НОВИНИ

Купата на Буда и как да си я приготвим?

28 февруари 2023 12:00 | Коментари: 0
Купата на Буда и как да си я приготвим?

Купата на Буда или Buddha bowl е нова тенденция в кулинарното изкуство, която набира бързо последователи и предизвиква голям интерес.

Първото впечатление е, че става въпрос за разнообразна салата, но това е измамна представа, защото блюдото е много повече от това. Не само като съдържание на продуктите в него, но и като философия, пише Готвач.бг.

Купата на Буда е здравословна диета, начин на живот, следващ древен ритуал, заимстван от будистките монаси, които обикаляли къщите на хората с купа в ръка, молейки стопаните да споделят с тях храната си. Това е превърнало тези съдове в символ на религията на будистите.

Днес те са не просто кулинарна тенденция, но и храна, запазила духовната си връзка с оригинала. За монасите храната не е само средство да утоляване на глада, но и лекарство за тялото и духа. Купата на Буда изпълнява тези функции посредством пресните сезонни продукти, така комбинирани, че да бъдат максимално полезни за тялото.

Тъй като в будизма месото и рибата са изключени като храна, тези блюда са предимно вегетариански. Те са богати на фибри, съдържат нужните витамини и протеини чрез прецизен подбор на продуктите.

Една такава купа е идеалният лек обяд или балансирана вечеря. Тъй като печели интереса на все по-широк кръг от хора, към продуктите вече се добавят риба и месо.

Тези, които искат да си приготвят класическа купа на Буда, трябва да включат задължително 5 продукта в нея, а повече от тях са само по личен избор.

1. Бобовите растения - боб, нахут или леща са елементи, осигуряващ растителните протеини в менюто;

2. Лимецът, овесът, кафявият ориз, киноата и просото са тази част от менюто, които дават въглехидратите;

3. Зелената салата, спанакът, руколата, доматите и морковите са продукти, които трябва да бъдат в суров вид и ще представляват елемента сурови зеленчуци в Купата на Буда;

4. Варени тиквички, чушки, артишок, къдраво зеле, броколи представляват елемент на варените сезонни зеленчуци;

5. Зехтинът, маслодайните семена, сушените плодове и авокадото са това, което внася мазнините и подправките към цялата комбинация.

Всички продукти се готвят самостоятелно и се подреждат в купата, като се спазва както изискването за правилна подредба според същността на продуктите, така и за създаване на естетически издържано блюдо.

Подготвянето на подобен микс от храни изглежда лесно на пръв поглед. Всъщност изисква достатъчно информация и създаден усет към храненето, за да се направи правилният избор, предвид хранителната стойност на всеки продукт, пише Zdrave.to

Източник: fitwell.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Защо да ядем лешници?

Навремето основателят на Османската империя препоръчвал на войниците си да консумират лешници преди битки, вярвайки, че те подпомагат силите им. » Прочети

Да тичаш назад: Полезно ли е, или е само мода?

Твърди се, че бягането назад облекчава болките при остеоартрит и подобрява координацията на тялото. » Прочети

Ретраграден Плутон от днес до 12 октомври: Какво ни носи?

Най-малката и най-влиятелна планета на Слънчевата система става ретроградна на 1 май, сигнализирайки за период на връщане към това, което е било от значение за вас през януари 2024 г. » Прочети

Велика сряда: Какво повелява традицията на този ден

В деня на Светата и Велика сряда се припомня едно от последните събития преди спасителните за нас страдания на Господ: за многоценното миро, което в искреното си разкаяние една грешница изляла върху главата на Спасителя (Мат. » Прочети

Как се носи Мълчана вода за Велики вторник

30.04.2024 (Коментари: 0)

Празничният календар на българите е резултат от смесването на езически и християнски традиции и обичаи. » Прочети

Най-скъпият зеленчук на света - уасаби: Как до го използваме?

30.04.2024 (Коментари: 0)

Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте. » Прочети

Велики вторник е: Носи се мълчана вода

30.04.2024 (Коментари: 0)

На Велики вторник се носи мълчана вода. » Прочети

Лекар каза как да пресметнем колко калории да поемамаме дневно

29.04.2024 (Коментари: 0)

Хубаво е за един човек да консумира риба поне веднъж в седмицата. » Прочети

Кои храни потискат апетита?

29.04.2024 (Коментари: 0)

Всички знаем, че някои храни ни засищат повече от други, но това не е всичко. » Прочети