ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ  |  ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ И ДИЕТИ

Вижте кои са ползите и вредите от кафето

15 февруари 2017 12:35 / Екип на Doctoronline.bg | Коментари: 0
Вижте кои са ползите и вредите от кафето

Обичате ли кафе? Този прекрасен аромат, яркочерният цвят и неустоимият вкус са причините милиони хора по света да консумират тази напитка. Но запитвали ли сте се какви ефекти има то върху здравето ви? В тази статия сме събрали научните данни, които са известни за кафето.

Ползи

1. Антиоксиданти. Кафето е богато на антиоксиданти - хлорогенна киселина и меланоидини. Антиоксидантите са вещества, които се борят срещу окислението - процес, увреждащ клетките и допринасящ за стареенето на организма.

2. Болест на Паркинсон. Редовната консумация на кафе намалява риска от болест на Паркинсон. Редица проучвания сочат, че хората, пиещи редовно кафе, имат значително понижен риск от това страшно заболяване.

3. Диабет. Кафето има защитен ефект срещу развитието на диабет тип 2. Американско проучване сочи, че умерената консумация на черната напитка (с кофеин и без кофеин) намалява риска от този тип диабет в млади и средно възрастни жени.

4. Чернодробна цироза. Установено е, че кафето предпазва от чернодробна цироза, най-вече алкохолна.

5. Камъни в жлъчката. Има данни, че консумацията на кафе предпазва като мъжете, така и жените от формирането на жлъчни камъни

6. Камъни в бъбреците. Редовното пиене на кафе намалява образуването на бъбречни камъни, тъй като увеличава обема на урината и пречи на кристализацията на калциевия оксалат - най-честият компонент на бъбречния камък.

7. Подобрени умствени способности. Кофеинът е добре известен стимулант. Кафето подобрява вниманието, паметта и бодростта. За по-любопитните - кафеинът блокира ензими, наречени фосфодиестерази. Фосфодиестеразите разграждат веществата, чрез които се провежда нервния импулс. Блокирайки тези ензими, кофеинът подобрява нервното предаване в мозъка, което допринася за тонизиращия му ефект.

8. Болест на Алцхаймер. Кафето може да намали риска от Алцхаймер. При проучване с мишки, консумацията на кофеин, еквивалентен на 5 чаши кафе, довела до намаляване на деструктивните плаки в мозъка.

9. Астма. Кофеинът в кафето е сходен с теофилина - добре известно лекарство срещу астма. Кофеинът разширява дихателните пътища и подобрява симптомите на астмата.

10. Безопасност на кофеина. През 1958 г. FDA постави кофеина в списъка на безопасните вещества.

Вреди

1. Сърдечни заболявания. Тук данните са противоречиви. Повечето проведени проучвания не сочат връзка между консумацията на кафе и риска от сърдечни заболявания.

От една страна дитерпените кафестол и кахвеол, които се съдържат в нефилтрираното кафе, и кофеинът може би повишават риска от коронарна болест на сърцето. Редица проучвания сочат, че дитерпените повишават холестерола. Освен това, консумацията на кафе е свързана с повишение на плазмените нива на хомоцистеин - рисков фактор за коронарна болест на сърцето.

От друга страна умерената консумация на кафе би намалила сърдечносъдовия риск поради високото съдържание на антиоксиданти в черната напитка.

2. Холестерол. Прекомерната употреба на сварено кафе повишава общия и LDL ("лошия") холестерол. Нефилтрираното кафе съдържа холестерол-повишаващите кафестол и кахвеол

3. Кръвоносни съдове. Кафето повлиява негативно тонуса и функцията на съдовете.

4. Кръвно налягане. Въпреки че пиенето на кафе не е значителен рисков фактор за хипертония, напитката повлиява негативно кръвното налягане, особено при хора, податливи на хипертония. Италианско проучване сочи, че кафето значително повишава риска от развитието на постоянна хипертония при хора с повишено кръвно налягане.

5. Нарушения в сърдечния ритъм. Кафето може да причини сърдечни аритмии

6. Остеопороза. Консумацията на кафе може да увеличи екскрецията на калция с урината. Приемът на над 600 мл кафе умерено повишава риска от остеопороза, особено при жени, приемащи недостатъчно количество калций.

7. Парене зад гръдната кост (heartburn). Кафето може да провокира т.нар heartburn, срещащ се при гастроезофагеалната рефлуксна болест. Кафето повишава стомашната секреция.

8. Сън. Всички знаем за ободряващите ефекти на кофеина. Приемът на високи количества от това вещество могат да доведат до трудно заспиване, лесно събуждане и понижено качество на съня. Това обаче не е валидно за всички, тъй като някои хора, въпреки поетите големи количества кафе, без проблем заспиват.

9. Дехидратация. Кофеинът в кафето действа леко диуретично и повишава уринната екскреция. Ефектът може да се неутрализира чрез поемането на повече вода.

10. Зависимост. Въпреки че FDA признава кафето като безопасна напитка, кофеинът е слаб стимулант на централната нервна система и може да предизвика зависимост. При внезапното спиране на консумацията на кафе може да се наблюдава съвсем истински абстинентен синдром, изразяващ се в раздразнителност и главоболие с продължителност няколко дни. Отказването от кофеина е сравнително лесно.

Източник: DoctorBG

Етикети: кафе, ползи, вреди
Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
СВЪРЗАНИ СТАТИИ
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.

С какво е полезна чашата вода на гладно сутрин

10.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. » Прочети

5 неочаквани ползи от джинджифила

8.03.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Джинджифилът е любима подправка на много хора. » Прочети

Сурово барче с ядливи български рози и пробиотик спечели международна награда

27.02.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Българското сурово барче Go4Raw спечели престижната награда "Най-добър нов продукт” в категорията Хранителни продукти и снаксове на най-голямото световно изложение за здравословни храни Биофах в Нюрнберг, Германия. » Прочети

Дали са полезни сушените плодове

24.01.2017 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Тъй като вече нямаме възможността да хапваме пресни плодове, единствения начин да се насладим на любимия си плод, е той да е изсушен. » Прочети

Нова диета „3 часа“

Новата диета, наречена „3 часа“ се основава на това кога ядете, а не какво, предаде БГНЕС.

» Прочети

Ядки срещу стрес

28.12.2016 (Коментари: 0)

Една шепа шамфъстък на ден може да ви помогне да намалите щетите от стреса, предаде електронното издание Health.

» Прочети

Как да стопим мастните клетки?

25.12.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 3)

Черният чай с цитрусови нотки от бергамот стопява мазнините, откриха учени, ръководени от професор Винченцо Молас, съобщи БГНЕС.

» Прочети

Канелата е най-полезната подправка

13.12.2016 (Коментари: 0)

Най-полезната подправка е канелата, която допринася за доброто здраве и предпазва от настинки и вируси.

» Прочети

Витамини и минерали

29.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 1)

Витамините са съществена част от здравословния хранителен режим – тялото демонстрира симптоми при липса на конкретен витамин. » Прочети

Какаовите зърна...

28.11.2016 / Екип на Doctoronline.bg (Коментари: 0)

Родината на какаото е Централна Америка, където през 14 век аптеките откриват ценните му качества и буквално са боготворели свойствата му векове наред. » Прочети