КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ С...  |  ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

Третичното въздействие на тютюневия дим е най-опасно

20 май 2010 10:26 | Коментари: 0
Третичното въздействие на тютюневия дим е най-опасно

Токсините от цигарения дим, попаднали върху мебелите, материите, стените и дори косата, крият риск за здравето дълго след изгасянето на цигарата. Това сочи ново проучване в тази област.

Учени са установили също, че малките деца са изключително податливи на т.нар третично въздействие на тютюневия дим поради това, че те опознават света, докосвайки предметите с ръце и пъхайки всичко в устата си.

„Токсините съществуват, независимо че не се виждат. Ако обонянието ви усети мирис на цигари, опасността е реална. Токсичният слой е във вид на „утайка“, която полепва навсякъде“, твърди педиатър от Медицинското училище в Харвард. Американските хирурзи обаче смятат, че не съществува риск от токсините на цигарите извън директното излагане на тютюнев дим.

За разлика от вторичните (пасивните) пушачи, които могат да видят дима от цигарите и да го издишат, изложените на третичното въздействие лица не могат да видят пушека, но могат да го открият чрез обонянието си в асансьорите, хотелските стаи, върху дрехите или по косата.

Авторите на проучването призовават за особено внимание по отношение здравето на децата. Според американската Национална програма по токсикология в цигарения дим се съдържат 250 отровни газа, химикали и метали.

Етикети: тютюнопушене
Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

Електронните цигари вредят на венците

24.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Електронните цигари не са толкова безопасни, те възпаляват венците, предизвикват и други проблеми в устната кухина, твърдят изследователи от Университета Рочестър, САЩ.

» Прочети

Заведенията глобени със 185 хил. лева за нарушаване на забраната за пушене

Глоби на обща стойност близо 185 хил. лева са били издадени от началото на въвеждането на пълната забрана за пушене на закрити обществени места, съобщиха от здравното министерство. » Прочети

Експерт: Електронните цигари са по-безвредни

20.12.2012 (Коментари: 0)

Електронните цигари са стотици пъти по-безвредни от традиционните, тъй като не отделят катрани и канцерогенни вещества, заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

» Прочети

Цигара на ден увеличава риска от инфаркт

13.12.2012 (Коментари: 7)

Хората, които пушат само по една цигара на ден, са застрашени повече от внезапен инфаркт или други сърдечни проблеми в сравнение с непушачите, установиха учени. » Прочети

Три месеца след последната цигара – тогава вече си непушач!

1.02.2011 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 4)

Средностатистическият пушач губи пет години от живота си в опити да се откаже от вредния навик. » Прочети

Бившите пушачи са по-щастливи

3.12.2010 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Отказването от цигарите, освен здравословен ефект, може да има и благоприятен ефект върху настроението. » Прочети

Петък най-подходящ за отказване от цигарите

23.10.2010 / Doctoronline.bg (Коментари: 0)

И още една тема, свързана с тютюнопушенето. » Прочети

Какво има в цигарения дим?

23.10.2010 / Галин Петков (Коментари: 2)

Ако сте пушач, сигурно често чувате, че цигарите са вредни и могат да причинят редица заболявания – рак на белите дробове, на стомаха, на устата, сърдечносъдови заболявания и редица други, които често пъти са смъртоносни. » Прочети

Цигарите блокират гените за борба с рака

14.10.2010 (Коментари: 0)

Откриха първото пряко доказателство, че тютюнопушенето е свързано с епигенетични промени в гените, които помагат в борбата срещу рака, съобщи електронното издание „Ню сайънтист". » Прочети

Електронните цигари може би са по-опасни от традиционните?

14.10.2010 (Коментари: 6)

Електронните цигари могат да се окажат много по-опасни от традиционните, предупреждава „24 часа". » Прочети