Сезонното хранене
Нищо чудно, че бабите и дядовците ни са постигали дълголетие. Е, може животът им да не е бил толкова лесен, но пък са се хранели здравословно. Какво имаме предвид? Сезонното хранене.
Човешкият организъм е устроен така, че по всяко време на годината той се нуждае от различни вещества. И това не е случайно – в хода на еволюцията човекът се е приспособил към природата и това, която тя предлага през различните сезони. Запитвали ли сте се защо през пролетта ви се прияждат череши? Не, не защото тогава ги има, а просто защото биологичният ви часовник ви алармира, че е време да се пречистите от натрупаните през зимата мазнини и да преминете към по-лека, плодово-зеленчукова диета. Неща, които спокойно можете да намерите през пролетта.
Пролет
Пролетната диета няма да ви накара да гладувате сериозно. Можете да ядете много зеленчуци, но не прекалявайте. Избягвайте прекалено сладките плодове. Пийте много минерална вода или зелен чай.
При закупуване на млечни продукти като част от тази диета обърнете внимание на съдържанието на мазнини. Оптимално съдържание на мазнини е 1%, а максимумът, който можете да си позволите, е 3%.
Примерно меню
Закуска:
Сирене (125 г), 2–3 бисквити или препечена филийка, една лъжица мед, чай или кафе без захар
Втора закуска:
1–2 плода и зелени зеленчуци (пипер, краставици)
Обяд:
Купичка супа без мазнина (супа от зеленчуци, цвекло), говеждо, телешко или пилешко филе без кожа – варено, гарнитура 3 супени лъжици зелен грах и пресни зеленчуци
Следобедна закуска:
1–2 бисквити или зеленчуци + 1 чаена лъжичка растително масло, малко сирене
Вечеря:
1–2 плода, 1 диетично кисело мляко
Преди всяко хранене трябва да се пие 200 мл минерална вода.
Разбира се, между храненията спокойно можете да си хапнете череши или някоя зелена салата. Към нея спокойно можете да прибавите и репички например. Така ще си набавите необходимите вещества като желязо, витамин С и други ценни съставки и минерали.
Лято
Лятото изобилства от плодове и зеленчуци. Най-подходяща е леката храна. Разбира се, и месото не трябва да остава на заден план. Освен препоръчителната диета по-долу, можете спокойно да прибавите и риба към дневното си меню.
Първа закуска (7–8 ч.): чаша кисело мляко с 1 лъжичка мед и парче сухар
Втора закуска (10–11 ч.): чаша натурален сок по избор, 2 филийки ръжен хляб, тънко намазани с масло, няколко листа маруля или ябълка
Обяд (13 ч.): чаша зеленчуков бульон, 150 г варено телешко или говеждо месо, 1 варен картоф, плодова салата с половин лъжичка захар и сокът от 1/2 лимон
Трета закуска (15–16 ч.): 1 домат или ябълка (може да се замени с чаша натурален доматен или ябълков сок), 1 сухар
Вечеря (18–19 ч.): чаша кисело мляко, 2 филийки черен хляб, тънко намазани с масло и посипани с магданоз или копър, ябълка или грейпфрут
В началото може да ви се струва трудно изпълнимо, но, повярвайте, ще свикнете, а и по този начин ще се чувствате доста по-свежи в летните горещини. Можете от време на време да си позволявате и сладолед, както и газирани напитки. Но не прекалявайте! Иначе обезсмисляте диетата.
Есен
Тук няма да ви предлагаме примерна диета, тъй като продуктите през есента са много и разнообразни. Добре е обаче в менюто си да включите по-питателна храна. Засилете консумацията на месо (но не повече от 500 г на седмица). По възможност нека месото да не бъде прекалено мазно. Отбягвайте свинското и наблегнете на телешкото или пилешкото месо. В този период на годината е изключително важно да подготвите организма си за зимата – т.е. да засилите имунната си система. Хранете се пълноценно, не се ограничавайте само с плодове и зеленчуци. Наблегнете на домашно приготвената храна. Гответе с по-малко мазнина и използвайте морска и йодирана вместо традиционната трапезна сол. Приемайте хранителни добавки – мултивитамини, минерали. Това е необходимо, тъй като трудно ще отриете екологично чисти биопродукти. Ако можете да си ги позволявате ежедневно, тогава не е необходим прием на допълнителни добавки.
Зима
Кошмарът на всяка жена! Времето е мрачно. На трапезата присъстват все повече и повече ястия от месо. Няма страшно! Ако ядете по малко от всичко, няма да имате проблеми с килограмите, когато пролетта наближи. Постарайте се преди зимата да направите зимнина – защото по-хубаво от домашно приготвеното няма. Всеки го знае. Не прекалявайте и с виното – то може да е полезно, но може и лесно да се превърне във ваш враг. Поддържайте разнообразна и питателна диета.
Въпреки че всекидневието не ни позволява да живеем като баба и дядо, чрез тези препоръки можем и да успеем да постигнем естествения баланс на веществата в организма. Стига да положим малко усилия... А, и оставете тези шоколадчета на мира! По-добре изпийте чаша мляко със захар...
плодовете и хубавата храна подхранват през сезоните кожата също така..други мозъкът..сърцето ии т.нт.
как пък за закуска не написахте най-полезното..зърнена закуска..примервно овеес..ябълка да присъства..банан..при всяко ставане много е важно 1-во да се изпие 1 чаша вода..да си отворите хубаво трабите:)СЪгласен съм,че според сезона си има различни храни..но не е вярно,че черешите дай да ги ядем само защото сме се скъсали да ядем месо през зимата пф..едвали и пролетта не го ядем както и да е..амии температурата не може ли да е важна?хм?от пролетта става по топло..господ е измислил за всеки сезон от какво има нужда човекът хах..динята ни зарежда лятото с доста вода..пъпеша..има силно слънце лятото и ни е дал подхранващи плодове и зеленчуци..било пресни праскови..череши..грозде ябълки и подобни..абе просто яжте пресни плодове...пийте вода..движете се ,хранете се здравословно..не пушете и не пийте алкохол..ии резултатите ще са налице