Наистина ли хлябът е вреден?
Повечето диети отхвърлят хляба, забраняват тестените изделия и изобщо отричат въглехидратите. Доколко основателно е обаче това и наистина ли хлябът е толкова лош приятел на тънката талия? Донякъде. Вижте при какви условия хлябът не само не е вреден, но може да бъде добър помощник в здравословното меню.
- Пълнозърнест. Ако искаме да хапваме хляб, то трябва да се разделим с пухкавите бели филии. Белият хляб се произвежда от рафинирано брашно тип 500, което покачва бързо кръвната ни захар. Или простичко казано, от него лесно се дебелее. Ако обаче похапваме пълнозърнест хляб, то това е дори полезно. Фибрите в него подобряват храносмилането ни, той е богат на витамини от Б групата и за разлика от белия покачва бавно кръвната ни захар.
- Ако не прекаляваме. Дори и пълнозърнест, не значи, че е удачно да изяждаме по 3 филийки с всяко ядене. Всичко с разумна мярка може да бъде полезно.
- Не хапвайте хляб, когато няма нужда. Много хора ядат хляб просто по навик. Не защото имат нужда да се наядат с него, а просто защото са свикнали да ядат с хляб. Яжте хляб в сандвич, със супа или яхния, но хапването на ориз с хляб е напълно излишен калориен товар за тялото ви.
- Не яжте хляб след 16 ч. Ако искате да намалите телесното си тегло, ограничете приема на въглехидрати, в това число и хляба, след 4 следобед. Те ви доставят бърза енергия, която е добре да изгорите. Обикновено вече графикът ни е по-спокоен и не горим кой знае колко енергия. Късният прием на въглехидрати ни затрупва с ненужни количества. Ако не оползотворим енергията от тях, те се превръщат в мазнини и така се раждат паласките...
- Избирайте внимателно и четете етикетите. На много видове хляб пише пълнозърнест, а всъщност малка част от брашното е пълнозърнесто, а останалото отново е бяло.