ИНТЕРВЮТА

Как да бъдем умни потребители

29 ноември 2010 15:05 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 0
Как да бъдем умни потребители

Кейт Кук е директор на The Nutrition Coach и изтъкнат нутрициолог. В практиката си е помогнала на хиляди пациенти да променят начина си на хранене, следователно и начина си на живот. За Кейт промяната няма стойност, ако не е трайна и не води до реални резултати, които тя формулира кратко – здраве и прилив на жизнена сила.  С течение на времето тя забелязва, че нерядко първоначалният импулс да се храниш правилно води след себе си преосмисляне на приоритетите в живота. Кейт е страстен застъпник на балансираното хранене и според нея то води до по-дълъг и пълноценен живот. Няма възраст, състояние и дори болест, които да не се повлияват от балансираното хранене.

Ето какво сподели тя пред нашия екип.

Кейт Кук: Мисля, че всеки в днешно време иска да изглежда по-млад – ключът към това е качеството на храната, която приемаме. Много е важно да знаем откъде идва храната, по възможност тя трябва да е „местна“ храна, т.е. произведена в близост до мястото, където живеем. Така си подсигуряваме по-свежа храна, запазила по-добре ценните си съставки – витамини, минерали. Естествено, не можем да се застраховаме от пестицидите, чието разнообразие е огромно, а вредите им все още не са добре проучени.

DoctorOnline: България е в близост до Средиземноморския район, но при нас не е застъпена средиземноморската кухня, популярна като здравословна и полезна. Можете ли да ни дадете някои насoки... какво бихме могли да ползваме от нея поради сходствата в географските ширини и хранителните продукти на пазара?

Кейт Кук: Това е много интересна тема – как се е зародила националната кухня на всяка държава. България е заобиколена от различни страни и през вековете е имала множество докосвания до други цивилизации, които оставят следа върху всяка сфера на живота, включително върху кухнята. Странното е, че в България е слабо застъпена консумацията на риба и рибни продукти въпреки наличието на море.

DoctorOnline: С няколко думи – какво да ядем и какво да не ядем?

Кейт Кук: На първо място е важно да ядем качествена, домашно приготвена храна, в приятна атмосфера заедно със семейството си, да се храним бавно и да дъвчем достатъчно дълго. Избягвайте купуването на готови пакети, които просто слагате в микровълновата. Няма абсолютна истина – парченце качествен черен шоколад е нещо прекрасно, но цял нискокачествен шоколад – далеч не е. Търсете баланса. Изпийте чаша хубаво вино вместо бутилка евтино.

DoctorOnline: Ще споделите ли мнението си за ГМО?

Кейт Кук: И във Великобритания това е много дискутирана тема. За щастие Европа сякаш все още е по-съхранена от САЩ в това отношение. Все още няма категорични доказателства за пряката вреда или за категоричната безопасност на тези храни. Препоръчвам да се придържате към по-природните храни, към натуралните съставки, да бъдете умен потребител.

DoctorOnline: Говори се, че консумацията на ГМО може да повлияе хормоналните нива в организма ни, възможно ли е?

Кейт Кук: Както ви казах, все още нямаме достоверна информация за дълготрайните ефекти от консумацията на ГМО. Не знаем какво ще се случи в бъдеще. Личното ми мнение към този момент е по-скоро въздържане от тези храни.

DoctorOnline: Има ли връзка между настроението и храната?

Кейт Кук: Много интересен въпрос. Има, да. Това е обширна психологическа и физиологична тема. Макар че зависимостта е по-скоро такава: в добро настроение съм – хапвам един сладолед, в лошо настроение съм – хапвам един сладолед. Това се дължи главно на факта, че като малки, когато направим нещо добро, ни дават лакомство. Досущ като дресировка! И когато пораснем, това вече се превръща в наше подсъзнателно действие – когато сме депресирани, да си похапваме сладко, за да получим стимулация и похвала. Казано иначе – да се почувстваме „добри деца“, както са ни наричали като малки, когато сме направили нещо според изискванията.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРВЮТА:

Тайните на красивата фигура – интервю с д-р Анна Йорданова Йорданова

26.01.2012 / д-р Мария Цветкова (Коментари: 13)

Защо трябва да се борим с наднорменото тегло?

» Прочети

За фалшивите очила, лошата зрителна култура и липсата на профилактика

20.07.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 15)

„Пазате се от очила ментета“, „Подлагайте се на редовни очни прегледи“ и прочее съвети могат да се открият в интернет пространството. Затова ние, от DoctorOnline, и специалистите от Оптики „Фокс“ решихме да разясним подробно каква е опасността от носенето на очила ментета и защо е важно редовно да посещаваме офталмолог. » Прочети

За несгодите на българския стоматолог

7.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 11) чуй аудио

Новият председател на УС на БЗС д-р Борислав Миланов е завършил през 1988 г. » Прочети

Българката става все по-болна. Зачестяват случаите на рак на маточната шийка

2.06.2011 / Галин Петков (Коментари: 24)

Д-р Николай Генов е практикуващ акушер-гинеколог в медицински център „Панацея“ в София. » Прочети

Кой ни защитава като пациенти

21.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 39) чуй аудио

Евгения Адърска – считана за един от създателите на Националната пациентска организация. » Прочети

Какво значи да си пациент у нас

18.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 10) чуй аудио

За диалога между пациентските организации и институциите. » Прочети

Българин стана председател на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания

5.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 5) чуй аудио

Станимир Хасърджиев е председател и основател на Националната пациентска организация, както и на организацията за борба с хепатита – „Хепасист“. » Прочети

Не много скъпо и здравословно

1.04.2011 / Галин Петков (Коментари: 8) чуй аудио

Мая Петрова е психоналитик в уелнес център New Energy. » Прочети