НОВИНИ

Бум на пневмониите през горещините

3 август 2010 19:00 | Коментари: 3
Бум на пневмониите през горещините

Бронхопневмониите не избират сезон. Те винаги могат да връхлетят всеки от нас, който не знае как да се пази от това заболяване.

Бронхопневмонията представлява остро възпаление на белия дроб под формата на отделни огнища. Тя е по-често вторично заболяване, настъпило като усложнение на друго основно заболяване.

От бронхопневмония по-често боледуват малките деца и кърмачетата, а също и хората в напреднала възраст. И при двете категории заболяването протича по-тежко и има по-сериозна прогноза. В останалите възрасти бронхопневмонията често се дължи на вирусна инфекции. Нерядко от бронхопневмония боледуват и алкохолиците, при които тя също протича тежко, съобщава blitz.bg.

Какви са симптомите?

Тъй като бронхопневмонията е по-често вторично заболяване, в началото са налице признаците на основното (първичното) заболяване – хроничен бронхит, бронхиектазии, белодробен емфизем, сърдечно заболяване, грип и друго вирусно заболяване и пр. Постепенно и незабелязано в клиничната картина на тези заболявания се вмъкват и проявите на бронхопневмонията: повишена температура, засилване на кашлицата, поява на задух, учестяване на дишането, леко посиняване. Усилване на признаците на интоксикация, понякога бодеж в засегнатата гръдна половина. При рентгенов преглед могат да се открият характерни сенки на бронхопневмонии.

Усложненията при бронхопневмония

При nравилно лечение бронхопневмонията най-често преминава за няколко дни. При слаби и изтощени възрастни хора, при алкохолици и др. може да се усложни (макар и не много често) в белодробен абсцес, който, ако се отвори в даден бронх, предизвиква изхрачване на голямо количество гной.

Понякога (особено при хора с увредено общо състояние) може да се развие сърдечносъдова слабост с фатални последици. След оздравяването често на мястото на бронхопневмоничното огнище остава съединителна тъкан, която с течение на времето се свива и може да доведе до разширение на някои бронхи - бронхиектазии. При наличие на заболяване, за което се знае, че може да се усложни с бронхопневмония, трябва да се следи внимателно за поява на признаците. Твърде характерна е рязката промяна в клиничната картина на основното заболяване. При съмнение за такова усложнение трябва да се потърси навреме лекарска помощ, като болният в това време бъде оставен на леглови режим.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (3)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: Doktorcheto  |  Дата: 26.11.2010 16:01

Най-добре е да ползвате бромхексин. Но той е по лекарско предписание, затова, така или иначе ще ходите при лекар за рецепта, направо да си ви прегледа. Пък и ако се касае за двустранна бронхитпневмония незабавно посетете лекар!

Автор: jeros  |  Дата: 26.11.2010 03:25

I az tursq no v neta nqma mn info za lekarstva,ili babeni recepti nai dobre e na lekar da se hodi!

Автор: gesh  |  Дата: 3.08.2010 23:36

nqkvi merki sreshtu bronhoplevmoniq koqto e na lice veche?

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

По-полезен ли е замразеният хляб?

Според публикации в TikTok замразяването на хляба го прави по-здравословен. » Прочети

Няколко важни супер ползи от оцета

Повечето домакини са свикнали да използват оцета за готвене, не подозирайки, че този продукт има още няколко разновидности. » Прочети

Финансов хороскоп за м. май

Финансовият хороскоп за май е позитивен и вдъхновяващ за повечето зодии. » Прочети

Разпети петък е - най-тъжният ден за християните. Вижте какво НЕ се прави

Страстният петък е най-строгият ден в предвеликденската подготовка и най-тъжният ден сред християните. » Прочети

Пухкав козунак на конци по рецептата на баба

В навечерието сме на един от най-големите и светли християнски празници - Възкресение Христово. » Прочети

Късметлийските дни през май за всяка зодия

Овен (21 март-20 април)Енергията на този месец благоприятства добрите дела, така че намерете възможност да помогнете на тези, които се нуждаят от вашата подкрепа. » Прочети

Велики четврътък - най-важният ден от Страстната седмица. Какво НЕ се прави

Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който според традицията се боядисват яйца. » Прочети

Защо да ядем лешници?

Навремето основателят на Османската империя препоръчвал на войниците си да консумират лешници преди битки, вярвайки, че те подпомагат силите им. » Прочети

Да тичаш назад: Полезно ли е, или е само мода?

Твърди се, че бягането назад облекчава болките при остеоартрит и подобрява координацията на тялото. » Прочети