ЗА ЖИВОТНИТЕ  |  КОТКИ

Котешка хронична бъбречна недостатъчност

6 юли 2011 11:00 | Коментари: 3
Котешка хронична бъбречна недостатъчност

Бъбречната недостатъчност може да бъде хронична или остра. Хроничната бъбречна недостатъчност (ХБН) е прогресивно, необратимо влошаване на бъбречната функция. Тъй като при котките много от ранните признаци на ХБН са едва доловими, това заболяване може да бъде установено, когато пациентът достигне 70% влошаване на бъбречната функция. За сравнение, острата бъбречна недостатъчност (ARF) се характеризира с рязко спиране на бъбречната функция, което най-често се съпровожда с олигурия (намалено производство на урина). Основните причини за ARF при котките са: запушване на пикочните пътища, инфекциозни заболявания, травми, както и поглъщане на токсини, сред които е етилен-гликолът, който се съдържа в антифриза.

ХБН е една от водещите причини за смъртността при котки над 7-годишна възраст. Ако вашата котка е на 7 години или повече, тогава е добре редовно да се изследва за ХБН. Ранното откриване дава шанс на вашата котка за по-дълъг живот.

Какво причинява ХБН?

Общите фактори са възрастта, генетиката, околната среда и болестите. През последните години по-голямо внимание е било насочвано към високото кръвно налягане, ниското ниво на калий. Изследванията показват, че някои породи имат по-висока предразположеност към ХБН, отколкото други – Мейн Куун, абисинска, сиамска, руска синя, Бирма, и въпреки че ХБН може да се появи на всяка възраст, обикновено това е заболяване на възрастните котки.

Много бъбречни заболявания водят до ХБН. Причините обаче могат да се разделят на две групи – вродени и придобити. Вродените бъбречни заболявания могат да прогресират и се превръщат в ХБН при котенца и млади котки.

Вродени бъбречни заболявания:

Поликистозата на бъбреците (PKD) се предава по наследство и е най-често срещана при персийките. В PKD нормалната бъбречна функция е загубена поради развитието на кисти в бъбреците и мозъчната кора. PKD също може да бъде придобита, а не вродена.

Бъбречна аплазия се наблюдава, когато един или и двата бъбрека не са налице при раждането.

Бъбречна дисплазия

Бъбречна хипоплазия се получава, когато един или двата бъбрека са с намален брой нефрони, които работят правилно.

Придобити бъбречни заболявания:

Амилоидозата – отлагане на амилоид в бъбреците. Фамилна амилоидоза се среща често при абисинските котки и причината не е известна.

Хроничният интерстициален нефрит е може би най-честата причина за ХБН при котките и може да се дължи на факта, че е често крайният резултат от други бъбречни заболявания. Бъбреците се смаляват и се превръщат в съединителна тъкан.

Гломерулонефрит е възпалително заболяване в резултат на антиген-антитяло реакция, която уврежда гломерулите.

Хидронефроза

Пиелонефритът е бактериална инфекция на бъбреците.

Факторите

Калиев дисбаланс

Нисък калий е възможна причина за ХБН и най-малкото може да бъде ранен белег предупреждение.

Високо кръвно налягане

Връзката между бъбреците и кръвното налягане е сложен процес. Бъбреците играят ключова роля за регулирането на кръвното налягане. Бъбреците също така са обект на щетите от високо кръвно налягане. Освен това високо кръвно налягане, което принуждава нефроните да работят с увеличен капацитет, може да маскира ХБН за известно време.

Базедовата болест

Базедовата болест е едно от най-честите заболявания при котките, особено на средна възраст и при възрастните котки. Базедовата болест увеличава притока на кръв към бъбреците и симптомите могат да маскират ХБН. Последните проучвания показват, че значителен процент от котките, които са лекувани за хипертиреоидизъм (независимо дали лечението е хирургично, радиологично или през целия живот), показват симптоми на ХБН.

От решаващо значение е да се наблюдава бъбречната функция редовно при котки, които са били лекувани за базедова болест.

Диагноза

Изброените по-горе клинични признаци. Изследване на урината, за да се определи дали урината е разредена – това показва, че през бъбреците не минават отпадъчни материали. Кръвните изследвания ще определят нивата на креатинин и азот, кръвната урея, както и другите компоненти на кръвта. Повишеният креатинин е най-сигурният знак за загуба на бъбречна функция.

Лечение

ХБН не се лекува, може само да се подобри качеството на живот и да се удължи животът на вашата котка. Крайъгълният камък на управлението на ХБН е да се контролира количеството на отпадъчните продукти, които се изпращат чрез бъбреците, останалите нефрони са ограничени във възможността си за оползотворяване на отпадъците, като идеята е да се намали количеството на отпадъците на ниво, което нефроните могат да обработят. Това се постига чрез комбинация от хранителен режим, медикаменти и флуидна терапия (диуреза).

Има актуални изследователски проекти, насочени към забавяне прогресията на ХБН с АСЕ инхибитори и блокери на калциевите канали. Тези медикаменти разширяват кръвоносните съдове, като по този начин намаляват кръвното налягане и същевременно улесняват притока на кръв, която не натоварва бъбреците. Резултатите досега са окуражаващи, но проучванията все още не са пълни. Бъбречна трансплантация и диализа също вече са възможни, но все още се прави на много малко места. Трансплантация на бъбрек трябва да не се разглежда като лекарство, а като възможност за лечение на котешката ХБН.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (3)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: petar  |  Дата: 28.09.2019 15:22

molia vi speshno kude v BULGARIA praviat DIALIZA na KOTETA. SPESHNO

Автор: ghxmlfe  |  Дата: 30.07.2011 13:18

oAruZN <a href="http://xqlbfpkccqsx.com/">xqlbfpkccqsx</a>

Автор: Krystalyn  |  Дата: 30.07.2011 06:16

Thanky Thanky for all this good ifnmoration!

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ КОТКИ:

Как да се грижим правилно за здравето на котето...

Новите домашни любимци трябва да се прегледат за първи път 4-5 дни след като са влезли в домакинството. » Прочети

Котките също лекуват

23.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Котките лекуват благодарение на електрически импулси с ниска честота. » Прочети

Котето не може да уринира

13.02.2012 / Евелина Арнаутска (Коментари: 7)

Ако забележите, че котката ви не може да уринира, то това е спешно състояние и е добре веднага да се обърнете към ветеринарен лекар.

» Прочети

7 признака, че котката ни е болна

12.01.2012 / Евелина Арнаутска (Коментари: 31)

1) Не ви обръща внимание. » Прочети

Заболявания на долния уринарен тракт при котките

22.09.2011 (Коментари: 1)

Заболяванията на долния уринарен тракт при котките (FLUTD – от английски Fеline lower tract disease), не е диагноза, а обобщаващ термин, отнасящ се за няколко различни заболявания. » Прочети

Стресът при котките

31.08.2011 / Галин Петков (Коментари: 3)

Домашните котки са с много потиснати инстинкти и потиснато естествено поведение. » Прочети

Токсоплазмоза при котките

19.08.2011 / Галин Петков (Коментари: 0)

Токсоплазмозата е широко разпространена сред хората и много топлокръвни животни. » Прочети

Пиометра

16.08.2011 / Галин Петков (Коментари: 2)

Събирането на гной в матката в резултат от проникнали в нея бактерии е болестно състояние, известно като пиометра.

» Прочети

Кожни гъбички при котките (дерматомикози)

12.08.2011 / Галин Петков (Коментари: 7)

Микотичните болести засягат кожата, поради което се наричат още дерматомикози (от гр. » Прочети

И котките имат HIV, т.е. FIV

10.08.2011 (Коментари: 1)

FIV е открит за първи път в Калифорния през 1986. » Прочети