Пет начина да запазите кожата си млада
Всеки иска здрава кожа. С течение на времето обаче, дори и да сме здрави, остаряваме, а заедно с нас - и кожата ни. Спазването на обичайните съвети – да не пушим, да не прекаляваме с алкохола, да се храним здравословно, да спортуваме, помага кожата ни да изглежда по-млада за по-дълго време. Има и храни, и най-различни вещества, които можем да използваме, за да засилим добрия ефект. Съветите са на ecomedia.com.
Арганово масло
Прави се от ядката на дървото (Аrgania spinosa). Съдържа два пъти повече витамин Е от зехтина. Подобно на другите антиоксиданти, този витамин намалява вредното въздействие на свободните радикали – молекули в телата ни, които започват да атакуват и убиват здрави клетки. Особено, когато сме подложени на някакъв стресов фактор, екстремни условия на околната среда, замърсяване и др. Витамин Е не е единственият антиоксидант, който се съдържа в аргановото масло. То съдържа и най-различни полезни феноли и полифеноли. Може перфектно да замени зехтина в приготвянето на салати и готвенето. Смята се още, че намалява нивото на холестерола и предпазва кожата от изсушаване.
Астаксантин
Този мощен каротеноид–антиоксидант се добива от водорасли, а се съдържа в големи количества и в сьомгата. Не само предпазва клетките от вредите, които може да им нанесе слънцето, но и намалява оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Това вещество е претендент за титлата „най-силен естествен антоксидант в света“.
Червен чай или каркаде
Нови японски изследвания показват, че червеният чай, или каркадето, съдържа почти 50% повече антиоксиданти, които предпазват кожата, отколкото зеленият чай. Бонус е, че този южноафрикански чай не съдържа кофеин, а има и цинк, който помага на тялото да метаболизира мастните киселини. Това, че у нас все още не е много популярен, не го прави по-малко полезен. Богат е и на дъбилни вещества.
Каркадето се добива от растението хибискус и е полезен не само за кожата ни, но и за стомаха, червата, нервната система.
Куркума
Куркуминът - веществото, което се съдържа в тази подправка, намалява процеса на остаряване, като се бори с хормоно-подобни вещества като цитокините, които причиняват възпаления.
Омега 3 мастни киселини
Изследванията показват, че тези киселини, съдържащи се в риби като сьомга, сардина, херинга, предотвратяват клетъчното възпаление. Точно то може да увреди колагена и да доведе до появата на бръчки. Тези киселини намаляват и загубата на вода от кожата, поддържайки клетките в нормално състояние.
омега 3..има и в орехите до колкото знам..така че..хапвайте :D