ЗА ЖИВОТНИТЕ

Външни паразити при домашните животни

25 октомври 2011 16:30 | Коментари: 6
Външни паразити при домашните животни

Виждали ли сте куче, нападнато от бълхи? Със сигурност – да! Едно от първите неща, които правят впечатление, е измъченият поглед и нещастното изражение.  И как няма да е така!  Кожни паразити могат да предизвикат много неприятен и силен сърбеж, надраскване и лющене по кожата, образуват се струпеи, наблюдава се косопад и дори кожни инфекции и възпаления. Затова е особено важно вие като отговорни стопани да се погрижите вашият домашен любимец, бил той куче, коте или друго, да бъде редовно преглеждан и обезпаразитяван. Запомнете, това е особено важно за неговото здраве.

Нашата цел с настоящата статия е да ви помогнем да се научите как да определите дали домашното животно има кожни паразити.

Може би най-важния урок, които трябва да запомните, е: Не всички кожни паразити се виждат както бълхите. Причинителите на демодекозата и ушната краста са толкова малки, че се виждат единствено под микроскоп, така че собствениците ще трябва да разчитат на наличието на други симптоми и да ги разпознават. Окончателната диагноза може да бъде поставена  в кабинета на ветеринарния лекар.

И така... няколко „златни“ правила, които всеки може да съблюдава.

Следете за образуване на пърхот: Прекалено сухата животинска кожа води до лющенето й. Понякога това е просто козметичен проблем. Но може да е и инвазия на акарите Cheyletiella (т.нар. ходещ пърхот) с типичния симптом – появата на големи бели люспи в основата на космите.

Следете за появата на сърбеж: Кожните паразити почти винаги причиняват сърбеж. Някои от тях, като бълхите, пробиват кожата, за да смучат кръв, докато други, като крастните кърлежи, дълбаят тунелчета в кожата, за да снасят яйцата си там.

Редовно проверявайте ушите на животното: Наличието на черен, понякога зловонен секрет в ушния канал на животното може се дължи на акари, предизвикващи т.нар. ушна краста. Но не се заблуждавайте от името. Ушните акари не засягат само ушите. Често могат да бъдат открити ушни акари по главата, лицевата част, шията, а често и в основата на опашката и около ануса. Поради това за лечение на това паразитно заболяване не се използват само локални средства, а се налага  системен подход.

Прегледайте козината на животното за малки черни зрънца: Малките черни зрънца, които често имат вид на прах или грис, обикновено са симптом за наличие на бълхи. Тези зрънца всъщност са техните изпражнения. Има един прост метод, с чиято помощ можете да определите дали става въпрос за изпражнения от бълхи. Вземете лист бяла хартия. Разрошете с ръка козината на животното над нея, така че да съберете малко зрънца. Навлажнете хартията с вода и изчакайте няколко минути. Ако зрънцата се разтворят и образуват малки червеникавокафяви петънца, значи са от бълхи. Причината е, че в изпражненията на бълхите има остатъци от кръвта, с която тези паразити се хранят. Друг често използван метод е да се използва ситен гребен, с който при разресване на козината да се уловят възрастни бълхи.

Преглеждайте кожата за драскотини, струпеи и зачервяване: Когато бълхите, кърлежите или други паразити нападнат животното, тялото му често реагира с образуването на зачервени, сърбящи участъци от кожата. Когато животното прекали с разчесването, се наблюдават кожни драскотини и дори разкъсвания. Те от своя страна водят до образуването на раневи инфекции по кожата, кори и цикатрикси. Не забравяйте, че сърбежът причинява голям дискомфорт на вашия домашен любимец. Когато той е причинен от паразити обаче, е толкова силен и обширен, че животното е готово да се самонарани от чесане.

Преглеждайте животното за опадване или изтъняване на козината: Кожните паразити почти винаги водят след себе си и до увреждане на козината. Това се случва поради две основни причини. Понякога  се дължи на упоритото чесане и хапане от страна на животното заради сърбежа. В други случаи може да се дължи на директното въздействие на кожни паразити, увреждащи космените фоликули. Загубата на козина може да се причини и от редица непаразитни заболявания като гъбички, екземи, алергии, дерматити. При всички случаи не гледайте на опадането на козината единствено като на козметичен проблем, защото най-вероятно не е такъв. Налага се незабавна консултация с ветеринарен лекар.

Преглеждайте редовно животното за пасищни кърлежи: Това правило важи с особена сила през пролетта, лятото и есента. Най-често нападани от кърлежи са кучетата, затова нека ви стане навик да проверявате обстойно козината на животното винаги след разходка. Дворните кучета и котки преглеждайте също редовно. Не забравяйте, че кърлежи могат да нападнат и домашни любимци, които никога не напускат дома ви – хамстери, зайчета и др. Кърлежите са основни преносители на редица инфекциозни и потенциално животозастрашаващи болести като бабезиоза, ерлихиоза и др.

Когато откриете закачен кърлеж върху вашия домашен любимец, най-доброто, което можете да направите, е да го заведете на ветеринарен лекар. Той ще отстрани паразита, ще провери кожата за евентуални остатъци и ще прецени необходимо ли е допълнително третиране на животното. Знайте, че наличието на забит в животното кърлеж не означава непременно недостатъчно или неефективно обезпаразитяване. Нашият съвет е при никакви обстоятелства да не се опитвате да отстранявате кърлежа сами. Това може да доведе до разкъсване на тялото на паразита. В такъв случай е много вероятно в кожата на животното да остане забита част от главата и смукателния апарат на кърлежа. Също е възможно заразена кръв да попадне върху вашата кожа и лигавици и да ви причини сериозни здравословни проблеми.

Не е добра идея и често практикуваното накапване на кърлежите с олио или друга мазнина. Това наистина причинява смърт на акарите, които дишат през отвори в тялото си. В агонията си обаче кърлежът повръща изсмуканата кръв обратно в кръвоносната система на животното, а това може да доведе до заболяване.

... и не на последно място...

Водете любимеца си редовно на ветеринар: Профилактичните прегледи не струват скъпо, но могат да ви спестят доста средства. Не се колебайте да задавате въпроси и да споделяте притесненията си.

Източник: www.cityvet.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (6)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: polkmjn  |  Дата: 7.02.2020 06:57

ГОТОВНО МОЕТО Свидетелство, ДОБРИ ДЕН МОИТЕ ЛАТВИЦИ

ИЗПИТВАНЕ ЗА КАК ИЗПОЛЗВАМ КРЕДИТ ДА КУПУМ КЪЩА ОТ РЕАЛНА И ГЕНУЙНА ЗАЕМНА КОМПАНИЯ, ПОКАЗАНА Кредитна фирма на Ranner. Днес съм много щастлив и БОГ БЛЕС СИТИ БАНК КОМПАНИЯ.
(Citybankloan123@gmail.com)
Казвам се Катика. Аз съм от лаундж. Търся истинска компания за заем през последните 5 месеца, за да си купя къща
всичко, което имах, беше куп измами, които ме накараха да им се доверя и накрая
от деня, те ми взеха парите, без да дам нищо в замяна, всички
надеждата ми беше загубена, обърках се и бях разочарован, никога не исках да имам нищо общо с компаниите за заем в интернет, така че отидох да взема назаем малко пари от
приятелю, казах й всичко, което се случи и тя каза, че може да ми помогне, това
тя знае компания за заем, която може да ми помогне с каквато и да е сума заем
имам нужда от мен с много нисък лихвен процент от 2%, че тя просто получи
заем от тях, тя ме насочи как да кандидатствам за заема, аз го направих
точно както тя ми каза, кандидатствах с тях на имейл: (citybankloan123@gmail.com) Никога не вярвах, но се опитах и ​​на моя
най-голямата изненада получих заема в рамките на 24 часа, не можех да повярвам,
отново съм щастлив и богат и благодаря на Бога, че такъв заем
компании като тази все още съществуват при тази измама навсякъде,
Моля, съветвам всички, които се нуждаят от заем, да отидат
 (citybankloan123@gmail.com) те никога няма да ви провалят, и
животът ви ще се промени както мина. Бързо се свържете (citybankloan123@gmail.com) днес и вземете заема от тях, Бог да благослови фирмата за заем на градската банка за истинското им предложение за заем.
 Уверете се, че се обърнете към фирмата на градската банка за заема, защото получих заема успешно от тази компания без стрес.

Автор: tjzheis  |  Дата: 4.03.2013 04:52

dv6iRS <a href="http://vsmwmscmhabv.com/">vsmwmscmhabv</a>

Автор: Axel  |  Дата: 3.03.2013 13:25

We need more inishgts like this in this thread.

Автор: tyhzgdsyozl  |  Дата: 16.02.2012 13:58

rV0NZv , [url=http://lhcjwcgonpkc.com/]lhcjwcgonpkc[/url], [link=http://utlpsvvulrkg.com/]utlpsvvulrkg[/link], http://pnecjertmhou.com/

Автор: bxdzqsogecb  |  Дата: 13.02.2012 16:46

zaJ8b9 , [url=http://gealinohebeu.com/]gealinohebeu[/url], [link=http://edazgemvcyfd.com/]edazgemvcyfd[/link], http://rknpuwerwwhr.com/

Автор: Metalworks  |  Дата: 12.02.2012 09:58

Thanks guys, I just about lost it looknig for this.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

6 гениални любовни съвета от... дресьорите на животни

1.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Спомни си случаите, когато мъжът до теб „подивява" и те докарва до отчаяние. » Прочети

Обезпаразитяване на домашните любимци

25.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Обезпаразитяването бива два вида - вътрешно и външно, според това дали е насочено към вътрешни или външни паразити,  може да бъде извършено и с комбинирани форми, които действат срещу двата вида паразити.

» Прочети

Не купувайте куче от магазин!

7.11.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

В България все повече нараства броят на магазините, които продават кученца. » Прочети

10 причини да не давате кокали на кучето си (според американските ветеринари)

5.10.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 8)

Според специалисти ветеринари в САЩ кокалите не са подходяща храна за кучетата и могат да бъдат много опасни за здравето на домашния ви любимец. » Прочети

На път с домашните любимци

31.07.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Ако сте решили да вземете домашния любимец с вас на път, то добре е да предвидите някои детайли, за да пътувате спокойно. » Прочети

Някои нашийници за кучета и котки против паразити могат да са опасни за здравето

25.04.2012 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 11)

След ново проучване във Франция за нашийниците против паразити е установено, че може да се наблюдава неблагоприятно въздействие при продължителна употреба. » Прочети

Антинобелова награда: Изследване на стреса при козите

30.09.2011 (Коментари: 0)

В Харвардския университет тази вечер за 21-ви път ще бъдат раздадени годишните Антинобелови награди (пародия на Нобеловите) за научни открития, които на пръв поглед изглеждат шантаво, но често се оказват удивително полезни на практика, предаде РИА Новости. » Прочети

Куче изяде 100 камъка. Получи награда за най-глупаво животно

26.09.2011 (Коментари: 0)

Американска ветеринарна застрахователна компания присъди наградата за най-глупав домашен любимец на кучето Харли, което погълна 100 камъка и като по чудо оцеля, предават от БТА.

» Прочети

Увеличава се броят на експериментите с животни

14.07.2011 / Мария Цветкова (Коментари: 0)

Броят на експериментите с животни нараства от година на година. » Прочети