КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ С...  |  ОБЕЗДВИЖВАНЕТО

Рехабилитация след операция на коляното

25 октомври 2010 11:00 / Doctoronline.bg | Коментари: 7
Рехабилитация след операция на коляното

Зимата наближава, а с нея и опасностите от подхлъзване. За щастие все още няма сняг и лед, но те не са толкова далеч, колкото си мислим. Често пъти подхлъзването не е толкова опасно, но може да се стигне и до сериозни фрактури. Затова решихме да ви дадем няколко съвета за това как да се възстановите след операция на коляното.

Преди поставянето на протеза на колянната става е необходимо да се преценят рисковете от операцията, както и ефективността – дали ще има пълно възстановяване на движението, облекчаване на болката и други. Поискайте от вашия лекар да ви предостави информация относно рисковете, които крие операцията.

Добре е непосредствено след операцията да си почивате и да намалите физическата активност. След като раните заздравеят, използвайте проходилка или патерици. След това леки физически упражнения, за да можете да раздвижите колянната става. Добре е това да стане най-малко два месеца след операцията.

Ако операцията е по-сериозна и се налага дълго лежане, е добре пациентът да сменя страната, на която лежи, на всеки два часа. Извършват се пасивни движения на коляното – т.е. раздвижване с помощта на ръцете, без да се напряга самият крак.

Пациентът трябва редовно да раздвижва коляното си, като извършва леки движения. Подходящо е и да става от време на време през първите няколко дни след операцията. Избягвайте резки движения и винаги бъдете внимателни.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (7)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Ани Киранова  |  Дата: 28.10.2021 09:45

Направена ми е артроскопия на скъсан менискус на коляно преди 2 дни.Бихте ли ми казали какви упражнения да правя в къщи и от кога за раздвижване.Предварително благодар

Автор: дарина  |  Дата: 9.04.2017 18:41

Преди месец ми смениха става на коляно ,до този момент нямам почти никаква сгъваемост .Чуствам коляното много вдървено.

Автор: Емилия Томова  |  Дата: 24.01.2016 21:00

На 7 декември 2015 ми оперираха капачка на коляното имам и шев на костите. Сама правя упражнения в къщи, свивам го леко. Предстои ми рехабилитация. Страх ме е, незная дали и след колко време ще мога да си свивам коляното и ще бъда ли пълноценна както преди?

Автор: Ивайло Танев  |  Дата: 22.04.2014 12:55

НИЕ СМЕ ФИРМА ЗАНИМАВАЩА СЕ С РЕХАБИЛИТАЦИОННО ОБОРУДВАНЕ. ОТДАВАМЕ CPM ТРЕНАЖОРИ (АРТРОМОТ) ПОД НАЕМ. ЗА КОНТАКТ 0893 466601 ИВО ТАНЕВ
ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК- http://adapt.bg/product/1890/cpm-aparat-artromot-za-dolen-kraynik-pod-naem.html

Автор: руска  |  Дата: 3.12.2012 19:43

и аз бих искала да разбера каква е рехабилитацията след артроскопия

Автор: Гергана Йотова  |  Дата: 29.11.2012 13:43

Преди 3 месеца ми оперираха коляното .Анестезия-спинална.Артроскопски портали.Оглед-Хипертрофия и хиперплазия на синовиална мембрана.Субтотална увреда на LCA.Лезия в заден рог и средна зона на латерален мениск с мениско-капсуларна сепарация.Направени сасубтотална медиална менисцектомия ;резекция на увредената част от LCA;резекция на увредената част от латерален мениск;обработка на хрущялните узури на медиален и латерален бедрени кондили и патела;ставен дебридман; Моля,напишете ми какви упражнения трябва да правя!!! Посещавах физиотерапия кинезетерапия в Асеновградската болница,но освен да ми се говори,че им досадих с моите посещения никакви подобряващи и полезни упражнения не ми се показаха.Да посетя платени центрове за възстановяване,нямам възможност.

Автор: Теменужка  |  Дата: 8.06.2011 17:53

Направена ми е артроскопия на скъсан менискус на коляно преди 6 дни.Бихте ли ми казали какви упражнения да правя в къщи и от кога за раздвижване.Предварително благодаря.

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

ValgoSocks – Ходете Безпроблемно Всеки Ден!

22.11.2016 / ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ (Коментари: 2)

Нов революционен продукт доказано спомага за лекуването на болки в стъпалата и ставите, както и на заболяването hallux valgus. » Прочети

Страхувате се от настинка? Спортувайте по-често

2.11.2010 / Doctoronline.bg (Коментари: 4)

Можете да бъдете съвсем спокойни през грипния сезон, дори и без да сте се ваксинирали и без да приемате медикаменти. » Прочети

Повече спортуване – по-малко депресии

1.11.2010 / Doctoronline.bg (Коментари: 6)

„Здрав дух – здраво тяло“ – всички знаем тази поговорка. » Прочети

Британците седят средно по 14 часа и половина часа всеки ден

19.05.2010 (Коментари: 0)

Средностатистическият британец прекарва по 14 часа и 39 минути в седнало положение всеки ден, показва ново проучване.

» Прочети

Спортуването предпазва от появата на камъни в жлъчката

Спортуването може драстично да намали опасността от появата на жлъчни камъни. » Прочети

Стимулирането на мускулите забавя процесите на стареене

Физическата активност и стимулирането на мускулната регенерация води до забавяне на стареенето. » Прочети

Упражненията на открито подобряват самочувствието

Само пет минути упражнения дневно на открито могат да подобрят менталното здраве. » Прочети

Ежедневното спортуване се грижи за фигурата

Слабите жени на средна възраст се нуждаят от един час умерени упражнения дневно, за да поддържат теглото си. » Прочети

Активният спорт прави жените безплодни

27.04.2010 (Коментари: 1)

Прекарването на прекалено дълго време в залите за фитнес намалява шанса на жената да роди дете. » Прочети