Кафе срещу рак на простатата
400 млн. чаши кафе се изпиват в САЩ само за ден. Това нарежда страната на трето място по консумация на кофеиновата напитка.
С течение на годините са направени хиляди изследвания, посветени на въздействието на кафето върху здравето и качеството на живот. Едно от последните мащабни проучвания разглежда връзката между развитието на рак на простата и редовната консумация на кафе.
„Като цяло изследването показва, че кафето е много по-здравословно, отколкото вредно“, казва д-р Томас ДeПаул, изследовател в Института към Университета Вандербилт. „За повечето хора вредата от пиенето на кафе е много малка“, допълва медикът. Кафето не само развеселява, дава енергия и изостря ума, но и намалява риска от развитие на рак на простатата. Или поне това се посочва в проучване, представено тази седмица на конференция, посветена на превенцията от ракови заболявания.
Проучването се основава на анализ на информация от изследване на здравни специалисти, което включва данни за кафе навиците на около 50 000 мъже, проследени за период от 20 години. Изследването показва ясна връзка между консумацията на кафе и риска от рак на простатата.
Изследователите твърдят, че едно и също намаляване на риска се наблюдава независимо от това дали човек пие редовно кофеиново или безкофеиново кафе. Това дава основание да се смята, че не влиянието на кофеина, а друга съставка или механизъм предизвиква положителния ефект върху риска от рак на простатата. „Кафето има последици за инсулина и глюкозния метаболизъм, както и нивата на половите хормони, всяко от които играе роля при рак на простатата“, казва водещият автор д-р Катрин М. Уилсън, изследовател по епидемиология в Харвардското училище за обществено здраве.