ЗА ЖИВОТНИТЕ  |  ДРУГИ

Проблеми с кучешките/котешките зъби. Как да се справим с тях?

13 юни 2011 12:00 / Галин Петков | Коментари: 2
Проблеми с кучешките/котешките зъби. Как да се справим с тях?

Пародонтопатията е комплексно заболяване на зъба и околните тъкани – венеца, корена на зъба, периодонталната връзка и костната алвеола. Повече от 85% от кучетата и котките на възраст над 4 години страдат от периодонтални заболявания.

Пародонталните заболявания започват с образуването на плака. Зъбната плака е жълтокафяв неминерализиран налеп, изграден от муцин, аеробни (консумиращи кислород) бактерии, епителни клетки, кръвни клетки и др. органични вещества. Плаката започва да се формира от два до пет дни след почистване на зъбите. Ако зъбната плака не се отстрани, минералните вещества от храната се отлагат върху нея и така се образува твърд зъбен камък. Този процес започва от зъбите, които са разположени непосредствено до отворите на слюнчените жлези – слюнката съдържа минерални вещества, които се отлагат директно върху зъбите.

Зъбният камък дразни венеца, променя киселинността в устата, което пък позволява на бактерите, попаднали под венеца да се развиват. Бактериите в подвенечните плаки секретират токсини, увреждащи околните на зъба тъкани. В резултат на това, организмът реагира на бактериалния растеж с възпалителна реакция от страна на венеца (гингивит). Бели кръвни клетки и други медиатори на възпалението преминават в периодонталното пространство (между венеца или коста и зъба). Белите кръвни клетки отделят ензими, разрушаващи бактериите, но в същия момент увреждат и околната тъкан. Когато този процес се задълбочи, джобът между венеца и зъба става все по-дълбок и по-дълбок.

При по-напредналите случаи венецът нараства силно над зъбите. Това може да доведе до увреждане и лизиране (разграждане) на коста в дадена точка и ако се случи на долната челюст, е възможно да се стигне да патологична фрактура. Това е важен момент при възрастните кучета от дребните породи. Крайният етап е загубата на зъба, макар че още преди това се създават големи проблеми.

Основно пародонталната болест може да протече в 4 фази.

Възпалението на венеца оказва влияние и върху цялото тяло. Бактериите от устата могат да навлязат в кръвния ток и да достигнат до всяка една точка от тялото. Проучванията показват, че най-често тези бактерии попадат в бъбреците и черния дроб. В тези места те предизвикват образуването на микроабсцеси. Това неименуемо довежда до намаляване функциите на тези органи. Ако тези бактерии попаднат в сърцето, могат да доведат до тежък ендокардит. Причината за възпалението на пародонта може да е и от травматично естество – единичен силен удар или многократно повтарящ се слаб травматичен дразнител (захапване на камъни, хапане оградата на клетката и др.).

Клинична картина

Най-често индикатор за това заболяване е лошият дъх на кучето/котката или просто неприятната миризма, която стопаните отдават на всичко друго, но не и на проблеми със зъбите. В по-късен етап стопаните установяват обилно слюнотечение, често примесено с кръв. Кучето е със запазен апетит, но трудно поема храната и много често отказва да се храни поради силната болка, която изпитва при дъвченето.

За да избегнете проблема:

Започнете в ранна възраст – Препоръчва се почистването на зъбите да започне в ранна възраст. Ти можеш да започнеш още когато кучето или котето е на 2–3-месечна възраст, макар че на пръв поглед това е безсмислено, тъй като това са все още млечни зъби, които скоро ще започнат да падат. Това се прави с цел кучето от малко да свикне с тази процедура и да я приема като игра. Реалното почистване на зъбите трябва да започне след 5-ия месец, когато повечето от постоянните зъби са излезли.

Действай бавно и внимателно! – Не бъдете груби при тази процедура, защото това ще отблъсне животното и вероятно няма да постигнете никакъв успех. Започнете, като за кратки периоди от време опипвате устата на кучето/котката. След това поставете пръстите на едната си ръка в устата и ги раздвижете внимателно по зъбите. Ако животното е спокойно с другата ръка вкарайте четката за зъби в устата. Тези стъпки може да се наложи да ги правите със седмици, но знайте, че си заслужава. Започнете с няколко зъба и постепенно преминете към цялата уста.

Поощрявайте! – Ако свържете тази манипулация с позитивни за животните неща, като разходка, игра или храна, вашето животно с охота ще приема всяко почистване на зъбите. Ако почиствате зъбите на кучето точно преди храна, то винаги ще е в приятно очакване, щом види четката за зъби.

Инструменти – Всичко, от което се нуждаете, е четка за зъби. На пазара има четки с различен дизайн. Най-удобни са малките кръгли четки. Можете да използвате и мека детска четка за зъби. Пастата за зъби за животни е специална. НЕ използвайте човешки пасти за зъби, защото те съдържат съставки, които могат да предизвикат повръщане, ако се погълнат, и това е неизбежно. Съществуват различни ветеринарни продукти, които са безопасни и са овкусени по подходящ начин.

В зависимост от здравословния статус на устата на домашния любимец вашият ветеринарен лекар също може да препоръча антисептични течности за изплакване или флуоридна терапия.

Техника – Правете въртеливи движения с четката под ъгъл 450 спрямо венеца. Използвайте малки количества от ветеринарната паста за зъби, но с по-често налагане. Търкайте всички зъби последователно. При задните зъби на долната челюст има малък проблем, защото те са покрити от горните зъби (вж. Анатомия). Ако вашият любимец е добър, можете да опитате да отворите устата му, като поставите пръст между челюстите в областта зад горния кучешки зъб. В тази област има само няколко малки зъба. Вътрешната част на зъбите тук е много малка и трудна за почистване. Много животни не позволяват почистване в тази област. Ако не успеете да почистите вътрешната страна на зъбите не е чак такъв проблем, повечето периодонтални заболявания се развиват на външната страна на зъбите. Изключение правят вътрешните страни на горните кучешки зъби при дребните породи кучета (dachshunds, Yorkshire terriers, Maltese и poodles). При тях може да се появи много тежко периодонтално заболяване в тази област. Ако то прогресира, може да нахлуе в носната кухина и да се образува устно-носна фистула.

Периодичност – Почистването 1 път на ден е идеалният вариант, но за повечето собственици това е невъзможно. Установено, е че ако почиствате зъбите на домашния си любимец 3 пъти седмично, образуването на зъбна плака намалява с 90%, а при веднъж седмично със 75%.

Обърни внимание! – Трябва да знаете, че при почистването на зъбите с четка не може напълно да се отстрани плаката, тъй като една част от нея е разположена под венечния ръб. Затова е необходимо професионално почистване при вашия ветеринарен лекар.

Когато почиствате редовно зъбите на вашия любимец, можете да хванете потенциалните проблеми много рано. Ако започнете да виждате кръв по четката за зъби, това говори, че започва някакво периодонтално заболяване и животното се нуждае от професионална намеса. Ако пък започнете да виждате жълтокафяво/кафяво наслояване върху зъбите, това е зъбен камък, който се нуждае от професионално почистване. В допълнение, ако животното, което е било толерантно към почистването на зъбите, започне да не позволява тази манипулация, това е сигнал, че трябва да посетите ветеринарния лекар.

С помощта на Виртуална ветеринарна клиника и д-р Йовко Хараланов.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (2)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: rsnyzjy  |  Дата: 30.07.2011 12:47

iouTok <a href="http://xhwqpvembhtt.com/">xhwqpvembhtt</a>

Автор: Makaila  |  Дата: 30.07.2011 01:30

Thank you so much for this arctile, it saved me time!

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ДРУГИ:

Любопитни факти за животните (част 3)

27.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 2)

Ехидната и птицечовката са единствените бозайници които снасят яйца.

» Прочети

30 Любопитни факти за животните (част 2)

27.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 18)

Шимпанзетата, делфините и хората са единствените същества, които се разпознават в огледалото.

» Прочети

30 Любопитни факти за животните (част 1)

26.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Бръмбарът може да живее 9 дни без глава. » Прочети

Оптимисти и песимисти при прасетата

23.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Прасетата имат качества, според които могат да бъдат делени на оптимисти и песимисти – като хората, твърдят британски учени.

» Прочети

Мит

15.10.2011 (Коментари: 0)

Митът е остро заразно заболяване по конете в млада възраст. » Прочети

Ихтиофтириус

7.10.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Името на болестта идва от паразита Ichthyophthirius multifiliis, който я причинява. » Прочети

Заболяване на очите при папагалите

Причина за заболяването е небрежното отглеждане на папагала, наличие на вредни газове във въздуха (амоняк, сероводород, цигарен дим и др. » Прочети

Бисексуални калмари бродят из дълбините на океана

23.09.2011 (Коментари: 0)

Учени от изследователския център в Монтерей били смутени, когато от записите разбрали, че мекотелите често се сношават с представители на същия пол. » Прочети

Делфините разбират смъртта и тъгуват за починалите

12.09.2011 (Коментари: 5)

Делфините оплакват своите покойници и осъзнават какво е смъртта, гласят резултатите от международно проучване на изследователския морски институт „Тетис“ със седалище в Милано. » Прочети

В България няма случаи на болестта „Синдром на празния кошер” при пчелите

8.09.2011 / Галин Петков (Коментари: 5)

У нас няма случаи на болестта „Синдром на празния кошер“ (по-известна като изчезване на пчелите). » Прочети