Кафявите водорасли елиминират 75% от мазнините в храните


Кафявите водорасли (по известни като морско зеле) понижава с повече от 75% приеманите с храната мазнини. До този извод са стигнали изследователи от университета в Нюкасъл.
Учените провели редица изследвания, чиято цел била създаването на нова хранителна добавка, която да намали потреблението на мазнини в дневния хранителен прием. По време на проучването, били изследвани повече от 60 различни вида хранителни влакнини (баластни вещества).
Баластни са тези вещества, които преминават през храносмилателната система на организма и почти не се преработват от нея. Тези влакнини не се усвояват, не преминават в кръвообръщението, не са източник на енергия, на стимулират работата на червата. Според авторите на проучването, баластните вещества намаляват усвояването на мазнините, а това може да намали теглото.
"Всички проучвания показаха, че от всички проучени растения, кафевите водорасли дали най-добър ефект, като понижавала с до 75% количеството мазнини, които се усвояват от храносмилателната ни система", съобщава ръководителите на изследването д-р Ян Браунли и проф. Джеф Пирсън.
Кафявите водорасли съдържат и алгинова киселина, която притежава уникалната способност да поглъща и извежда токсините от организма. Освен това в тях има голямо количество витамин А и С, съпоставимо с това в ябълките, портокалите, горските ягоди, сливите, вишните, гроздето, пресния лук и лапада. Те притежават и важните за нервната система витамини от група В, в количество, колкото в мая.
