Какво представляват калориите?
Постъпилите чрез храната в човешкия организъм хранителни вещества – белтъци, мазнини и въглехидрати, влизат в редица сложни реакции на обмяната, като обновяват тъканите или стават източник на енергия за ежедневната мускулна работа.
При своето разграждане в тялото ни различните хранителни вещества отделят определено количество енергия. Тази енергия се измерва в топлинни единици – калории.
Различните групи вещества имат различна енергийна стойност. При изгарянето на 1 грам въглехидрати получаваме 4 калории, от белтъчините отново около 4, а от мазнините – 9 калории.
Когато говорим за съдържание на хранителни вещества в някой хранителен продукт, става дума за чистото му тегло в него. Например в 100 грама месо има реално около 20, максимум 30 грама чисти протеини в него (белтъчини). Същото се касае за въглехидратите и мазнините.
За поддържане на баланс в организма, който да задоволява напълно неговите нужди, се приема, че съотношението на хранителните продукти в калории трябва да бъде следното:
Б – белтъци, М – мазнини, В – въглехидрати
1 (Б) : 1 (М) : 4 (В)
Както се вижда, най-висок трябва да бъде приемът на въглехидрати и по равно на мазнини и протеини. Калориите, постъпили от храната ни с въглехидратите, се усвояват най-бързо и ни осигуряват „спешната“ енергия, която да задоволи незабавните ни енергийни нужди.
Когато искаме да редуцираме телесното си тегло, е важно не само да намалим броя на калориите, които приемаме, но и съотношението на хранителните групи. За да започне тялото ни да гори мазнини, трябва да увеличим приема на протеини и да редуцираме въглехидратите. Така тялото ни черпи от своите „запаси“, за да ни достави енергия, като разгражда мастните натрупвания.
NyNVBh <a href="http://axiyisujoxez.com/">axiyisujoxez</a>