Саламите, надениците и кренвиршите водят до диабет и вредят на сърцето
Консумацията на салами, бекон, наденици, кренвирши и други преработени меса може да увеличи риска от сърдечносъдови заболявания и диабет. До този извод са стигнали американски учени от Харвардското училище за обществено здраве, съобщава агенция Франс Прес.
Оказва се, че солта и химическите консерванти, които се съдържат в продуктите от преработени меса, най-вероятно са истинската причина за тези здравословни проблеми. Изследователите са установили, че преработените меса съдържат средно 4 пъти повече натрий и 50% повече консерванти с нитратна сол от непрeработените меса.
Проучването се е концентрирало само върху въздействието на този вид храни върху тези две заболявания - сърдечносъдовите болести и диабета. Предстои да се провери дали любимите колбаси и кренвирши не са виновни и за отключването на раковите заболявания.
Учените препоръчват преработено месо да се консумира най-много веднъж седмично. Те са установили още, че употребата на непреработено телешко, говеждо, овнешко месо не увеличава риска от заболяване на сърцето или развиване на диабет. Дори напротив - ако тези меса са крехко обработени, т.е. не са силно препечени, имат положителен ефект върху здравето на човека.
Да, така е. Надениците, саламите и тем подобни са си гаднички... никога не знаеш какво точно ядеш. Най-добре е човек да си купи месо и да си го приготви вкъщи, но и там трябва да се внимава, защото при дълбоко замръзените меса не се знае от преди колко години са :):):)