Масови проверки за качеството на храната започват от 1 април
Масови проверки за качеството на храната започват от Агенцията по безопасност на храните. От 1 април до 6 май ще бъдат проверявани търговски и производствени обекти. Причината за масовата акция са наближаващите великденски празници, съобщиха от агенцията. Инспекторите ще следят за качеството на яйцата, боите за тях, агнешкото месо и козунаците. Особено бдителни ще бъдат за сроковете на годност и произхода на стоката.
От агенцията призовават хранителни стоки да се купуват само от лицензирани продавачи, за да се избегнат измами и здравословни проблеми. Затова е желателно да не се купуват директно от производител, ако той не е лицензиран.
При покупка на яйца специално внимание трябва да се обърне на маркировката на яйцата от клас "А" (печат върху черупката с кода на производителя ), защото тя удостоверява, че те са предназначени за предлагане на пазара.
По време на празничните дни ще има дежурни инспектори във всички областни дирекции по безопасност на храните.