За по-добро хранене
За постигане на добро здраве на храносмилателната система допринася придържането към препоръките за здравословно хранене, което означава оптимален прием на хранителни продукти от петте основни групи храни: зърнени и картофи (доставят въглехидрати, влакнини, витамин В, минерални вещества); плодове и зеленчуци (доставят въглехидрати, витамини, минерални вещества, разнообразни биоактивни фитовещества); мляко и млечни продукти (доставят калций, млечни протеини, витамини и др.); месо, риба, яйца, бобови (доставят протеини, мазнини, някои минерални вещества и витамини); добавени предимно растителни мазнини; добавена захар (в захарни, тестено-захарни и сладкарски изделия).
При стомашни-чревни заболявания (гастрит, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, колит, дивертикули, констипация, болест на Крон, язвен колит), жлъчнокаменна болест, хронични хепатити и панкреатити храненето има голямо значение за тяхното лечение и затихване. Неправилното хранене може да предизвика обостряне на оплакванията.
Храненето оказва влияние върху стомашно-чревния тракт по три начина: количество, състав и начин на приготвяне.
Храненето в големи количества, на по-големи интервали през деня, е неблагоприятно. Препоръчва се хранене в умерени количества (четири-пет пъти дневно). Така се облекчава, а не се претоварва дейността на храносмилателната система. Понякога се препоръчва прием на топли течности вечер преди лягане. При такова хранене се намалява рискът от обостряне на стомашно-дуоденална язва, панкреатит и жлъчни заболявания. Храната трябва добре и достатъчно дълго да се дъвче.
По състав храненето трябва да е балансирано според препоръките за здравословно хранене (белтъци 10–20%, мазнини 20–35%, оптимален прием на есенциални мастни киселини, витамини, минерални вещества, нежни влакнини, антиоксиданти).
Препоръчват се щадящи кулинарни технологии, като се ограничават или се избягват пържени храни, пушени месни продукти.
Препоръчват се поддържане на здравословно телесно тегло и редовна физическа активност.