НОВИНИ

Кога трябва да се явим на ТЕЛК?

23 септември 2011 14:30 / Галин Петков | Коментари: 12
Кога трябва да се явим на ТЕЛК?

Въпроси и отговори от наръчника „Как и къде“ на Центъра за независим живот

1. Добре ли е да се явя на ТЕЛК? Няма ли това по някакъв начин да ме ощети?

Явяването на ТЕЛК е една ваша правна възможност, която вие можете да изберете да ползвате или не. Никой не може насила да ви накара да се явите на преглед, но получаването на ТЕЛК решение е свързано с редица права и облекчения за вас. Нещо повече – ако получите право на пенсия за инвалидност, ще можете да добавите тази пенсия към размера на получаваната от вас заплата. Така че явяването пред ТЕЛК не може да ви навреди, като изключим неприятните моменти, свързани с чакането по опашки и извършването на редица процедури.

2. Получих решение на ТЕЛК. Трябва ли да го покажа на работодателя си и няма ли да загубя работата си?

Това е най-трудният въпрос. Много често в решението на ТЕЛК изрично се записва, че човекът може да работи сегашната си работа при съответно намалено работно време или облекчени условия на труд. В този случай той не само не е заплашен от уволнение, но дори попада под закрилата на закона като трудоустроен (чл. 333 от Кодекса на труда). За неговото съкращение се изисква изричното съгласие на Инспекцията по труда и мнението на ТЕЛК, което го прави по-защитен от работниците без увреждане.

Възможно е обаче сегашната ви работа наистина да не е подходяща за здравословното ви състояние. В този случай работодателят е длъжен да ви премести на подходяща работа, ако има такава в предприятието, и едва след това, ако подходящо място не се намери, да прекрати трудовия ви договор по здравословни причини. Сами разбирате, че и без решението на ТЕЛК рано или късно ще си проличи затруднението или невъзможността ви да се справяте с поставените ви задачи. Така че и в тоя случай показването на решението не вреди – иначе рискувате да ви уволнят просто поради баналното „несправяне с работата“.

Колкото до задължението да „кажете“ за решението от ТЕЛК на работодателя си, то ако не го направите, не ви грози санкция, но за сметка на това няма да можете да ползвате правата си. Единственото, което не трябва да правите, е да попълвате декларация, в която да твърдите, че нямате увреждане и противопоказни на работата ви заболявания.

3. Получих решение на ТЕЛК с определени 40% загубена работоспособност. Какви са моите права?

Както вече стана дума, почти нямате такива – няма да получавате пенсия, нито пък социални придобивки. Можете обаче да се ползвате с известна защита от Кодекса на труда, а така също, ако естеството на увреждането ви го налага, да получите помощно-техническо средство.

4. В решението ми пише „негоден за всякакъв вид труд“, а аз искам да работя! Какво да направя?

Това е една често срещана в миналото формулировка, която е абсолютно незаконна. Правото на труд е конституционно гарантирано и защитено и никой не може да ви го отнеме с един административен акт. Нещо повече, по дефиниция няма човек, който да не може да работи нищо. Друг е въпросът колко запазени са способностите му, какви помощно-технически средства и инженерни решения са необходими за осигуряване логистиката на неговата работа и как да упражни запазения си умствен потенциал. Един от най-големите физици на всички времена, Стивън Хокинс, е човек с изключително тежко увреждане. Подобни ретроградни определения за „работоспособност“ идват по инерция от отменената Наредба № 36, в която наистина получаването на първа група беше обвързано императивно със забраната за работа. В сегашната Наредба няма такова изискване. Нещо повече: както вече видяхме, хората с трайни и необратими състояния, при които не се очаква развитие на увреждането, могат „да работят според възможностите и квалификацията си“. Затова няма нищо страшно, ако един човек на инвалидна количка, който по медицинските критерии за оценка е 100% неработоспособен, по социалните критерии и наличните възможности е годен да се труди на много места. Каквито случаи стават все по-чести на практика.

5. В Бюрото по труда отказаха да ме регистрират, тъй като нямали подходяща работа за мен и съм бил „инвалид“! Какво да направя?

Това също е често срещано нарушение. Никое Бюро по труда (БТ) няма право да ви откаже регистрация под предлог, че не можете да работите или пък няма да могат да ви намерят подходяща работа. Бюрата по труда предлагат комплекс от услуги (в това число преквалификации и обучения) и вие имате право да ги ползвате при търсене на работа. При наемането ви чрез БТ на работа работодателят ви ще получи паричен стимул, поради което и за вас, и за него е от изключително значение да сте се регистрирали. Затова настоявайте за вашите права, а при необходимост обжалвайте отказа да бъдете регистрирани пред ръководителя на бюрото по труда или потърсете компетентна юридическа помощ.

6. Срокът на ТЕЛК решението ми изтече, а още не са ме викнали за ново явяване пред комисията! Какво да направя? Ще продължа ли да получавам пенсия?

По принцип хората получават съобщение за повторно явяване пред ТЕЛК около два месеца преди изтичането на решението им. Това се прави именно с цел да се получи застъпване в сроковете на старото и новото решение и оттам да няма прекъсване на пенсията. Понякога обаче съобщението не идва. Това може да се дължи както на пропуск, така и на загубване по пощите или други организационни неуредици. Няма нищо лошо, ако вие сам се поинтересувате кога трябва да се явите и при необходимост да подадете нова молба. Ако ТЕЛК решението ви е изтекло, вашата пенсия ще бъде спряна до получаване на новото. Неслучайно сроковете за произнасяне от органите на ТЕЛК са кратки, за да не бъде оставен човекът без средства за съществуване. За съжаление поради големия брой инвалидизирани хора в България и недотам добрата организация на работа може да се получи и по-сериозно забавяне.

Важно е да знаете: ако ТЕЛК потвърди вашето увреждане и ви издаде ново ТЕЛК решение, вие ще получите със задна дата всички неизплатени пенсии. Или иначе казано: ако първото ви решение е изтекло в края на август, а новото се получи в края на декември, то в края на декември вие ще получите наведнъж пенсията за месеците от август до декември.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (12)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Елена Граматикова  |  Дата: 3.07.2020 11:51

Имам ново заболяване и телк 30% до 09.20г. Може ли по-рано да се явя и колко месеца по.рано , тъй като и загубих работа?

Автор: Анелия Динева  |  Дата: 5.06.2020 15:25

Здравейте,имам въпрос относно ТЕЛК на дете.То е 95%нечуваемост на едното ушенце,на 3 годинки е.Личният доктор отказва да го прати на комисия ,за да се извади решение.
Какво може да се направи в случая?

Автор: Иванка Христова  |  Дата: 15.01.2020 15:39

При решение на от ТЕЛК с 100% без чужда помощ какви документи са ми нужни за чужда помощ на предвид влошено състояние.

Автор: Nevena  |  Дата: 21.08.2018 22:49

На телковото решение на синът ми е написано„ 100%тнр с чужда помощ за срок 1година за динамично проследяване” Той е на командно дишане в момента , ако започне да диша сам,ще е на постоянна кислородна терапия на апарат в дома ни. Какво означава „ динамично проследяване,” Няма как да го водя по поликлиники за консултативни прегледи и изследвания!

Автор: елена  |  Дата: 6.04.2018 18:20

здравейте искам да попитам мога ли да се явя на телк за освидетелстване след като съм 1година в болнични за туберкулоза?

Автор: ФАНИ  |  Дата: 23.03.2018 14:02

ЭДРАВЕЙТЕ ИСККАМ ДА ВИ ПИТАМ ИМАМ ДЕТЕ ДИЯБЕТИК ТЕЛ РЕШЕНИЕТО НИ СВЪРШИ НА 1 МАРТ А ОЩЕ НЕСМЕ ПОЛЧИЛИ ПИСМО СЛЕД КОЛЛКО ВРЕМЕ СЕ ПОЛУЧЧАВА ПИСМО

Автор: Мария  |  Дата: 3.02.2018 02:45

ТЕЛК изтича на 01.02.2018г.И е 34%трябва ли да ми пратят писмо за явяване пред комисия или да подавам наново документи.Здравословното ми състояние е влушено!

Автор: Стоян  |  Дата: 7.04.2017 23:45

Кога тази тромава и натоварваща бюрократщина ще еволюира?21 век хора,21 век...Ужас.За една рецептурна книжка приключения Личен лекар,чакаш...пише нещо...излиташ ,тъй като лекарствата са важни за болният...Здравна каса,удрят ти един печат,заверка ахахха тук умирам вече...иии пак личен лекар ,пише...иии Оооо небеса,получавам лекарства с намаление...само,чее по рецепта трябва да се пият хо 5 на ден,а не могат да ми пуснат повече от 100 охохохаххаха и след 20 дена аз пааак трябва да ходя до Личния за бележка,Божеее бжееее....един ден ,в който се сблъсках със системата...Бога ми,ако всичко това не еволюира до модерно здравно обслужване,по-добре да умра млад или да не остарея в България...Просто мога само да си представя ,какво става на ТЕЛК и колко време отнема...Ае,пийпъл вземете вдигнете левела малко,че нещата са трагикомични.

Автор: Екатерина  |  Дата: 4.12.2016 20:17

Хората от ТЕЛК кога работят ? От 7 месеца немога да ги открия . Спряха ми правата и смятам да подам жалба . Мога ли да мина на ТЕЛК комисия на друго място .

Автор: nadia  |  Дата: 26.11.2013 18:36

napravena mi e operacoq na beliq drob,moga li da se qvq na telk za po visok procent.imam telkovo reshenie za pak na gardata

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети

Розова луна: Пълнолунието в Скорпион на 23 април ни дава шанс за изцеление

23.04.2024 (Коментари: 0)

На 23 април ни очаква пълнолуние в знака на зодия Скорпион. » Прочети

Ето кои са най-страстните мъже в зодиака

23.04.2024 (Коментари: 0)

Каквито и любовни истории да чувате от мъжете, често пъти те могат да са преувеличени. » Прочети

КНСБ: За една година сумата за издръжка на едно домакинство се е увеличила с 4,5%

22.04.2024 (Коментари: 0)

КНСБ представи цените и издръжката на живот у нас за първите три месеца на 2024 г. » Прочети

Лили на 90: Ванга предрекла точния ден и час на смъртта й

22.04.2024 (Коментари: 0)

90-годишен юбилей на 24 април ще отпразнува примата на българската естрада Лили Иванова. » Прочети

Има ли пестициди в доматите? Ето как да разберем

22.04.2024 (Коментари: 0)

Много се говори за биохрани, пръскани или непръскани плодове и зеленчуци. » Прочети

Ето кои са най-верните мъже от зодиака

22.04.2024 (Коментари: 0)

Когато любовта ви връхлети, със сигурност едва ли първото нещо, което ви интересува е зодията на вашия потенциален партньор. » Прочети

Зеленият лук – букет от ползи за здравето

21.04.2024 (Коментари: 0)

Зеленият лук, често пренебрегван като проста гарнитура, е богат източник на основни хранителни вещества и съединения, които предлагат множество ползи за здравето. » Прочети