Солете на воля! Но с полезна сол
Обичате соленото, но знаете, че солта е вредна? Проблемът може да бъде решен. От години се знае, че прекомерната употреба на сол крие доста рискове – предпоставка за сърдечносъдови заболявания, очни заболявания и др. Това обаче не означава, че до края на дните си трябва да избягваме солта. Физиологически погледнато, солта – (NaCl), е жизненоважна съставка. Но както всичко друго, в големи количества тя става вредна. Знаехте ли обаче, че съществува т.нар. полезна сол?
С различни свойства от пакетираната обикновена сол и с множество минерали, можем да си сипваме от нея колкото си искаме. Става въпрос за хималайската сол. В нея се съдържат около 80 минерала, които са полезни и не вредят на организма, заяви за DoctorOnline.bg диетологът д-р Огнян Симеонов. Тук обаче има уловка – солта трябва да се използва, след като сме приготвили ястието.
Причината за това, обяснява д-р Симеонов, е, че когато солта се подложи на термична обработка, тя губи част от свойствата си. „Това е същото като готвенето със зехтин – обезсмисля се, когато се готви с него. Хубаво е той да се употребява след термичната обработка на храната. Причината е, че и той губи полезните си свойства“, допълва д-р Симеонов.
Количеството на поеманата хималайска сол не е от значение – посолявайте, колкото ви е вкусно. Ако пресолите – пийте повече вода. Така ще балансирате нивото на сол в кръвта си.
Други видове полезна сол са морската и йодираната сол. За йодираната обаче трябва да внимаваме – трябва да купуваме само такава, която е в непрозрачна опаковка, тъй като светлината влияе неблагоприятно и унищожава полезните й свойства.