КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ С...  |  ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

Какво има в цигарения дим?

23 октомври 2010 12:23 / Галин Петков | Коментари: 2
Какво има в цигарения дим?

Ако сте пушач, сигурно често чувате, че цигарите са вредни и могат да причинят редица заболявания – рак на белите дробове, на стомаха, на устата, сърдечносъдови заболявания и редица други, които често пъти са смъртоносни. Все повече кампании за отказване от тютюнопушенето се организират навсякъде, но знаете ли в действителност какво има в цигарата? И защо тя е вредна?

Основните вещества, които се съдържат в дима на цигарите, са: въглероден диоксид, въглероден оксид, никотин, азотен оксид. Ще разгледаме поотделно всеки един от основните елементи. Но не забравяйте, че не са само те! В цигарата се съдържат над 4000 химически съединения, 90% от които са токсични и вредни!

Въглеродният диоксид

Количеството на въглеродния диоксид в тютюневия дим не е голямо – няколко частици на милион. Но да не забравяме, че и в околната среда – най-често в големите градове, дори и без да пушим, се излагаме на отровния газ. Така той се натрупва в кръвта ни и предизвиква редица проблеми. Отравянето с въглероден диоксид причинява блокиране на хемоглобина, който пренася кислорода от белите дробове до тъканите, и недостиг на кислород в тях. То се наблюдава при непълно изгаряне на въглища и въглеродни съединения и се появява с главоболие, световъртеж, мускулна слабост, сънливост, а по-късно учестяване на сърдечната дейност, постепенно изпадане в коматозно състояние.

При хронично (бавно) отравяне се появяват болка и тежест в главата, безсъние и сънливост, Паркинсонови признаци с хипокинезия и тремор.

Витамините В и С могат да намалят въглеродния диоксид в кръвта ви, но това ще е безполезно, ако след това отново се върнете към цигарите.

Въглероден оксид

Доста по-опасен от неговия събрат – въглеродния диоксид. Силно токсичен и опасен! Въглеродният оксид прониква в организма по инхалационен път. Той блокира хемоглобина, като образува с него карбоксихемоглобин. В резултат на това се ограничава транспортът на кислород от белите дробове до клетките и тъканите. Настъпва хипоксия, на която най-чувствителни са клетките на нервната система. Освен това въглеродният оксид блокира ензимните системи в клетките на централната нервна система и паренхимните органи. Възниква обща хипоксия.

Може да причини мозъчен оток, белодробен оток, дистрофични промени в миокарда, бъбреците, множество точковидни кръвоизливи. Тъканите и кръвта са светлочервени.

Пасивните пушачи са в по-рисково положение и са изложени на по-голямо количество от газа, тъй като нямат филтър, който да пречисти съединението. Затова най-често жертви на въглеродния диоксид стават пасивните пушачи.

Никотин

Веществото, което ни кара да се пристрастим. Никотинът е безцветен, силно отровен алкалоид. Представлява стимулант и се съдържа в най-голяма степен в листата на тютюна, коката и в по-малки количества при доматите, картофите, патладжаните и зелените чушки. Влияе върху централната и периферната нервна система. Довежда до повишаване на кръвното налягане. Прекалената употреба може да доведе до увреждане на очите.

Когато никотинът попадне в белите дробове, чрез потока на кръвта той се пренася до мозъка за около 10 секунди. Вследствие на въздействието му върху клетките на мозъка се отделят вещества – невротрансмитери, които влияят върху човешкото поведение. Никотинът оказва влияние и върху периферната нервна система, като повишава кръвното налягане и ускорява пулса. При поемане на по-високи дози никотинът може да има и потискащо действие, характеризиращо се с отслабване на вниманието и понижаване на концентрацията. Свиването на кръвоносните съдове външно се изразява в бледност, а влошеното кръвоснабдяване на кожата причинява по-бързото й стареене. Никотинът влияе и на скелетните мускули, като причинява слаб, но забележим тремор.

Ефектът на никотина върху висшата нервна дейност не е едностранен. От една страна, почти всички изследвания показват, че той действа възбуждащо, но от друга – общоизвестно е, че пушачите възприемат цигарата като средство, което им помага да потиснат нервността и стреса.

Продължителната употреба на никотин може да доведе до редица увреждания и заболявания на човешкото тяло. За дихателните пътища последствията са затруднено дишане, хронични бронхити, понякога астма. В сърдечносъдовата система се наблюдават повишено кръвно налягане, ускорен пулс, болки в гърдите, увреждане на стените на кръвоносните съдове, нарушено оросяване. В някои случаи продължителната употреба може да доведе и до инфаркт на миокарда.

Азотен оксид

Не толкова вреден, но може да причини редица дихателни проблеми. Продължителното излагане на газа може да доведе до хроничен бронхит и астма.

Както видяхте, само четири от 4000 съединения в цигарата могат спокойно да ви превърнат в развалина и да вгорчат живота ви. Следващия път когато запалите цигара, помислете дали ще можете да го правите още дълго време, ако ви има...

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (2)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: съхранение на стволови клетки  |  Дата: 29.03.2015 12:59

На кратко казано няма нищо хубаво и полезно в този цигарен дим, а хората не спират да изпитват болезнена нужда от него.Радва, се че се прие закон, в който се забравяна пушенето в затворени заведения и на всякакви подобни места, но ще бъде още по хубаво ако се спазват. Все пак имайки предвид, че при поемане на по-високи дози никотинът може да има и потискащо действие, характеризиращо се с отслабване на вниманието и понижаване на концентрацията. Това ли което искат всички пушачи не мога да разбра?!

Автор: Petkov  |  Дата: 27.10.2012 13:34

Въглеродният диоксид, известен и като въглероден двуокис е част от съдържанието на това което издишваме. Присъства и във всички газирани напитки и е безвреден, дотолкова доколкото точно организма го отделя концентрирано в белия дроб, без да умираме или се разболяваме от него. Концентрация на СО2 в атмосферата: тя е натоварена с около 0,038% обемни или 0,057% тегловни СО2.
Не виждам смисъл да се преиграва с невярна информация. Основен принцип в медицината е - дозата прави лекарството. Особено за 4000 компонента с концентрация 0.000001гр , присъстващи в атмосферата и храната ни с 1000-кратно по-висока концентрация

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Електронните цигари вредят на венците

24.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Електронните цигари не са толкова безопасни, те възпаляват венците, предизвикват и други проблеми в устната кухина, твърдят изследователи от Университета Рочестър, САЩ.

» Прочети

Заведенията глобени със 185 хил. лева за нарушаване на забраната за пушене

Глоби на обща стойност близо 185 хил. лева са били издадени от началото на въвеждането на пълната забрана за пушене на закрити обществени места, съобщиха от здравното министерство. » Прочети

Експерт: Електронните цигари са по-безвредни

20.12.2012 (Коментари: 0)

Електронните цигари са стотици пъти по-безвредни от традиционните, тъй като не отделят катрани и канцерогенни вещества, заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

» Прочети

Цигара на ден увеличава риска от инфаркт

13.12.2012 (Коментари: 7)

Хората, които пушат само по една цигара на ден, са застрашени повече от внезапен инфаркт или други сърдечни проблеми в сравнение с непушачите, установиха учени. » Прочети

Три месеца след последната цигара – тогава вече си непушач!

1.02.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 4)

Средностатистическият пушач губи пет години от живота си в опити да се откаже от вредния навик. » Прочети

Бившите пушачи са по-щастливи

3.12.2010 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Отказването от цигарите, освен здравословен ефект, може да има и благоприятен ефект върху настроението. » Прочети

Петък най-подходящ за отказване от цигарите

23.10.2010 / Doctoronline.bg (Коментари: 0)

И още една тема, свързана с тютюнопушенето. » Прочети

Цигарите блокират гените за борба с рака

14.10.2010 (Коментари: 0)

Откриха първото пряко доказателство, че тютюнопушенето е свързано с епигенетични промени в гените, които помагат в борбата срещу рака, съобщи електронното издание „Ню сайънтист". » Прочети

Електронните цигари може би са по-опасни от традиционните?

14.10.2010 (Коментари: 6)

Електронните цигари могат да се окажат много по-опасни от традиционните, предупреждава „24 часа". » Прочети

Лазерна терапия за отказване от цигарите

30.09.2010 / Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Възможно ли е само един час терапия да ви откаже от цигарите? » Прочети