ЗА ЖИВОТНИТЕ  |  КОТКИ

Кожни гъбички при котките (дерматомикози)

12 август 2011 12:30 / Галин Петков | Коментари: 7
Кожни гъбички при котките (дерматомикози)

Микотичните болести засягат кожата, поради което се наричат още дерматомикози (от гр. "дерма" - кожа, и "микос"- гъба). Предизвикват се от низши гъбички, които заразяват кожата на котката, както и на почти всички видове бозайници. Човекът също може да се зарази при контакт с болни котки. Характерно за дерматомикозите е, че заразата може да се предаде от котка на друго животно или човек, от човек на котка, от друго домашно животно на котка, както и от човек на човек. Всичко това спомага за широкото им разпространение.

Микроспория и трихофития (Microsporia et trichophytia superficilis)

Тези дерматомикози се предизвикват от различни видове гъбички от групата Dermatophytes, и по-точно от вида Trichophyton gypseum, който причинява болестта трихофития, и от видовете Microsporum gypseum, М. distortum, M. lanosum, причиняващи болестта микроспория. Изброените заболявания са толкова сходни, че понякога дават преходни форми. Главното различие между тях е, че спорите на микроспорията са два пъти по-дребни от спорите на трихофитията. По принцип болестотворните гъбички са много устойчиви. В струпеи, люспи и косми на тъмно и влажно те издържат от 2 до 8 години, във вода - до 30 дни, в тор и торова течност - до 8 месеца. Едва при температура от 110°С загиват за 1 час. Най-често източник на заразата са болните от микроспория и трихофития животни и котки, които заразяват здравите котки при пряк контакт. Преносители на болестта могат да бъдат мишки и плъхове, както и някои насекоми и кърлежи. Косвено микроспорията и трихофитията могат да се предадат чрез вторични източници - хранилки, поилки, клетки и други предмети. Понякога и хората (ако са били в контакт с болни животни) чрез дрехите и ръцете си също могат да станат преносители на тези заболявания. За възникването на дерматомикозите спомагат и недоимъчното хранене, нарушената обмяна на веществата, както и лошите зоохигиенни условия на отглеждане.

Признаци. Обикновено микроспорията и трихофитията протичат в хронична и по-рядко в остра форма. Попадналите върху кожата гъбички най-често засягат кожата около носа, очите, ушите, по шията и гърба, но пораженията могат да обхванат и кожата на крайниците, гръдния кош и корема. На тези места се появяват рязко отграничени сивобелезникави, закръглени, безкосмени петна, покрити с азбестоподобни люспици, струпеи. В ранния стадий на болестта по засегнатите и възпалени места на кожата, около кръглите, покрити със сплъстени косми огнища, се образуват множество дребни мехурчета, които се пукат, засъхват и образуват струпеи. Впоследствие тези струпеи наедряват, космите се чупят, отделни огнища се сливат и образуват петна с диаметър 3 - 4 см. Котките усещат силен сърбеж, проявяват признаци на нервност и отслабват.

Диагнозата се поставя въз основа на клиничните признаци и микроскопското изследване на материал от засегнатите места, в които се открива голямо количество мицелни нишки и дребни спори.

Лекуване. Търси се незабавно ветеринарномедицинска помощ. Поради упоритостта на заболяването лечението е продължително и трудно. Прилагат се ултравиолетово облъчване с кварцова лампа и различни лекарствени средства (йодни, хлорни и серни препарати, фунгициди, салицилати, киселини, основи, минерални масла, витамин А, а също и комбинации между тях), но те не винаги имат добър лечебен ефект. Много ефикасни са противогьбичните антибиотици и препарати (гризеофулвин, нифимицин, трихоцетин, абридерм и др.).

Профилактика. Не трябва да се допуска пряк или косвен контакт с котки, кучета и други животни, които са били болни от трихофития, както и с безстопанствени котки. Помещенията в дома, обитавани от котката, трябва да се поддържат винаги сухи, светли, проветрени. Необходимо е да се полагат грижи за добрата хигиена на кожата и козината на котката, тя редовно да се къпе и разресва, както и да се извършва профилактична дезинфекция.

д-р Веселин Денков

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (7)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Ана  |  Дата: 10.06.2020 13:16

Изключителнo интересна информация! Благодаря ви, много полезно!
Моята котка за щастие има само акне на брадичката, трудно е за забелязване защото е черна :)
Но когато се знае къде да се гледа и нещата са по-лесни :)
Споделям едно инфо, което лично на мен също ми беше полезно
https://kotki.org/koteshko-akne/

Автор: Zekie  |  Дата: 4.04.2020 22:36

Здравейте! По гърба на котарака ми се появива плешиви петна, чешежсе там явно го сърби и ме му е приятно да го пипам по тези участъци от тялото. Около местата с окапалата козина има участъци със крусти, като люспи от рани, които като ги дръпнеш се отделя със космите. Кожата е твърда пооплешивелите участъци. Не мога да определя дали е гъбичкова инфекция или друго заболяване и незнам какво лекарстео да използвам

Автор: Теди  |  Дата: 15.11.2015 23:05

Две кафеникафи,топчести, мънички образувания по кожата на котката ми отговарят ли на описанието в тази статия според Вас? Котето не се държи странно,не губи апетит,игриво е. Ще потърся професионална помощ със сигурност, ноискам да се подготвя.

Автор: vhcsrck  |  Дата: 18.01.2013 20:58

c4Ula4 , [url=http://ipckpmlsmenv.com/]ipckpmlsmenv[/url], [link=http://teehfpftscgy.com/]teehfpftscgy[/link], http://mhpxgbvhqdti.com/

Автор: vpxtki  |  Дата: 18.01.2013 14:43

hV0V6A <a href="http://xftyxxegbyjh.com/">xftyxxegbyjh</a>

Автор: Buffy  |  Дата: 16.01.2013 12:16

What liberating knowledge. Give me lierbty or give me death.

Автор: India  |  Дата: 16.01.2013 12:16

That insihgt would have saved us a lot of effort early on.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ КОТКИ:

Как да се грижим правилно за здравето на котето...

Новите домашни любимци трябва да се прегледат за първи път 4-5 дни след като са влезли в домакинството. » Прочети

Котките също лекуват

23.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Котките лекуват благодарение на електрически импулси с ниска честота. » Прочети

Котето не може да уринира

13.02.2012 / Евелина Арнаутска (Коментари: 7)

Ако забележите, че котката ви не може да уринира, то това е спешно състояние и е добре веднага да се обърнете към ветеринарен лекар.

» Прочети

7 признака, че котката ни е болна

12.01.2012 / Евелина Арнаутска (Коментари: 31)

1) Не ви обръща внимание. » Прочети

Заболявания на долния уринарен тракт при котките

22.09.2011 (Коментари: 1)

Заболяванията на долния уринарен тракт при котките (FLUTD – от английски Fеline lower tract disease), не е диагноза, а обобщаващ термин, отнасящ се за няколко различни заболявания. » Прочети

Стресът при котките

31.08.2011 / Галин Петков (Коментари: 3)

Домашните котки са с много потиснати инстинкти и потиснато естествено поведение. » Прочети

Токсоплазмоза при котките

19.08.2011 / Галин Петков (Коментари: 0)

Токсоплазмозата е широко разпространена сред хората и много топлокръвни животни. » Прочети

Пиометра

16.08.2011 / Галин Петков (Коментари: 2)

Събирането на гной в матката в резултат от проникнали в нея бактерии е болестно състояние, известно като пиометра.

» Прочети

И котките имат HIV, т.е. FIV

10.08.2011 (Коментари: 1)

FIV е открит за първи път в Калифорния през 1986. » Прочети

Астма при котката

8.08.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Астма – алергично заболяване, характеризиращо се с обратим спазъм на бронхите, което може да доведе до запушване на дихателните пътища и задух. » Прочети