НОВИНИ

Червеното възбужда тялото, жълтото - ума, а синьото - емоциите

10 април 2010 10:18 | Коментари: 1
Червеното възбужда тялото, жълтото - ума, а синьото - емоциите

Цветовете около нас влияят на нашето настроение и здраве. До този извод са стигнали британски учени. Твърдението им е основано на метода на швейцарския психолог Люшер, който преди повече от век е разработил т.нар. цветова диагностика. Чрез нея може да се определи душевното състояние на човека в определен момент. Тестът е много прост – трябва да се подредят на принципа „харесва ми – не ми харесва“ осем квадрата с различен цвят, от най-приятния към най-отблъскващия.

Четирите основни цвята в палитрата определят характера на човека - тъмносин, синьозелен, оранжево-червен и светложълт, а четирите допълнителни - черен, сив, кафяв и виолетов, дават информация за състоянието в момента на изследването.

Лечението с цветове (хромотерапията) е много популярно. За влиянието на цвета върху организма и нервната система има няколко доказани факта. Например, че червената част от спектъра възбужда и стопля, а синята – успокоява и охлажда.

Според психолозите, ако човек се е уморил от един цвят, той подсъзнателно търси допир с противоположния. И това води до промяна в състоянието му. Така червеният цвят винаги влияе на физическото състояние, жълтият – на умственото, а синият – на емоционалното.

Виолетовият цвят увеличава интелектуалната активност, но той може да е и доста опасен – прекаляването с него води до депресивно състояние. Затова човек не бива да боядисва във виолетово големи повърхности у дома си, особено в детската стая – психиката на детето е прекалено крехка и може да бъде увредена, категорични са психолозите.

Наблюдения показват, че тъмносиният цвят понижава кръвното налягане, облекчава болките. Той оказва и положително влияние върху гръбначния стълб и благодарение на неговия обезболяващ ефект се прилага при лечението на мигрена, удари и възпаления. Например някои психолози го препоръчват на хората, които страдат от хипертония и свързаните с нея сърдечносъдови заболявания.

Светлосиният цвят успокоява. Но и тук мярката е много важна – прекалено дългото пребиваване в „синя обстановка“ предизвиква усещане за липса на пространство и в резултат на това влошено настроение. Зеленият цвят пък действа благоприятно на сърцето и облекчава болките. Той се определя логично като цвета на природата и жизнената енергия - винаги е приятно да полежиш в тревата и да почувстваш прилив на енергия.

Мнозина асоциират жълтият цвят с топлите слънчеви лъчи. Той е своеобразен психически стимулатор. Затова, ако на човек му е непрекъснато студено, може да облече дрехи с такъв цвят. Според източната традиция жълтият цвят влияе положително на слънчевия сплит и всичко, свързано с него – черен дроб, жлъчка, далак, стомах, подобрява зрението и тонизира кожата. Яркооранжевият пък цвят се асоциира с огъня. По отношение на организма той действа облекчаващо на дишането и успокояващо – върху психиката.

Червеното носи усещане за топлина. Психолозите го свързват и с по-бързото лечение на много заболявания, но предупреждават, че с него не бива да се прекалява, защото може да провокира изостряне на хроничните болести. Ако човек страда от ниско кръвно налягане, червеният цвят е силно препоръчителен - той се асоциира с горещата кръв и повишаване на налягането. Освен това той се препоръчва при проблеми в сексуалния живот.

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (1)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Автор: nhgmbyrc  |  Дата: 8.01.2012 14:03

86YT9m <a href="http://fvqkzbyuicmv.com/">fvqkzbyuicmv</a>

НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Какви са разликите между лимона и лайма?

25.04.2024 (Коментари: 0)

В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. » Прочети

Мравчено дърво: Чаят от лапачо - витаменинен микс и панацея за много болести

25.04.2024 (Коментари: 0)

Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди. » Прочети

Месец май - успешен за всички зодии, но носи огроччно щастие и успехи на тези зодии

25.04.2024 (Коментари: 0)

Месец май е ласкав и добър месец за всеки един зодиакален знак по волята на небесното подреждане, твърдят астролозите и, разбира се, веднага правят уговорки и броят изключения. » Прочети

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети

Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. » Прочети

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети