Висококалоричните храни водят до развиване на зависимости


Висококалоричните храни, които са богати на мазнини, създават у хората зависимост, подобна на тази при наркотиците. Много често те могат да се превърнат в заместител на щастието. Резултатите от най-новото проучване, направено от американски изследователи, са публикувани в онлайн изданието на Nature Neuroscience.
„Консумацията на иначе вкусните, но богати на мазнини и калории полуфабрикати става причина за редица невроадаптивни процеси в центровете за удоволствие в главния мозък. В по-тежките случаи може да се стигне дори до пристрастяване. На същия механизъм се основава и зависимостта към наркотичните или упойващите средства“, обяснява проф. Пол Кени.
За целите на изследването д-р Кени разделил опитни плъхове на три групи, които били подложени на различен хранителен режим. Учените установили, че центровете за удоволствие, намиращи се в главния мозък, загубват чувствителността си към мазнини и въглехидрати. Храната вече не носела същото удоволствие и опитните животни поглъщали все по-големи количества. Било установено още, че опитните плъхове нямали никакво желание да консумират храна с по-ниско съдържание на сол и въглехидрати, дори и когато тя била единствената предложена.
Според авторите направеното от тях откритие може в бъдеще да се използва при лечението на маниакална пристрастеност към висококалорични полуфабрикати. Честото консумиране на чипсове, шоколадови изделия и газирани напитки създава в организма непрестанно желание за поемане на захар, сол и мазнини. Оказва се, че с времето удоволствието от консумирането на такива храни намалява и за да задоволим потребностите си, увеличаваме количествата на поглъщаната храна.
