Затлъстяването влошава имунитета
Както поднорменото тегло, така и свръхтеглото и затлъстяването нарушават имунитета. Хората със затлъстяване по-често страдат от заболявания на дихателните пътища и при операции показват по-голям риск от инфекции. При затлъстяване се установява намаляване на отговора както на Т, така и на В лимфоцитите.
Ето защо спазването на принципите на здравословното хранене е необходимо през всеки сезон, но е особено важно през пролетта, тъй като създава базата за поддържане на добър имунитет и справяне с неприятната пролетна умора и обща отпадналост, характерни за този сезон. Балансираното хранене намалява риска от хранителни дефицити в организма, които създават предпоставка за понижаване на имунитета.
Някои храни имат специално отношение към имунната ни система. Такива са белтъчните храни и тези, богати на витамини и минерали. Във функционирането на имунната система участват витамин С, витамините от група В, някои минерали като цинк и магнезий.
Трябва да се вземат мерки, когато човек е с наднормено тегло, но силно ограничаващите диети не са подходящи. При белтъчно-енергийния недоимък се нарушават повечето от защитните механизми, даже когато той е средно изразен. Специално влияние има върху Т лимфоцитите, което води до намаляване на техния брой. Освен това лекарите съветват да се консумират повече плодове и зеленчуци, като за предпочитане е това да са сезонните.
Доказано е, че имунната система се повлиява от приема на енергия с храната и от нивото на мазнините. Високият енергиен прием нарушава отговора на лимфоцитите – важни защитни клетки на имунната система. От друга страна обаче, високото съдържание на мазнини в храната потиска функциите на други основни имунни клетки - Т клетките и естествените клетки „убийци“. Установено е, че капацитетът на имунните клетки „убийци“ се увеличава, когато приемът на мазнини се намалява от 32% от енергийната стойност на храната на 22%.