ИНТЕРВЮТА

За фалшивите очила, лошата зрителна култура и липсата на профилактика

20 юли 2011 17:00 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 15
За фалшивите очила, лошата зрителна култура и липсата на профилактика

Пазeте се от очила ментета“, „Подлагайте се на редовни очни прегледи“ и прочее подобни съвети могат да се открият в интернет пространството. Затова ние, от DoctorOnline, и специалистите от Оптики „Фокс“ решихме да разясним подробно каква е опасността от носенето на очила ментета и защо е важно редовно да посещаваме офталмолог.

DoctorOnline: Какво е вашето наблюдение върху очните заболявания? Зачестяват ли тежките случаи?

Оптики „Фокс“: Статистиката сочи, че все повече хора имат ограничения в зрението. Причините могат да са рефракционни или в резултат на някаква патология. Очните заболявания имат огромно социално значение. Много от заболяванията нямат напълно изяснена етиология. Наследствена обремененост, стрес, вредни навици като алкохол и тютюнопушене, наркотици, пол, съпътстващи заболявания/хипертония, ендокринни смущения и много други, детски болести, алергия... За съжаление се наблюдава зачестяване както в резултат на вреден начин на живот и работа, така и поради лоша или липсваща профилактика.

DoctorOnline: От какви очни заболявания най-често боледува българинът?

Оптики „Фокс“: Най-често срещаните очни заболявания са:

Катаракта (перде)

Глаукома (нелечимо заболяване)

Ретинопатия – на недоносените и диабетна

...

DoctorOnline: Какво ще ни препоръчате като превенция? Има ли универсален метод за предпазване от очни заболявания?

Оптики „Фокс“: Изброените заболявания не могат да бъдат коригирани и лекувани с очила.

Както във всеки аспект, най-добрата реакция е профилактиката.

Почти всички болестни състояния могат да бъдат повлияни, ако бъдат открити в ранния им стадий. Хората трябва да проверяват ежегодно стойностите на визуса (остротата на зрение), както и нивото на кръвната захар, очното налягане и състоянието на съдовете в него, всекидневно да се следи кръвното налягане.

За съжаление няма универсален метод на лечение. Методите са различни – консервативни и хирургични, и въпреки това огромен брой хора имат усложнения и влошено качество на живот и работа, даже до невъзможност да упражняват професията си (инвалидизация).

DoctorOnline: Защо е важно човек да коригира зрението си, ако е увредено, чрез очила или лещи?

Оптики „Фокс“: Възприемането на зрителната информация зависи от способността на окото да пречупва и фокусира светлинните лъчи върху ретината и това свойство се означава като рефракция.

Тя зависи от пречупващите среди на окото (роговица, преднокамерна течност, леща, стъкловидно тяло) и дължината на очната ябълка. При точно фокусиране на образа върху ретината човек няма рефракционна аномалия и състоянието се означава като еметропия. При рефракционна аномалия (поради различна дължина на окото или пречупвателна способност) светлинните лъчи попадат пред или зад ретината и се получава неясен образ.

Рефракцията на всеки човек се предава по наследство – така както ръстът, цветът на очите и косата и други белези. Точното й изследване и корекция поставя очите в оптимални условия за работа, подобно на дрехите по мярка. Изборът на много от съвременните професии би бил невъзможен без използването на точни очила с диоптър или контактни лещи. Правилно изписаните, отлично подбрани и изработени очила щадят зрителния орган от допълнително напрежение, умора на цилиарния мускул, дори инфекции. Съвременните технологии дават възможност за различни функционални и естетични решения на рефракционните проблеми с очите.

DoctorOnline: Какви са рисковете от очила ментета?

Оптики „Фокс“: Тази тема е много широка. Очилата са съвкупност от технологии, материали и ноу-хау точно както автомобилите и компютрите например. Компромисът спрямо качествата на съставните им елементи – рамка, диоптрични лещи, слънчеви лещи, трябва да е допустим и премерен. Повечето производители на световни марки имат свои home-brand колекции, които са с отлични качества, на доста приемливи цени. Те не са така широко популярни, но всяка сериозна оптика поддържа такъв асортимент. Обикновено цените са до 2, дори 3 пъти по-ниски от тези на дизайнерските марки. Известно е, че повечето маркови продукти са с високи за стандарта в България цени. Често клиентите прибягват до покупка на евтините им копия. Препоръчваме на клиентите да разпитват консултант-оптиците в магазините относно продуктите, които им предлагат – за да се продава някаква стока с огромна отстъпка (над 20%) има само три варианта: очилата са мостри (възможно е да имат дефект), очилата са от стара колекция (outlet) или трета възможност – очилата са фалшиви. Какво означава фалшиви очила? Когато за постигане на ниска себестойност на продукта се спестява определена операция или се подменя материал с по-евтин. Това води до влошаване на качествата му, по-лесна амортизация и най-лошото – до потенциални вреди върху здравето на ползвателя. Например, ако рамката съдържа никел (който е евтин и ковък), съществува риск от поява на дерматит, алергия и т.н.

Противослънчевите стъкла дори и да имат UV филтър, трябва да отговарят на много други изисквания, които крайният потребител няма как да установи извън лабораторни условия и с просто око – чистота на материала, изчислена и компенсирана база на кривина, която да е изчистена от паразитен астигматизъм, призматичен ефект и др. Диоптричните стъкла са още по-критични към компромисите в производството – в оптиката 1 мм се равнява на 1 км в бита. Темата е много дълга, но дори и най-малките неконтролирани отклонения в радиусите на кривини или в изработката може да доведе до сериозни неудобства, дискомфорт и патологични изменения на ползвателя.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (15)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: frank  |  Дата: 15.06.2022 23:03

Оферта за заем Кандидатствайте сега


Имате ли нужда от финансова помощ, за да започнете бизнес или да платите сметките си и ако отговорът ви е Да, свържете се с: frankdavidloanfirm3@gmail.com WhatsApp

+2347032909728

Автор: polikhgk  |  Дата: 7.02.2020 04:57

ГОТОВНО МОЕТО Свидетелство, ДОБРИ ДЕН МОИТЕ ЛАТВИЦИ

ИЗПИТВАНЕ ЗА КАК ИЗПОЛЗВАМ КРЕДИТ ДА КУПУМ КЪЩА ОТ РЕАЛНА И ГЕНУЙНА ЗАЕМНА КОМПАНИЯ, ПОКАЗАНА Кредитна фирма на Ranner. Днес съм много щастлив и БОГ БЛЕС СИТИ БАНК КОМПАНИЯ.
(Citybankloan123@gmail.com)
Казвам се Катика. Аз съм от лаундж. Търся истинска компания за заем през последните 5 месеца, за да си купя къща
всичко, което имах, беше куп измами, които ме накараха да им се доверя и накрая
от деня, те ми взеха парите, без да дам нищо в замяна, всички
надеждата ми беше загубена, обърках се и бях разочарован, никога не исках да имам нищо общо с компаниите за заем в интернет, така че отидох да взема назаем малко пари от
приятелю, казах й всичко, което се случи и тя каза, че може да ми помогне, това
тя знае компания за заем, която може да ми помогне с каквато и да е сума заем
имам нужда от мен с много нисък лихвен процент от 2%, че тя просто получи
заем от тях, тя ме насочи как да кандидатствам за заема, аз го направих
точно както тя ми каза, кандидатствах с тях на имейл: (citybankloan123@gmail.com) Никога не вярвах, но се опитах и ​​на моя
най-голямата изненада получих заема в рамките на 24 часа, не можех да повярвам,
отново съм щастлив и богат и благодаря на Бога, че такъв заем
компании като тази все още съществуват при тази измама навсякъде,
Моля, съветвам всички, които се нуждаят от заем, да отидат
 (citybankloan123@gmail.com) те никога няма да ви провалят, и
животът ви ще се промени както мина. Бързо се свържете (citybankloan123@gmail.com) днес и вземете заема от тях, Бог да благослови фирмата за заем на градската банка за истинското им предложение за заем.
 Уверете се, че се обърнете към фирмата на градската банка за заема, защото получих заема успешно от тази компания без стрес.

Автор: KATICA  |  Дата: 6.02.2020 19:22

Заем Жозе Луис, Ние предоставяме парични заеми от 5000 до 50000 евро, 50000 до 300 000 евро при годишна ставка от 2% за всяко лице.
Ако имате нужда от помощ, моля, кажете ни безкраен стрес от плащането.
  изпратете ни имейл на (joseluisloans@gmail.com)

Автор: esunzirn  |  Дата: 5.06.2012 14:53

GNcnoQ , [url=http://xkhnebszuixw.com/]xkhnebszuixw[/url], [link=http://uenutplgpypq.com/]uenutplgpypq[/link], http://jvftfwmxjlot.com/

Автор: kamjcned  |  Дата: 4.06.2012 21:27

S53TAW <a href="http://wrwukklfnzax.com/">wrwukklfnzax</a>

Автор: byslehvhodz  |  Дата: 4.06.2012 15:01

rdaRRY , [url=http://gcwzzjnzehgt.com/]gcwzzjnzehgt[/url], [link=http://hxywmcwuqwnv.com/]hxywmcwuqwnv[/link], http://hhntaurakocm.com/

Автор: pagmcbd  |  Дата: 3.06.2012 21:23

6dRkan <a href="http://swqrimpdsili.com/">swqrimpdsili</a>

Автор: wzmjlgqmsfg  |  Дата: 3.06.2012 19:11

hE9TaS <a href="http://tivcsmvmukeg.com/">tivcsmvmukeg</a>

Автор: lorypjurur  |  Дата: 3.06.2012 16:57

SD5hfB <a href="http://lpvqwimcolrw.com/">lpvqwimcolrw</a>

Автор: luctafnki  |  Дата: 3.06.2012 14:39

Hc4d7G <a href="http://xpojsjpzvuis.com/">xpojsjpzvuis</a>

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРВЮТА:

Тайните на красивата фигура – интервю с д-р Анна Йорданова Йорданова

26.01.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 13)

Защо трябва да се борим с наднорменото тегло?

» Прочети

За несгодите на българския стоматолог

7.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 11) чуй аудио

Новият председател на УС на БЗС д-р Борислав Миланов е завършил през 1988 г. » Прочети

Българката става все по-болна. Зачестяват случаите на рак на маточната шийка

2.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 24)

Д-р Николай Генов е практикуващ акушер-гинеколог в медицински център „Панацея“ в София. » Прочети

Кой ни защитава като пациенти

21.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 39) чуй аудио

Евгения Адърска – считана за един от създателите на Националната пациентска организация. » Прочети

Какво значи да си пациент у нас

18.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 10) чуй аудио

За диалога между пациентските организации и институциите. » Прочети

Българин стана председател на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания

5.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 5) чуй аудио

Станимир Хасърджиев е председател и основател на Националната пациентска организация, както и на организацията за борба с хепатита – „Хепасист“. » Прочети

Не много скъпо и здравословно

1.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 8) чуй аудио

Мая Петрова е психоналитик в уелнес център New Energy. » Прочети

Повече за депресията – интервю с д-р Г. Хранов

3.02.2011 / Мария Цветкова (Коментари: 5)

Д-р Георги Хранов е обещаващ млад лекар, учен и преподавател. » Прочети