НОВИНИ

Кето диета и периодично гладуване: Ползи и рискове

22 ноември 2022 11:00 | Коментари: 0
Кето диета и периодично гладуване: Ползи и рискове

 

Кетогенната диета и периодичното гладуване са доста популярни напоследък. Мнозина се придържат към тези хранителни режими, за да стопят някое и друго килце.

В същото време обаче тези диети могат да се окажат дори вредни, особено ако страдате от определено заболяване. Учените смятат, че ползите от тях едва ли ще надхвърлят ефекта от диетите, които сега се използват широко за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. 

КЕТО ДИЕТА

Кето диетата е с много ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Това води до факта, че метаболизмът в тялото се променя леко - той започва да получава повече енергия не от глюкоза, а от кетонни тела, които се образуват по време на разграждането на мазнините.

Учените са открили, че наличните днес научни доказателства подкрепят кето диетата като фактор за загуба на тегло. Все още обаче е трудно да се прецени дали този метод е по-добър от по-разпространената калорийно-ограничена диета.

Кето диетата е обещаваща като потенциална част за управлението на диабета. Някои научни статии показват, че помага за понижаване на нивата на кръвната захар. Този диетичен ефект обаче трябва да бъде изяснен в по-големи проучвания.

Рискът, който може да носи кето диетата, се дължи на факта, че нейните привърженици често избират нездравословни, наситени, мазнини за диетата си. Това може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Някои проучвания показват, че хората на кето диета могат да получат по-плътни стени на кръвоносните съдове и да увеличат риска от смърт.

ПЕРИОДИЧНО ГЛАДУВАНЕ

Този метод позволява на хората да ядат всичко, но ограничава времето за хранене до няколко часа на ден. Не можете да ядете извън този "прозорец". Учените са отбелязали, че периодичното гладуване може да бъде придружено от глад, водещ до преяждане. По същата причина хората могат да избират нездравословни храни, които потенциално могат да доведат до сърдечни и съдови заболявания.

Повечето от наличните изследвания за този тип гладуване са направени върху животни. Има доказателства, че тази диета може да помогне за удължаване на живота, намаляване на теглото, понижаване на кръвното налягане, подобряване на глюкозния и липидния метаболизъм. Като цяло учените са положителни за бъдещето на периодичното гладуване. Но те предупреждават, че може да има нови странични ефекти в дългосрочен план.

КАКЪВ Е ИЗВОДЪТ?

От една страна и двете диети помагат на хората да отслабнат. От друга страна, те могат да доведат до консумацията на голям брой храни, които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Днешните научни доказателства сочат, че тези диети подобряват здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Възможно е в бъдеще да стане известно повече за нежеланите ефекти от тези диети.

Учените подчертават, че периодичното гладуване и кето диетата не са по-добри за сърцето от средиземноморската диета, растителната диета и DASH диетата, пише Zdrave.to.

Източник: fitwell.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Eксперт: внорите бракове со по-щастливи

26.04.2024 (Коментари: 0)

Малко под половината от първите бракове, 45%, завършват с развод, но само 31% от вторите бракове се провалят. » Прочети

Министърът на образованието: Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3%

26.04.2024 (Коментари: 0)

Карантинираните паралелки от коклюш са под 0,3 процента за цялата страна и са по-малко от 100, работим много добре съвместно с Министерството на здравеопазването. » Прочети

Как да се справим със сенната хрема?

26.04.2024 (Коментари: 0)

Алергичният ринит, известен още като сенна хрема, е много повече от обикновено сезонно неразположение. » Прочети

Пролетна диета за всеки

26.04.2024 (Коментари: 0)

По това време на годината започваме да обръщаме особено внимание на фигурата си. » Прочети

Ето кои са късметлийските дни през май за всяка зодия

26.04.2024 (Коментари: 0)

Овен (21 март-20 април)Енергията на този месец благоприятства добрите дела, така че намерете възможност да помогнете на тези, които се нуждаят от вашата подкрепа. » Прочети

Какви са разликите между лимона и лайма?

25.04.2024 (Коментари: 0)

В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. » Прочети

Мравчено дърво: Чаят от лапачо - витаменинен микс и панацея за много болести

25.04.2024 (Коментари: 0)

Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди. » Прочети

Месец май - успешен за всички зодии, но носи огроччно щастие и успехи на тези зодии

25.04.2024 (Коментари: 0)

Месец май е ласкав и добър месец за всеки един зодиакален знак по волята на небесното подреждане, твърдят астролозите и, разбира се, веднага правят уговорки и броят изключения. » Прочети

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети