Хранене през зимата – с какво да внимаваме
Сезонните плодове и зеленчуци на пазара се сменят, с което се променят кухнята и начинът ни на хранене. За жалост някои от традиционните за зимния период храни крият опасности за нашето здраве и стройната ни фигура.
Туршиите, киселото зеле
Безспорно царската туршия е почитана на всяка българска трапеза, но трябва да се консумира в умерени количества. Във всички консерви от този тип солта е в голямо количество. Известно е, че в България приемаме много повече сол от препоръчителното за денонощие. Добре е да се обърне внимание, особено при хората със сърдечни заболявания.
Колбаси, луканки, червени меса
Класика за студените зимни вечери... Неоспоримо вкусни и за жалост богати на мазнини от животински произход, сол и при по-ниско качество – соеви примеси. Нито една от тези три съставки не допринася за доброто ни здраве.
Повече тестени изделия
Българската традиционна кухня е такава, че предполага зимно време да консумираме повече хляб. Причината за това е, че на трапезата ни присъстват по-мазни и тежки храни. По-честичко си хапваме и тестени закуски поради липса на голям избор от свежи плодове и зеленчуци. Това неизменно се отразява на теглото ни, а то няма как да не рефлектира на нашето здраве.
Алкохол
За да се сгреем зимно време, често пийваме по чашка-две. Алкохолът обаче ни носи само празни калории, при това вечерно време, когато това е нежелателно.
Насладете се на зимната кухня, но с мярка. Повече движение, ябълка вместо пържена филия и няма да се налага да сменяте гардероба си след Нова година!