12 стъпки за лека бременност

19 януари 2011 16:00 / Мария Цветкова | Коментари: 0
12 стъпки за лека бременност

Планувате бременност или вече сте бременна? Вероятно в такъв случай вече сте запозната с основните неща, които е важно знаете. Как обаче да имате лека бременност, да намалите рисковете и дискомфорта, ще научите от нас.

  • Пийте мултивитамини за бременни. Консултирайте се с вашия гинеколог и изберете най-добрата комбинация от витамини, микроелементи и минерали за бременни.

  • Правете упражнения, движете се. Вие не сте болна, макар и понякога да изпитвате дискомфорт. Бременността е нормално физиологично състояние за всяка жена. Ако няма изрични показания да пазите леглото, въведете малко двигателна активност в ежедневието си.

  • Създайте си план и се придържайте към него. Прегледи, диагностика, информиране на роднини, избор на лекарски екип, избор на болница, естествено раждане или не, с упойка или без (за последните два фактора се съобразете с мнението на вашия лекар).

  • Образовайте се, научете повече за тялото си и очакващите го промени. Купете си книга или поровете из интернет. Ще научите много и интересни факти за развитието на малкото човече вътре във вас и за всичко, случващо се с тялото ви.

  • Опитайте се да отстраните вредните фактори около себе си. Силно токсични почистващи и абразивни препарати, агресивни козметични процедури. Ако имате домашен любимец, спазвайте стриктна хигиена заради токсоплазмоза, кучешка тения и други паразитни заболявания.

  • Следете теглото си. Това не значи да гладувате, а просто да наддавате здравословно. Не яжте за двама, яжте малко повече от обичайното. Избягвайте храни, които нямат хранителна стойност за вас и детето ви – сладки неща, кроасани, вафли, чипсове, бургери. Няма да лишите от нищо бебето си, ако не го нахраните със снакс.

  • Купете си удобни обувки. На нисък ток, 2–3 сантиметра, това е най-здравословната височина за вашите стъпала. Равните обувки нямат ортопедична извивка, което ги прави по-лош избор.

  • Грижете се за кожата си. Тя има повишени нужди и е много важно да й осигурите качествена грижа. Стриите са сериозен проблем при голям процент от бременните, осгурете добра хидратация и омазняване с качествен емолиент.

  • Приемайте фолиева киселина.

  • Ползвайте слънцезащитни кремове. Кожата ви става много по-чувствителна на пигменти, податлива на петна и лунички.

  • Ако планирате пътешествие или ви се налага да пътувате, специалистите от „Мейо Клиник“, препоръчват периода между 14-ата и 28-ама седмица като най-безопасен.

  • Угаждайте си... с мярка. Бременността е чудесен и вълнуващ период, доставяйте си малки удоволстия с храната, но не прекалявайте.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Пътеводител на проследяването на бременност по гестационни седмици

16.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 4)

Проследяване на бременността по гестационни седмици

» Прочети

Съвети за бременни жени по време на празниците

24.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Бременността през ноември, декември и януари прави празниците още по-специални. » Прочети

Разберете пола на бебето си

24.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Разбира се, можете да изчакате до 20-тата седмица за ултразвуково изследване, но трябва да сте от търпеливите бъдещи майки. » Прочети

Правете упражнения по време на бременност!

19.07.2013 (Коментари: 0)

Жените, които се упражняват по време на бременността, е по-малко вероятно да изпитват затруднения по време на раждането, които да принудят лекарите да извадят бебето чрез секцио.

» Прочети

Учени откриха нов начин за определяне пола на бебето

Повечето бременни жени предсказват пола на бебето си по формата на корема, но специалисти откриха нов начин да определите дали ще имате момче или момиче, предаде БГНЕС.

» Прочети

Бременността увеличава размера на стъпалата

Изследователи от Университета на Айова установили връзка между бременността и размера обувки, който носят жените, предаде БГНЕС.

» Прочети

Нов метод открива Синдрома на Даун още по време на бременността

21.12.2012 (Коментари: 4)

Учени откриха нов метод, който открива с близо 100 % точност наличието на Синдром на Даун в майчината кръв.

» Прочети

Нов контрацептив ще предпазва от бременност до 3 години

Нов контрацептив за жени, който може да възпрепятства бременността до три години, започва да произвежда фармацевтичният концерн „Байер“, след като получи „зелена светлина“ от Европейския съюз, съобщиха от компанията.

» Прочети

Татковците на бъдещите бебета ги е страх повече от майките

22.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 0)

Много рядко се случва в акушеро-гинекологичния кабинет да влезе бъдещ татко, който да е спокоен и да се чувства подготвен за бременността, раждането и гледането на бебето.

» Прочети

Кога бебето се обръща в утробата с главата надолу?

14.11.2012 / д-р Петя Стефанова (Коментари: 8)

Според специалистите обикновено до 32-рата седмица на бременността бебето се обръща и застава в главично предлежание – позата за нормално раждане.

» Прочети