнини. Рибата е богата на омега-3 мастни киселини, които освен че са изключително полезни за тялото ни, имат предпазваща роля срещу инфаркт, инсулт и рак на простатата.
-
Червено вино. То съдържа ресвератрол, който се смята за една от тайните на младостта. Умерената консумация на червено вино има отличен противостареещ ефект. По тази причина има и серии козметични продукти с червено вино.
-
Черен шоколад. Отвсякъде чуваме, че трябва да стоим далеч от шоколада, ако искаме да останем слаби и красиви. Това обаче не е напълно вярно. 2-3 пъти седмично можем да си позволим да похапваме няколко парченца черен чоколад. Той съдържа какаово масло и флавоноиди, заради които експертите го наричат „суперхрана“.
zabravixte zeleniat 4ai i 4esana