ИНТЕРВЮТА

За по-добра кожа по време на бременност

11 януари 2011 11:56 | Коментари: 5
За по-добра кожа по време на бременност

Продуктите от серията Natalia са специално създадени за бебета, бъдещи и настоящи майки. Те съдържат качествени биосъставки и са ръчно приготвени с много грижа в екологично чистия район Девън, Англия. Серията Natalia е изпробвана и одобрена от експерти и от години е предпочитана от много родители в чужбина. В България Natalia е на пазара от 3 месеца...

За ползите от подобна козметика разговаряме с д-р Васил Даскалов, акушер-гинеколог
от МЦ „Надежда Репродуктив“, Пловдив.

DoctorOnline.bg: Защо е важно да се обръща специално внимание на продуктите за кожа по време на бременността?

Д-р Васил Даскалов: Кожата на бременната е подложена на изпитание заради хормоналните промени в организма на жената, както и чисто механично поради процесите на разтягане, наддаване на тегло, задържане на течност в подкожието под формата на отоци особено в края на бременността, лесното увреждане на стените на кръвоносните съдове, промени в пигментацията и висока чувствителност към слънчевите лъчи, а също и заради рисковете от появата на стрии в определени места. Поради това по време на бременността трябва да се полагат специални грижи за съхраняване на еластичността на кожата и поддържане на нейната хидратация. Кожата е и най-големият орган в човешкото тяло, който абсорбира висок процент от веществата, с които влиза в контакт. На това нейно свойство се основава възможността една част от лечебните продукти да се приемат през кожата.

DoctorOnline.bg: Какво е важно да се вземе под внимание при избор на козметични продукти за бебето?

Д-р Васил Даскалов: Към кожата на бебето трябва да се отнасяме особено внимателно поради факта, че в дните след раждане съществува незрялост на част от защитните механизми. Бебешката кожа има още по-голяма абсорбираща способност. Затова към козметичните продукти за бебета има специфични, високи изисквания по отношение на техния състав. Майките трябва да са сигурни, че използват най-чистите и безвредни продукти.

DoctorOnline.bg: Важно ли е козметиката за бременни жени и бебета да бъде с биосъставки и защо?

Д-р Васил Даскалов: Биокозметиката съдържа натурални съставки, основно от растителен произход, добити чрез процеси, които запазват максимално натуралните им свойства, например студено пресоване, не се рафинират растителните масла и не се тестват върху опитни животни. Биопродуктите потенцират действието си, когато са комбинирани и попиват максимално в кожата, като по този начин се усвояват много добре.

DoctorOnline.bg: Какви са основните съставки на серията Natalia?

Д-р Васил Даскалов: Основните съставки са масло от слънчоглед, невен, алое вера, масло от авокадо, масло от шеа и сол от Атлантическия океан.

Основните етерични масла са от лавандула, здравец, лимон, бергамот, сладък портокал, римска лайка.

Голямата част от съставките са добре познати като традиционни билки в нашата страна и от много години се използват както в рецепти от народната медицина, така и като основни източници за производство на редица козметични и фармацевтични продукти.

DoctorOnline.bg: Защо продуктите са в толкова малки като грамаж опаковки – има ли това нещо общо със съставките?

Д-р Васил Даскалов: Етеричните масла в продуктите помагат на продукта да попие много бързо в кожата, затова не е необходимо да се нанася голямо количество. Вероятно поради тази причина производителят е избрал да предлага продуктите в по-малки опаковки. Освен това биопродуктите се произвеждат в малки серии, част от производството е ръчно, съдържат малко количество консерванти и това налага по-малки опаковки.

DoctorOnline.bg: С какво допринасят етеричните масла за качеството на продуктите в серията Natalia?

Д-р Васил Даскалов: Полезните свойства на етеричните масла са отдавна известни на медицината. Тяхното действие е меко и безвредно, затова са в основата на ароматерапията. Освен това са широко използвани при самоограничаващи се състояния по време на бременността, които не изискват агресивно лечение и при които добър лечебен ефект може да се постигне чрез прости физикални методи, като например при безсъние, сутрешно гадене по време на бременност, крампи в прасците и ходилата, запушен нос и т.н. Заради тези полезни свойства на етеричните масла те са широко използвани за продукти за вана, масажно масло и омекотяващ крем.

Важно е да се отбележи, че бебешките продукти, освен маслото за бебешко дупе, не съдържат етерични масла, тъй като те могат да предизвикат дразнене при малките бебета. Маслото за бебешко дупе съдържа етерични масла от лавандула, чаено дърво и римска лайка, които действат охлаждащо и антисептично.

DoctorOnline.bg: Какво съдържат тогава бебешките продукти?

Д-р Васил Даскалов: Основните съставки в бебешките продукти са хидролат от лавандула, цвят от невен, алое вера и масло от шеа. Тези съставки успокояват, омекотяват и предпазват нежната бебешка кожа.

Бебешкото масажно олио на Natalia съдържа масло от слънчоглед. Това масло най-много се доближава до pH на естествения себум на бебешката кожа, което го прави изключително подходящо.

DoctorOnline.bg: Кои съставки, които се използват в козметиката, са вредни за бременни жени и бебета?

Д-р Васил Даскалов: Множество продукти от стандартната козметика, например парабени (консерванти), изкуствени аромати и синтетични оцветители, трябва да се избягват в козметиката за бременни, тъй като, постъпили през кожата, те могат да навлязат в кръвообращението на бебето вътреутробно и да причинят здравословни проблеми. Същата предпазна мярка трябва да се прилага и при козметиката за неонаталния период, защото през бебешката кожа могат да се възприемат вредни съставки, които да доведат до сериозни увреждания на малкото дете.

При пациенти, при които е по-висок рискът от проява на алергия, а това са бременните жени заради особеното състояние на имунната система по време на бременност, както и бебетата заради недостатъчно развитата им имунна система при раждане, стандартната препоръка за избор на козметичен продукт е той да е безцветен и без мирис.

Серията Natalia не съдържа никакви вредни съставки.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (5)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: zudpmvmavgc  |  Дата: 15.07.2012 05:36

A5B1U4 , [url=http://lzzzispkukqb.com/]lzzzispkukqb[/url], [link=http://mncmdmmsujoh.com/]mncmdmmsujoh[/link], http://klioljgccrdu.com/

Автор: oefbmvcow  |  Дата: 15.07.2012 00:30

MDjA9U <a href="http://czyghjxcoths.com/">czyghjxcoths</a>

Автор: fdblrq  |  Дата: 14.07.2012 07:54

dhaRyy , [url=http://zkljxeppcvhu.com/]zkljxeppcvhu[/url], [link=http://iyetjajtqmmm.com/]iyetjajtqmmm[/link], http://kvawklgqxvjn.com/

Автор: ptgbvykwzz  |  Дата: 13.07.2012 16:55

vQvLkr <a href="http://nmrfgrxaipfz.com/">nmrfgrxaipfz</a>

Автор: Charity  |  Дата: 12.07.2012 15:12

That's not just the best answer. It's the bsetset answer!

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРВЮТА:

Тайните на красивата фигура – интервю с д-р Анна Йорданова Йорданова

26.01.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 13)

Защо трябва да се борим с наднорменото тегло?

» Прочети

За фалшивите очила, лошата зрителна култура и липсата на профилактика

20.07.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 15)

„Пазате се от очила ментета“, „Подлагайте се на редовни очни прегледи“ и прочее съвети могат да се открият в интернет пространството. Затова ние, от DoctorOnline, и специалистите от Оптики „Фокс“ решихме да разясним подробно каква е опасността от носенето на очила ментета и защо е важно редовно да посещаваме офталмолог. » Прочети

За несгодите на българския стоматолог

7.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 11) чуй аудио

Новият председател на УС на БЗС д-р Борислав Миланов е завършил през 1988 г. » Прочети

Българката става все по-болна. Зачестяват случаите на рак на маточната шийка

2.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 24)

Д-р Николай Генов е практикуващ акушер-гинеколог в медицински център „Панацея“ в София. » Прочети

Кой ни защитава като пациенти

21.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 39) чуй аудио

Евгения Адърска – считана за един от създателите на Националната пациентска организация. » Прочети

Какво значи да си пациент у нас

18.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 10) чуй аудио

За диалога между пациентските организации и институциите. » Прочети

Българин стана председател на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания

5.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 5) чуй аудио

Станимир Хасърджиев е председател и основател на Националната пациентска организация, както и на организацията за борба с хепатита – „Хепасист“. » Прочети

Не много скъпо и здравословно

1.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 8) чуй аудио

Мая Петрова е психоналитик в уелнес център New Energy. » Прочети