Зелен чай бори пролетната умора
Ако с усилие вършите ежедневните си задължения и най-смешният виц не може да ви разсмее, най-вероятно ви гони пролетна умора. Повечето хора усещат подобно буксуване с първото затопляне на времето. „Освен глада за повече светлина, други причини за дискомфорта са обездвижването и натрупаните токсини в тялото“, твърди доц. Донка Байкова, зам.-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика.
Във въртележката на ежедневието мнозина хапват пица на крак или сандвич с колбас, а по-малко наблягат на салатите и зеления чай, който е един от най-богатите източници на антиоксиданти - биоактивни ващества, които защитават клетките от увреждане.
Антиоксидантите предпазват тялото от различни заболявания като сърдечносъдови, метаболитни, неврологични и т.н. Ето защо напоследък дори съвременната западна медицина се обърна към традициите на изтока е упорито лансира идеята за използването на лечебните качества на някои храни и напитки.
„В много от храните, както и в някои лечебни растения, се съдържат естествени антиоксиданти. Това са предимно биологично активни вещества от групата на флавоноидите (полифенолни съединения - рутин, хесперидин, ресвератрол). Те са широко разпространени в плодовете, зеленчуците, какаото, чая, червеното вино. Като особено богат на антиоксиданти е зеленият чай“, обяснява доц. Даниала Попова, шеф на Клиниката по ендокринология в болница „Царица Йоанна“ в столицата.
„Многобройни изследвания показват силната връзка между консумацията на определени хранителни продукти и напитки, богати на антиоксиданти, и предотвратяването на редица социално значими заболявания. Особено важна е ролята на зеления чай, който се оказва един от най-богатите източници на полезни антиоксидантни съединения. За него е известно, че предпазва организма от ракови заболявания, бори се със стреса и пролетната умора, предотвратява инфаркта и инсулта, забавя стареенето и подобрява общия тонус при провеждането на диети за понижаване на теглото“, категорична е и проф Стефка Петрова, директор на НЦООЗ.