НОВИНИ

Апетитни ястия с печени чушки

26 септември 2022 09:00 | Коментари: 0
Апетитни ястия с печени чушки

Печените чушки са постоянно присъствие на нашата трапеза от разгара на лятото, та чак до късна есен. Често ги смятаме за обикновена добавка към салати разядки, но всъщност сами по себе си те са деликатес и могат да бъдат вкусно основно ястия, приготвени по подходящия начин.  Чушки по гръцки ПРОДУКТИ: 1 кг свинска плешка, 1 кг печени червени чушки, 4 глави лук, 3 скилидки чесън, 400 г домати от консерва (на кубчета), 100 мл зехтин, 2 с. л. тъмен винен оцет, 6 зрънца хвойна, 2 дафинови листа, 1/2 ч. л. сушени люти чушлета, сол и черен пипер на вкус. ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Месото се нарязва на едри парчета. Запържва се в половината от зехтина до златисто. Овкусява се със сол и черен пипер. Изважда се, долива се останалият зехтин и в него се запържват едро нарязаният лук и чесънът – на половинки. Прибавят се оцетът, доматите, счуканата хвойна, пеперончини, дафиновият лист, сол и пипер на вкус. Месото се връща, ястието остава да къкри на слаб огън за около 1 час. Червените чушки се нарязват на 3 по дължина и се прибавят към ястието, Оставя се да къкри още 15–20 минути, без да се бърка.

С ориз на фурна ПРОДУКТИ: 300 г домати на кубчета (от консерва), 200 г печени червени чушки, 200 г ориз "Балдо", 350 мл зеленчуков бульон, 100 мл бяло вино, 50 г зелени маслини (без костилки), 50 г черни маслини (без костилки), 1/2 връзка магданоз, 1 малка глава лук, 1 скилидка чесън, 2 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В тиган с термоустойчива дръжка се загрява зехтинът и в него се запържват наситнените лук и чесън. Добавя се оризът и се разбърква. Налива се виното и когато оризът абсорбира течността, се наливат бульонът и доматите. Добавят се и чушките, нарязани на кубчета. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се. Похлупва се и се пече 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се от фурната. Маслините и магданозът се наситняват и се разбъркват. Оризът се поръсва с маслиновата смес и се поднася. Запеканка с яйца

ПРОДУКТИ: 7 червени чушки, 2 скилидки чесън, 3 моркова, 4 стръка целина, 80 мл зехтин, 1 ч. л. сух розмарин, 600 г картофи, 3 яйца, 400 мл прясно мляко, 2 с. л. брашно, сол и черен пипер на вкус.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чушките се измиват и се изпичат за 45 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Морковите се обелват и се настъргват на едро ренде. Целината се обелва и се нарязва на ситно. Чесънът също се наситнява. Половината от зехтина се загрява и в него се запържват целината и чесънът. Прибавят се морковите и също се запържват. Когато зеленчуците омекнат, се подправят с розмарина и се оставят да се охладят. Картофите се обелват, разрязват се на четвъртинки и се сваряват. Прибавят се към другите зеленчуци и се намачкват. Поливат се с останалия зехтин и се овкусяват със сол и черен пипер. Чушките се обелват, почистват се от семките, като се разрязват в долната си част – дръжката не трябва да се изрязва. Чушките се пълнят със сместа и се подреждат в тава. Яйцата се разбиват и се налива прясното мляко. Уплътнява се с брашното и се разбива отново. Чушките се заливат със сместа и се пекат за 40 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Селска манджа

ПРОДУКТИ: 10 печени чушки, 400 г домати (от консерва), 8 яйца, 300 г сирене (натрошено), 3 с. л. олио, 1 с. л. брашно, 1/2 с. л. червен пипер, 1 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В тава се сипва олиото, слага се на котлона и се загрява. Сипват се брашното и червеният пипер и се запържват за кратко. Прибавят се доматите, сол, черен пипер и около 500 мл вода. Разбърква се добре. Върху соса се подреждат печените чушки.

Между чушките се слага по едно яйце и едно в средата на тавата. Отгоре се поръсва с натрошеното сирене и нарязания магданоз. Тавата се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна. Пече се, докато яйцата се забулят.

Източник: fitwell.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Няколко имена за момичета и момчета, привличащи успеха

Всички знаем, че името на един човек говори много за него и винаги е първото нещо, което научаваме, когато се запознаваме с някой нов човек. » Прочети

Как да се справим с напуканите пети

Напуканите пети може да са грозни, но обикновено не причиняват сериозни проблеми. » Прочети

Успешно начало на м. май за тези зодии

Астрологията откроява четири зодиакални знака, за които началото на новия месец обещава изключителни емоции. » Прочети

По-полезен ли е замразеният хляб?

Според публикации в TikTok замразяването на хляба го прави по-здравословен. » Прочети

Няколко важни супер ползи от оцета

Повечето домакини са свикнали да използват оцета за готвене, не подозирайки, че този продукт има още няколко разновидности. » Прочети

Финансов хороскоп за м. май

Финансовият хороскоп за май е позитивен и вдъхновяващ за повечето зодии. » Прочети

Разпети петък е - най-тъжният ден за християните. Вижте какво НЕ се прави

Страстният петък е най-строгият ден в предвеликденската подготовка и най-тъжният ден сред християните. » Прочети

Пухкав козунак на конци по рецептата на баба

В навечерието сме на един от най-големите и светли християнски празници - Възкресение Христово. » Прочети