ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ИНТЕРЕСНО

Какво трябва да знаем за органичната храна?

19 юли 2010 10:30 | Коментари: 0
Какво трябва да знаем за органичната храна?

Термините органична, екологична или биохрана означават едно и също нещо - храна, отгледана без помощта на генното инжинерство, пестициди, обогатители на почви и други синтетични вещества, които да я предпазват от насекоми или слаб добив. Тя е опакована и съхранявана по начин, които не влошава вкусовите й качества. Това е абсолютно чистата екологична храна - такава, каквато на практика е била всяка храна преди време, без наличие на хормонални добавки или намесата на генно инженерство, отбелязва BB-team.org.

Редица изследвания показват, че в органичните храни има повече минерали, витамини и биологично активни вещества спрямо продуктите, произведени с помощта на синтетични добавки. Това е важно, тъй като с храната (растителна или животинска) организмът получава голяма част от необходимите питателни вещества, а съставът й се определя от условията, в които тя е произведена. Например, ако картофите са обработвани с отрова срещу колорадски бръмбари, а пилетата са получавали хормони за по-бърз растеж, то няма как приемът на такава храна да не „внесе“ вредни за организма вещества.

Преработената органична храна обикновено съдържа само органични съставки. Ако има наличие на неорганични, то поне определен процент от общите за храната растителни и животински съставки трябва да бъдат органични. Изискванията в САЩ и Австралия са този процент да бъде по-висок от 95. В България биопродукт е всеки продукт, съдържащ в повече от 98% от тегловата си част хранителни съставки със сертифициран биопроизход.

В American Journal of Clinical Nutrition е публикувано проучване, което включва анализ на повече от 160 изследвания, направени през последните 50 години. Според него няма значителна разлика в това дали консумираме органична храна или обикновени продукти.

Направени са десетки подобни проучвания, които не доказват по-различния вкус и по-голямата безопасност за консумация на органичните продукти, но въпреки това съществуват и данни, че органичните храни имат с до 57% по-високи нива на хранителна стойност от конвенционалните продукти. Изключение прави и едно значително ново проучване, проведено в Университета на Нюкасъл, което показва, че органичните плодове и зеленчуци съдържат до 40% повече антиоксиданти в сравнение с обикновените.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ ИНТЕРЕСНО:

Романтични поверия за осми март

7.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Съществуват много поверия, свързани с най-женския празник - осми март. » Прочети

От колко сън се нуждаем в зависимост от годините ни

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Разбира се, кой не иска да знае?! » Прочети

Защо някои пушачи не могат да спрат цигарите?

23.11.2016 (Коментари: 7)

Широко разпространеното мнение, че прекратяването на вредния навик зависи от волята, беше развенчано с новото изследване на американски учени от Северна Каролина.

» Прочети

Ходенето е по-полезно от тичането

10.04.2013 (Коментари: 0)

Добра новина за тези, които предпочитат дългите разходки пред изморителното тичане.

» Прочети

Оплешивяването издава риск за сърцето

Мъжете с оредяваща на темето коса, изглежда, са по-застрашени от сърдечни болести в сравнение със своите връстници с младежки гъста прическа. » Прочети

Колко калории горим в чистене?

27.03.2013 (Коментари: 0)

Повечето жени не си представят, че почистването на дома може да им осигури не само чистота, но и стройна фигура.

» Прочети

Кръвното вреди на зъбите

26.03.2013 (Коментари: 2)

Екип от изследователи от Швеция откриха още една лоша последица от високото кръвно налягане и сърдечните болести – увреждането на зъбите.

» Прочети

Полезно ли е обезмасленото мляко за децата?

25.03.2013 (Коментари: 0)

Преди се смяташе, че обезмасленото мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване разкри, че помага за напълняване.

» Прочети

Диня и домати за вечна младост

22.03.2013 (Коментари: 3)

Американски диетолози препоръчват да добавите червените хранителни продукти към ежедневното си меню, за да съхраните младостта си, предаде БГНЕС.

» Прочети

Приспивателните подобряват паметта

16.03.2013 (Коментари: 0)

Приспивателните таблетки могат да помогнат за подобряването на паметта и да открият път към намирането на лекарство срещу деменция, предаде БГНЕС.

» Прочети